Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.09.2012.
22:38
B92 A

Ilić: Sve posade na visini zadatka na EP

Srpski veslači osvojili su četiri medalje na tek završenom Evropskom prvenstvu u Varezeu, a selektor Nebojša Ilić istakao je da je prezadovoljan učinkom.

Selektor srpskih veslača - Nebojša Ilić

Iva Obradović se u Varezeu okitila srebrom, bronze su osvojili laki četverac, četverac bez kormilara i dvojac, dok je dubl skul, takođe, veslao u finalu, ali je u cilju bio peti.

"Sve naše posade su bile na visini zadatka u Varezeu. Na nabolji način smo završili nastup na međunarodnoj sceni ove sezone, a četiri medalje su daleko više od onoga što smo očekivali pred odlazak u Italiju“, naglasio je Ilić.

Selektor je istakao da je uspeh na Evropskom prvenstvu kruna sezone i da svi veslači zaslužuju pohvale.

"Svi reprezentativci su radili naporno ove sezone i ovo je kruna svega. Uspešno smo podmladili reprezentaciju. U prethodnom olimpijskom ciklusu smo u vatru ubacili mnogo juniora koji su se potpuno afirmisali i postali formirani veslači uz Nikolu Stojića i Gorana Jagara koju su to bili i 2008, kada smo ušli u novi olimpijski ciklus. Rezultati u prethodne četiri godine s vrhuncem koji je usledio u Varezeu najbolji su pokazatelj da je stasala jedna nova generacija veslača čijim ćemo se uspesima tek radovati u budućnosti. U novi olimpijski ciklus koji se završava Igrama u Riju 2016. ulazimo samouvereni i sa respektabilnom reprezentacijom pa je realno je da se tek očekuju veliki rezultati srpskog veslanja“, istakao je Ilić.


On je rekao da je Srbija, pored sportskog, ostvarila i diplomatski uspeh, s obzirom da je dobila organizaciju EP 2014. godine. To će biti prvi šampionat ’Starog kontinenta’ u našoj prestonici u veslanju posle 82 godine. Najbolji rezultat u Varezeu ostvarila je Obradovićeva, koja je u finalu skifa bila druga.

"Srebrnom medaljom u Varezeu Iva je pokazala da se potpuno vratila na pobednički kolosek iz kojeg je ispala posle šokantne trke olimpijskih kvalifikacija u Lucernu na kojoj je ostala bez vize za London. U Varezeu se najbolje videlo da je imala kvalitet se samo za plasma na Igre nego i za visok plasman na njima. U finalu je recimo ubedljivo bila bolja od skifašice Rusije, učesnice u Londonu. Na EP je prebrodila krizu, potpuno se vratila u rezultatskom smislu, i s optimizmom možemo da očekujemo njene nastupe u narednom periodu“, ocenio je Ilić.

Seriju medalja otvorio je četverac bez kormilara u sastavu Miloš Vasić, Radoje Đerić, Miljan Vuković i Goran Jagar, koji je bio treći, iza postava Grčke i Rumunije.

"Među nama smo dugo pričali veče pre trke. Poslušali smo savete trenera i pokazali da imamo kvalitet da i dalje veslamo u ovom sastavu. U finišu trke smo imali šansu i da stignemo do zlata, ali svaka medalja na ovako velikim takmičenjima je sjajan uspeh“, istakao je Jagar.


Samo 15 minuta kasnije, bronzom su se u dvojcu okitili i Nikola Stojić i Nenad Beđik, koji su u cilju bili iza Holanđana i Španaca.

"Holanđani su trenutno najbolji u Evropi. I dalje sam uveren da smo bolji od Španaca, koji su ovde osvojili srebro. Ali, u ovako teškom sportu svaka medalja je uspeh. Ostaviti iza sebe Poljake koji su bili uvereni da uzimaju medalju i posadu Velike Britanije, nije mala stvar. Čestitam i mom partneru Beđiku, koji je budućnost srpskog veslanja. Žao mi je što zbog moje povrede u Londonu nismo uspeli da se borimo za medalju na Olimpijskim igrama, a imamo kvalitet“, napomenuo je Stojić.

Treću bronzu u Varezeu Srbiji je doneo četverac bez kormilara za lake veslače, u kojem su se našli Nikola Selaković, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Miloš Tomić. Oni su zauzeli treće mesto, iza posada Italije i Velike Britanije.

"Četverac bez kormilara za lake veslače je uspeo da odbrani bronzu sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u Plovdivu i time načinio ogroman rezultat pogotovo ako se zna da je u sastavu ove posade bio Niklola Selaković, ubedljivo najmlađi učesnik šampionata u Varezeu koji još nije napunio 17 godina. Nastup ovog čamca u Varezeu svi u reprezentaciji su doživeli jako emotivno jer je u njemu lane veslao Nemanja Nešić čiji se život tragično ugasio početkom juna. Ceo srpski veslački sport je i dan danas u šoku zbog tog tragičnog događaja. Trka i bronza lakog četverca je samo probudila sećanje na tog sjajnog mladića koji je znatno doprineo da ova posada i danas u Varezeu bude to što jeste“, naglasio je Ilić.

Dubl skul u sastavu Marko Marjanović i Aleksandar Filipović je samim plasmanom u finale napravio podvig, a na kraju je bio drugi iza Hrvata, Italijana, Norvežana i Litvanaca.

"Dubl skul je samim plasmanom u finale ostvario uspeh ravan osvajanju medalje. Imao je žestoku konkurenciju, gotovo svih posada koje su nastupile i u Londonu, između ostalih i Italijana, drugih na Igrama i Litvanaca petih u finalu Londona. U takvoj situaciji je dokazao veliku vrednost, pogotovo ako se zna da je Aleksandar Filipović izuzetno mlad. Sve u svemu iako nisu osvojili medalju Marjanović i Filipović su u Varezeu pokazali i dokazali da ovaj čamac ima ogroman potencijal“, zaključio je Ilić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online