Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.12.2012.
18:22
Vestionline, Beta A

Najvažniji sportski događaji u Srbiji u 2012. godini

Pogledajte listu od deset najvažnijih sportskih događaja u Srbiji u 2012. godini, u izboru agencije Beta.

Zlato za Srbiju - Milica Mandić

1. PRVO ZLATO ZA SRBIJU - Mlada Beograđanka Milica Mandić osvojila je pretpostlednjeg dana takmičenja zlatnu medalju u kategoriji preko 67 kilograma. Ona je "naterala" naciju da za jedan dan nauči pravila tekvonda i zavoli ovaj borilački sport. Mandićeva je nastupom na Olimpijskim igrama u Londonu postala ljubimica nacije i praktično predstavila tekvondo najširem sloju ljudi i dece.

2. ĐOKOVIĆ I DALJE PRVI - Najbolji srpski teniser i sportista Novak Đoković nije, naravno, mogao da ponovi sezonu iz snova 2011. Ove godine je osvojio jedan grend slem turnir, Rodžer Federer ga je pretekao na prvom mestu ATP liste, a na Olimpijskim igrama nije osvojio medalju. Đoković je, međutim, ušao posle toga u formu i sjajno okončao sezonu, osvojivši završni Masters u sezoni i vrativši se na prvo mesto. Popularni Nole je ostao najbolji i najuspešniji srpski sportista.

3. MEDALJE NA OI U LONDONU - Srbija je u Londonu osvojila četiri medalje. Osim zlata Milice Mandić, tu su i srebro i bronza strelaca i bronza vaterpolista. To srebro osvojila je Ivana Maksimović, a ta medalja dobila je veliku pažnju u medijima u Srbiji, kao takozvana "stota" medalja na Igrama. Olimpijski komitet Srbije je pravno formalni naslednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta i na osnovu toga za Srbiju tvrdi sve ranije osvajane medalje. Samostalnoj Srbiji, međutim, to je bila peta medalja. Srbija je nastupom u Londonu popravila učinak od Igara u Pekingu, kada je osvojila jedno odličje manje.

Rukometaši Srbije vicešampioni Evrope

4. SREBRO RUKOMETAŠA NA EP - Rukometni savez Srbije organizovao je početkom godine Evropsko prvenstvo, a domaća reprezentacija je sjajnim igrama, borbom, timskim duhom i zajedništvom postala u trenutku jedna od dražih selekcija u zemlji. Rukometaši su stigli do finala, ali nisu uspeli da pobede Dansku. Završni mečevi igrani su pred prepunom Arenom, a sve je podsećalo na vremena kada je rukomet bio jedan od popularnijih sportova. čelnici evropskog rukometa pohvalili su šampionat u Srbiji kao jedan od najboljih ikad.

5. PREVIRANJA I IZBORI U ZVEZDI - Najtrofejniji srpski fudbalski klub prošao je i prolazi kroz najteži period u svojoj istoriji. Na proleće je na predsedničkim izborima novi mandat dobio Vladan Lukić. Zvezda je sezonu završila bez titule i loše je počela novu. Trener Robert Prosinečki je otišao, a nedugo potom je Lukić objavio da se povlači. Formirana je radna grupa koja će voditi klub, a tada je objavljeno da su Zvezdini dugovi skoro 50 miliona evra. Potom su raspisani novi izbori, drugi u godini, na kojima je jedini kandidat bio legenda kluba Dragan Džajić, koga je kratko pre toga predsednik Srbije Tomislav Nikolić abolirao od sudskog postupka.

Peta vezana titula za fudbalere Partizana

6. PARTIZAN DOMINIRA U SRBIJI, GUBI U EVROPI - Šampion Srbije Partizan osvojio je petu uzastopnu titulu državnog prvaka, što nikom nije pošlo za rukom u srpskom fudbalu. Crno-beli su imali dobar rezultat u domaćem prvenstvu, ali stanje u klubu nije bilo idilično. Tokom zimske pauze su se preko medija sukobili sportski sektor i predsednik kluba, a to je rezultiralo odlaskom trenera Aleksandra Stanojevića. Ekipu je do kraja sezone vodio Avram Grant, a na leto se na klupu vratio Vladimir Vermezović. Crno-beli nisu uspeli da se plasiraju u Ligu šampiona, a u Ligi Evropa su osvojili samo tri boda.

7. USPESI PARAOLIMPIJACA U LONDONU - Srpski paraolimpijci osvojili su pet medalja na Igrama u Londonu, dve zlatne i tri srebrne, što je daleko bolje nego u Pekingu, kada su osvojena dva srebra. Paraolimpijci su u London otišli bez skoro ikakve medijske pažnje, praćeni nekolicinom novinara, ali su nastupe završili u direktnim prenosima na javnom servisu. Država je ignorisala paraolimpijce i nije im napravila doček, ali su zato oni sami došli u centar Beograda i tamo se družili sa građanima i olimpijskim sportistima koji su im pružili podršku.

Srpski vaterpolisti navikli na medalje sa velikih takmičenja

8. RENESANSA VATERPOLA - Reprezentacija je osvojila Evropsko prvenstvo u Ajndhovenu, a onda i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu. Partizan je u domaćem prvenstvu dobio jaku konkurenciju. Crvena zvezda je dovela reprezentativce i napravila izuzetno jak tim za takmičenje u Evropi, a u Kragujevcu je formiran Radnički koji se takođe pojačao reprezentativcima. Srpska liga je tako ođednom postala jaka i neizvesna, posle godina apsolutne dominacije Partizana.

9. EP ZA ŽENE U RUKOMETU - Posle otkazivanja Holandije kao organizatora Evropskog prvenstva, Rukometni savez Srbije je, nošen uspehom muškaraca, dobio organizaciju takmičenja. Rukometašice Srbije su izborile rezultatski plasman pre toga i novi tim, koji je bio velika nepoznanica za domaću javnost došao je do četvrtog mesta. Izgubivši neizvesno polufinale i meč za treće mesto.

10. DEVOJKE U FINALU FED KUPA - Reprezentacija Srbije plasirala se u finale Fed kupa, ali je izgubila u Pragu od Češke sa 3:1. Duel je protekao pomalo mimo žiže interesovanja domaće javnosti, što je pogodilo teniserke i zbog čega je došlo do sukoba sa izveštačima iz Praga. Najbolje srpske igračice Ana Ivanović i Jelena Janković nagovestile su da neće više igrati sa reprezentaciju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online