Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.04.2012.
12:05
P. Bajić - Vesti A

Svuda pođi, u Srbiju dođi

"Mnogo sam proputovao, bio sam na mnogim lepim mestima, ali smatram da je najlepše tamo gde sam rođen, jednostavno - volim Srbiju".

Srpski desetobojac Mihail Dudaš, najbolji mladi atletičar Balkana, krenuo je putem kojim se ređe ide. Umesto jedne discipline, odlučio se za deset - i dobro mu ide.


"Nekad ni ja ne znam šta sve treniram", uz osmeh je rekao Dudaš i nastavio:

"U desetoboju se takmičimo u disciplinama koje su raspoređene u dva dana - prvog dana su 100 metara, skok udalj, bacanje kugle, skok uvis i 400 metara, a drugog dana su 110 prepone, skok s motkom, bacanje diska i koplja i 1.500 metara. Teško jeste, ali ja to volim. I u svim disciplinama mogu da napredujem i težim ka tome".


Pare u banku

 

Mihail Dudaš zna kako bi potrošio milion dolara, kada bi uspeo da zaradi toliko novca.
"Verovatno bih stavio u banku, pa živeo od kamate do kraja života. Naravno, obezbedio bih i moju porodicu. Moguće je da bih napravio vikendicu na Fruškoj gori".

 

Navija za slabije


Kada gleda sa strane sportske događaje, Dudaš nema izrazitog favorita, nekoga za koga uvek navija.
"Navijam za onoga ko nije favorit jer volim kada se dese neočekivane pobede".

Olimpijski snovi ga vuku ka Londonu, gde će ovog leta pokušati da ostvari najbolji rezultat u karijeri.

"Svako jutro se budim sa činjenicom da ću ovog leta biti deo Olimpijskog sela, da ću učestvovati prvi put na Olimpijskim igrama. Ipak, to ne znači da ću izgoreti u velikoj želji. Sada razmišljam jedino o tome da dam maksimum na svakom treningu, da što spremniji odem u London, pa ćemo da vidimo za koliko je to dovoljno. Videćemo koje su moje granice. Sam plasman na Igre je veliki uspeh za jednog atletičara, posebno ako uđe u finale. Osvajanje medalje je, naravno, nešto posebno. I za medalju na Evropskom prvenstvu je potrebno žrtvovati ceo život tom cilju, a tek na Olimpijskim igrama... Verujem da ću biti u životnoj formi 2016. godine, kada budu održane Igre u Riju de Žaneiru".


Letnja destinacija je London, a zimska je bila Južnoafrička Republika.

"Bio sam tamo u januaru, na 30 i više stepeni kada je u Srbiji bilo minus 10. Klima, vazduh i sve ostalo su bili toliko prijatni da sam pomislio da sanjam. Trenirao sam i uživao. Tamo mi je bilo baš lepo, kao i u oktobru u Sjedinjenim Američkim Državama, kada sam svratio do Njujorka. Taj grad ima poseban šmek i osećaj je bio poseban. Mnogo sam proputovao, bio sam na mnogim lepim mestima, ali smatram da je najlepše tamo gde sam rođen. Jednostavno, volim Srbiju".


U srpskom sportu novac je reč koja se najčešće spominje kao prepreka ka vrhunskim svetskim rezultatima.

"Nažalost, u atletici u našoj zemlji nije dovoljno da se bude u srednjoj klasi, kao u najatraktivnijim sportovima. Situacija se menja kada si pri vrhu, kao što sam sada ja, jer onda dobijamo podršku sponzora. Dosta nam pomažu i Olimpijski komitet Srbije i Atletski savez Srbije".


Dodaje i da je veoma značajna činjenica da mu medalja sa najvećih takmičenja može doneti takozvanu "sportsku penziju".

"Prva stvar koju želim da izvučem iz sporta jeste uživanje i zdrav način života. Naravno, sanjam o medaljama, a to što tako mogu i do nacionalnog priznanja svakako da mi znači. Voleo bih da to obezbedim jer mi garantuje da posle 40. godine neću biti na ulici", zaključio je Dudaš.

Šesti na svetu


Mihail Dudaš je rođen 1. novembra 1989. godine, a atletikom je počeo da se bavi sa osam godina u Novom Sadu, tako što je gledao starijeg brata Ivana kako trenira.

 

Član je Vojvodine, a do "A" olimpijske norme je stigao na SP u Južnoj Koreji, gde je zauzeo šesto mesto.

 

Takođe, prošlog leta je stigao do bronze na osmom Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Ostravi. Osvojio je bronzu u desetoboju i na prethodnom EP, u litvanskom Kaunasu 2009, kao i na SP za juniore u poljskom Bidgošću 2008. Takođe, u Češkoj je oborio državni rekord star 21 godinu (8117 poena), a potom ga je popravio na SP (8256 poena).


Atletici posvećuje najveći deo dana, a i studira na Fakultetu za uslužni biznis. Hobi mu je fotografija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online