Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.10.2012.
11:10
Vestionline A

Lensu Armstrongu oduzete sve titule sa Tura

Direktor Tur de Fransa Kristijan Prudom rekao je da Lens Armstrong više nije sedmostruki uzastopni pobednik najprestižnije biciklističke trke na svetu.

Kreator najsofisticiranijeg doping programa u istoriji sporta - Lens Armstrong

Prvi čovek UCI, Pet Mekvejd, objavio je odluku o oduzimanju svih titula na konferenciji za medije u Ženevi, a ona je doneta na osnovu dokaza koje prikupila Antidoping agencija SAD o Armstrongovom dopingu tokom cele karijere.

Mekvejd je, takođe, objavio da je Armstrongu izrečena doživotna suspenzija i dodao: "Lens Armstrong nema više mesto u biciklizmu".

"Bez iznenađenja smo primili vesti, koje su potpuno logične. Lens Armstrong više nije pobednik Tur de Fransa od 1999. do 2005. Želeli bismo da ne postoji pobednik za taj period...", rekao je direktor Tur de Fransa Kristijan Prudom u Parizu.

Direktor trke kazao je da je sistem najodgovorniji za prevaru.

"Nalazimo se u mafijaškom sistemu koji se proteže izvan dopinga i prevazilazi sport. Ovog puta je u pitanju globalna kriza. Armstrongova aura dodiruje svakog, u celom svetu", kazao je Prudom.

Vlasnik Tura je kompanija ASO, koja poseduje i najugledniji sportski dnevnik u Francuskoj, Ekip. Upravo je taj list nakon poslednje Armstrongove pobede objavio da je biciklista bio pozitivan na EPO 1999. godine.

Prudom nije direktno odgovorio da li mu je žao što je Armstrongu dozovoljeno da se vrati na trku 2009. godine.

"Tada smo rekli da Armstrong može da se vrati ako bude sledio pravila kao i svi ostali. Tada je antidoping kontrola bila znatno poboljšana", rekao je Prudom.

On je kazao da se nada da su otkrića USADA veliki korak napred za biciklizam i ocenio da bi Armstrong trebalo da vrati novac od nagrade na Turu.

"Pravila ICU su jasna: kada vozač izgubi titulu, mora da nadoknadi novac za nagrade. Mi bismo najviše voleli da se ništa od ovoga nije desilo", rekao je Prudom.

USADA je pozdravila odluku ICU da se Armstrongu oduzmu titule, ocenivši da je ona ispravna.

"Ova odluka ne može, međutim, sama da očisti biciklizam... Da bi biciklizam zaista krenuo napred i da bi svet znao šta se dešava u tom sportu, neophodno je da se ustanovi komisija za istinu i pomirenje, tako da bi sport mogao da se oslobodi okova prošlosti", navodi se u saopštenju USADA.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online