Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.05.2012.
11:51 >> 18:20h
Vestionline A

Čembersu ukinuta doživotna - može na Olimpijadu

Sud za sportsku arbitražu (CAS) saopštio je danas da odluka Olimpijskog komiteta Velike Britanije (BOA) o doživotnoj zabrani takmičara nije u skladu sa pravilima Svetske anti-doping agencije (WADA).

To znači da će britanski sprinter Dvejn Čembers i biciklista Dejvid Milar ovog leta takmičiti na Olimpijskim igrama u Londonu ukoliko izbore normu.

"Veće je presudilo da odluka BOA nije u skladu sa pravilima WADA. To potvrđuje sudska praksa koja je ustanovljena prošle godine nakon spora između Američkog olimpijskog komiteta i MOK-a", kaže se u saopštenju CAS-a.

WADA je inače protiv odluke BOA da atletičarima zabrani učešće na Igrama, nakon suspenzije zbog dopinga.

BOA je 2003. godine izrekla Čembersu doživotnu suspenziju na olimpijskim turnirima, a dobio je i dvogodišnju zabranu takmičenja u atletici, pošto je bio pozitivan na anabolički steroid tetrahidrogestrinon (THG).

Čembers se vratio takmičenjima i osvojio zlatne medalje na dvoranskim prvenstvima Evrope 2009. i 2010. godina, dok je Milaru suspenzija istekla pre osam godina.

WADA kritikovala BOA zbog istrajavanja na svom pravilu

 

Svetska antidoping agencija (WADA) optužila je danas Britansku olimpijsku asocijaciju (BOA) da "baca mnogo vremena i novca" na neuspešni pokušaj da održi svoju doživotnu suspenziju sa Olimpijskih igara za dopingovane.

 

Generalni direktor WADA Dejvid Hauman rekao je danas da je BOA trebalo da odustane od svog pravila pre nekoliko meseci, kao i da od početka nije bila u pravu što je odstupila od opšteg pravila u svetu.

 

BOA je slučaj vodila do Suda za sportsku arbitražu (CAS) koji je u ponedeljak presudio da je britanski pravilnik nevažeći jer suštinski donosi drugu kaznu za jedan prekršaj, kao i da nije u skladu sa pravilnikom WADA.

 

"Kad se sve sabere, potrošili su mnogo vremena i mnogo novca i dobili su neizbežan rezultat", rekao je Hauman i dodao da BOA do 18. maja mora da opozove svoje pravilo, da ne bi bila prijavljena Međunarodnom olimpijskom komitetu, zato što nema pravilnik u skladu sa WADA, što je obaveza svih nacionalnih komiteta. 

 

CAS je u oktobru odbacio pravilo MOK da zabrani učešće na Olimpijskim igrama sportistima koji su zbog dopinga bili suspendovani duže od šest meseci, takođe navodeći da bi to bila druga kazna za isti prekršaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online