Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.12.2012.
17:37
Vestionline, Beta A

Najvažniji sportski događaji u 2012.

Pogledajte listu od deset najvažnijih sportskih događaja u svetu u 2012. godini, po izboru agencije Beta.

Olimpijada u Londonu obeležila sportsku 2012. godnu

1. OI U LONDONU - London je postao prvi grad koji je tri puta organizovao Olimpijske igre. Više od 10.000 sportista iz 204 zemlje su se tokom 16 dana borili u 26 sportova. Između raskošne ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara dogodile su se mnoge lepe sportske priče, a za nekoliko stvari je ispisana istorija. Prvi put su nastupile sportistkinje iz Saudijske Arabije, Katara i Bruneja, a uključivanjem ženskog boksa u program Igara, svi sportovi su održani u obe konkurencije. Uz mnoge stare olimpijske heroje, Igre u Londonu iznedrile su i nekoliko budućih, među kojima su atletičar Dejvid Rudiša ili 16-godišnja plivačica Je Šiven. Američki plivač Majkl Felps osvojio je šest medalja, od čega četiri zlatne, i tako, sa 22 medalje sa tri Igara, postao najtrofejniji Olimpijac u istoriji.

2. BOLT ODBRANIO SVA TRI ZLATA - "Najbrži čovek na planeti", "munja", "najbolji sportista svih vremena", što su samo neke od titula i nadimaka za Jamajčanina Juseina Bolta, ponovo je ušao u istoriju. Ne samo kao prvi čovek koji je odbranio zlatnu medalju na 100 i 200 metara na uzastopnim Igrama, već je to prevazišao tako što je odbranio i treće zlato - u štafeti 4x100 metara. Svi su u Londonu želeli da vide Bolta, a on im je pokazao i više od očekivanog.

Odbranili titulu na EURO 2012. - reprezentacija Španije

3. DOMINACIJA FUDBALERA ŠPANIJE - Fudbaleri Španije odbranili su ovog leta zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu. Popularna "furija" je šampionat u Poljskoj počela remijem sa Italijom, ali je onda počela da pobeđuje i da igra svoju prepoznatljivu igru, da bi do revanša sa "azurima" u finalu pokazala koliko je dominantna sila, lako i ubedljivo pobedivši sa 4:0. Španija je tako postala svetski i dvostruki evropski, prva reprezentacija koja je osvajala tri uzastopna velika takmičenja.

4. SEBASTIJAN FETEL OSVOJIO TREĆU UZASTOPNU TITULU - Nemački vozač Sebastijan Fetel uvrstio je u svoju obimnu kolekciju još jedan rekord iz kategorije "najmlađi", pošto je osvojio treću uzastopnu titulu u Formuli jedan sa samo 25 godina. Fetel, međutim, može da se pohvali i da je tako mlad ušao u društvo besmrtnika Formule jedan, pošto je dospeo u društvo legendi sporta Huana Manuela Fanđa i Mihaela Šumahera, koji su jedini tri puta uzastopno bili šampioni.

Klupski prvaci Evrope - fudbaleri Čelsija

5. ČELSI OSVOJIO LIGU ŠAMPIONA - Najpopularnije fudbalsko takmičenje na svetu dobilo je novog šampiona. Posle godina ulaganja i trošenja velike količine novca, Čelsi je osvojio Ligu šampiona u velikom stilu. Londonski tim je do finala izbacio Napoli, Benfiku i branioca titule, "strašnu" Barselonu, ali niko mu nije davao mnogo šansi protiv Bajerna u finalu koje se igralo na njegovoj Alijanc areni u Minhenu. U velikoj borbi, Bajern je poveo u 83. minutu, ali je Didije Drogba u 88. doneo izjednačenje. Posle produžetaka, Drogba je šutirao pobednički penal u poslednjoj seriji i tako se oprostio od kluba u kome se proslavio.

6. BORBA ZA PRVO MESTO NA ATP - Novak Đoković je počeo godinu kao prvi, ali ga je sredinom godine smenio Rodžer Federer. Švajcarac je tako postao rekorder po broju nedelja provedenih na prvom mestu. Đoković je, međutim, ušao u formu pred kraj sezone, trijumfovao na završnom Mastersu i vratio se na prvo mesto svetske rang liste. Dueli Đokovića i Federera postali su sastavni deo svetskog tenisa i grend slem turnira, na kojima su se sastajali rekordnih 11 puta.

Obeležio fudbalski godinu sa 92 postignuta gola

7. MESI RUŠI REKORDE - Argentinac Lionel Mesi oborio je ove godine rekord Gerda Milera po broju postignutih golova u kalendarskoj godini, posle 40 godina. Igrač Barselone postigao je više od 85 golova i tako nastavio da ruši rekorde i da ispisuje istoriju.

8. SEKSUALNI SKANDAL NA UNIVERZITETU PENSILVANIJA - Pomoćni trener Džeri Sanduski osuđen je na zatvorsku kaznu od 30 do 60 godina, čime je zaključena istraga u slučaju koji je potresao sport i društvo u SAD. Američki fudbal na univerzitetima u toj zemlji je jedno od najvoljenijih takmičenja, a popularni Pen stejt bio je poznat po dobrim trenerima. Istra, koja je počela 2008. godine, otkrila je da je Sanduski seksualno zlostavljao dečake decenijama, kao i da su funkcioneri univerziteta to zataškavali. Nakon što je Sanduski osuđen, pokrenuta je istraga i koja će utvrditi kolika je odgovornost univerziteta.

9. POVRATAK SERENE VILIJAMS - Najbolja američka teniserka i verovatno najbolja igračica sveta učestvovala je na samo šest turnira u 2011. zbog raznih povreda. Pošto je tada već navršila 30. godinu, mnogi su predviđali da je njena karijera završena. Emotivna Amerikanka pokazala je, međutim, da ne može bez tenisa i da može još mnogo da mu ponudi. U 2012. godini osvojila je Vimbldon, US Open i dve zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu, u singlu i u dublu sa sestrom Venus. Ona je na kraju godine došla na treće mesto svetske rang-liste, ispisavši jednu od lepših sportskih priča ove godine. Serena Vilijams je rekla da nema nameru da se zaustavlja, a ITF je zbog uspeha proglasio teniserkom godine.

10. BANKROT GLAZGOV RENDŽERSA - Jedan od najpoznatijih i najstarijih fudbalskih klubova sveta, Rendžers iz Glazgova je bankrotirao i otišao u prinudnu upravu na kraju prošle sezone. Nova uprava je pokrenula ponovo klub, koji zbog bankrota nije mogao da igra u Premijer ligi Škotske, ali je primljen u Treću diviziju, odnosno četvrtu ligu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online