Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.12.2012.
12:07
P. Bajić - Vesti A

Milica Mandić i Dejan Udovičić

"VESTI" su tradicionalno izabrale najboljeg sportistu i trenera u 2012. godini.

Najbolja sportistkinja u 2012. - Milica Mandić

U 20. anketi najtiražnije dnevnog lista dijaspore presudilo jedino srpsko olimpijsko zlato naše mlade tekvondistkinje i novi sjajni uspesi vaterpolista.

Olimpijsku 2012. pamtićemo po mnogim uspesima srpskih sportista, od kojih se posebno ističu oni ostvareni baš u Londonu, najvećoj svetskoj smotri najboljih sportista planete. Samim tim, dileme nije bilo u tradicionalnom izboru "Vesti", pa je tako 20. jubilarni izbor obeležila jedna dama koja je prekinula "monopol" kolega.

Tekvondistkinja Milica Mandić je zasluženo na vrhu, kao treća sportistkinja koja je trijumfovala u našem izboru, posle Monike Seleš 1993. i Nađe Higl 2009. kada je zablistala na Svetskom prvenstvu u Rimu. Te sezone je priznanje "odbranio" Dejan Udovičić, a onda je usledio "sušni" period za naše vodene sportove do ove godine, kada će priznanje, treći put, biti uručeno doskorašnjem selektoru vaterpolo reprezentacije naše zemlje.

Najbolji trener u 2012. - Dejan Udovičić


Upravo su "delfini" obeležili početak godine, zajedno sa Novakom Đokovićem i rukometašima. Nedelja, 29. januar, bio je jedan od onih datuma koji nas čine posebno ponosnima. Tog dana je najbolji teniser sveta odbranio titulu na Australijen openu, što je njegova treća na ovom grend slem turniru, vaterpolisti su se okitili evropskim zlatom u Ajndhovenu, predvođeni kapitenom Vanjom Udovičićem, a rukometaši su prevazišli očekivanja i zaigrali u finalu EP u našoj zemlji. Nažalost, nisu se popeli na tron, ali je njihovo srebro iz Kombank arene zlata vredno. U centru pažnje, pored Momira Ilića, tada je bio golman Darko Stanić, koji je zbog fantastičnih odbrana prozvan "ministrom odbrane" i zaslužio je priznanje za najboljeg čuvara mreže na turniru.


U mesecima koji su usledili, strepeli smo i radovali se zajedno sa rukometašima, odbojkašima i odbojkašicama na njihovom putu ka Londonu, koji su prokrčili, ali na samom takmičenju nisu imali zapaženije uloge. Na Igrama na kojima je obeležena stogodišnjica od prvog učešća Srbije, glavnu reč su vodili naši predstavnici u pojedinačnim sportovima.

Stota medalja za našu zemlju (računajući i prethodne države čija je naslednica, kao i Igre u Barseloni 1992, kada su naši sportisti učestvovali kao "nezavisni olimpijski učesnici" zbog sankcija UN prema SRJ) pripala je Ivani Maksimović, koja je osvojila srebro, a takođe strelac - Andrija Zlatić, prethodno je doneo bronzu.

Usledilo je zatišje sve do završnice OI, kada je sve oduševila Milica Mandić i postala prva zvezda naše delegacije u Londonu, a samim tim i neko ko je, potpuno zasluženo, obeležio sportsku 2012. u Srbiji. Osvojila je prvu zlatnu medalju za našu zemlju još od Sidneja 2000, kada su zablistali odbojkaši. "Šlag na tortu" je bila bronza vaterpolista posle izuzetno neizvesne završnice duela sa Crnom Gorom. Tako je naš olimpijski tim upisao četiri medalje (zlato, srebro i dve bronze) i ponovio najbolji rezultat od raspada SFRJ, koji je ostvario i u Atlanti 1996.


A kada se zavesa spustila na OI, usledile su Paraolimpijske igre, u kojima su naši sportisti bili još uspešniji, pošto su osvojili pet medalja (dva zlata i tri srebra) i obarali rekorde. Zlata su pripala atletičarima Željku Dimitrijeviću i Tanji Dragić, a srebra njihovom kolegi Draženku Mitroviću, kao i stonoteniserima Zlatku Kesleru i Borislavi Perić-Ranković.


Kada je reč o tenisu, bez premca i u 2012. je Novak Đoković, a sve počasti zaslužuje i ženska reprezentacija Srbije (Ana Ivanović, Jelena Janković, Bojana Jovanovski i Aleksandra Krunić sa selektorom Dejanom Vranešom), koja je stigla do fantastičnog uspeha u Fed kupu, najvećeg u istoriji našeg "belog sporta", pošto je postala vicešampion sveta, posle poraza u finalu od Češke u Pragu. Inače, među našim teniserkama jedinu titulu na WTA turnirima u ovoj godini je osvojila Bojana Jovanovski, tokom leta u Bakuu, što je njena prva kruna u karijeri.

Kod muškaraca, pored Đokovića, turnir u 2012. je osvojio i Janko Tipsarević (u Štutgartu), dok je Nenad Zimonjić, po navici, bio uspešan u dublu, gde je upisao tri krune sa tri različita partnera (Bazel, Sankt Peterburg i Roterdam). Takođe, Tipsarević, Zimonjić i Troicki su trijumfovali pod zastavom Srbije na Svetskom ekipnom šampionatu, koji je održan proletos u Diseldorfu, drugi put u njihovim karijerama (prethodno 2009).

Pred kraj nas je obradovao i mladi reprezentativac naše zemlje Laslo Đere, koji je osvojio čuveni Oranž Boul u konkurenciji do 18 godina, a to je turnir na kojem su najbolje bile mnoge prošle i sadašnje zvezde "belog sporta".


U odbojci je naša zemlja posustala u odnosu na prethodne godine, a jedina seniorska medalja je ona iz Evropske lige, u kojoj su Srpkinje osvojile bronzu, posle tri zlata na prva tri takmičenja. Naravno, ne treba zaboraviti automobilistu Dušana Borkovića, koji je postao prvak Evrope u šampionatu brdskih trka.

Čestitke zaslužuje i srpski fudbalski trener Miroslav Đukić, koji je vratio Valjadolid u Primeru, jednu od najjačih liga na svetu i već u prvoj sezoni po povratku beleži dobre rezultate.


A šta tek reći za uspehe kuglaše, predvođenih fenomenalnim svetskim šampionom i rekorderom Vilmošem Zavarkom, koga u korak prate Danijel Tepša, Jovan Ćalić, Robert Ernješi...


Završetak sezone pripada rukometašicama, predvođenim "ministarkom odbrane" Katarinom Tomašević, koje su stigle do fantastičnog uspeha na EP u našoj zemlji. Takođe, Srbija će ostati upisana kao zemlja koja je u istoj godini organizovala kontinentalna nadmetanja u obe konkurencije, a pošto je "uskočila" sredinom 2012. umesto Holandije, koja je odustala od organizacije ženskog EP.

A u finišu sezone su nas obradovali i mladi vaterpolisti, predvođeni selektorom Dejanom Savićem, koji su osvojili bronzu na EP u Pertu.


U postolimpijskoj 2013. očekuju nas nova uzbuđenja. Kraj godine će obeležiti SP u rukometu za dame, takođe u našoj zemlji, a pre toga će se, na planetarnom nivou, okušati i rukometaši i vaterpolisti - u Španiji. Takođe, biće održana evropska prvenstva u odbojci i košarci, a fudbalere očekuju odlučujući dueli u kvalifikacijama za SP u Brazilu 2014. Naravno, očekuje nas još jedna bogata teniska sezona, a među njima odmah prvi grend slem u 2013. Australijen opena u Melburnu i dueli u Fed kupu i Dejvis kupu, u kojem će ponovo zaigrati Đoković...

Specijalna priznanja za rukometni i streljački savez i Ivanu Maksimović


Pored priznanja za najboljeg sportistu i trenera, "Vesti" nastavljaju i sa tradicijom dodeljivanja specijalnih priznanja, koja su ove godine zaslužila dva saveza i jedna sportistkinja.

To su Rukometni savez Srbije, koji je u 2012. prvo organizovao EP za muškarce, na kojem je naš nacionalni tim osvojio srebro, da bi se rukometašice potrudile da nastave stazama "jačih" kolega. Drugo priznanje pripada Streljačkom savezu Srbije, koji slavi 125 godina od osnivanja, a njegovi članovi su u 2012. doneli dve medalje sa OI. Među njima je Ivana Maksimović, koja je zaslužila specijalno priznanje kao osvajačica 100. medalje u istoriji OKS-a.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online