Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.01.2010.
21:32
Vestionline, Tanjug A

Nikačević će pravdu tražiti u Strazburu

Nekadašnji srpski biciklistički profesionalac Aleksandar Nikačević je posle višemesečnog kućnog pritvora u Italiji ponovo u Srbiji, ali će sredinom februara morati da se vrati, jer je zakazano prvo ročište na sudu u Padovi.

Nikačević je osumnjičen za navodnu pripadnost mreži koja je distribuirala nedozvoljene preparate na severu Italije u toku 2008. Njegovo ime pomenuto je u telefonskim razgovorima koje je italijanska policija prisluškivala i ima snimke.

"Priveden sam na osnovu 'rekla - kazala', jer je, navodno, neko čuo da su od mene svojevremeno neki ljudi kupovali preparate. Jedva čekam da se suočim sa tim osobama, da mi u lice kažu kada su i šta kupovali, pogotovo što neke od njih nisam video godinama", izjavio je Nikačević.

Prilikom privođenja Nikačevića sredinom jula 2009. kod njega nije pronađen nikakav inkriminišući materijal, niti je policija našla bilo kakav konkretan dokaz da je on učestvovao u nabavci i prodaji preparata. U istrazi je salušano preko 30 osoba, sve Italijani, ali je Nikačević imenovan kao navodni "vođa grupe".

Nikačević je priveden javnom tužiocu Robertu Benedetu u Padovi sredinom jula, i proveo je nekoliko dana u zatvoru, a da nije znao za šta je optužen.

"Posle dosta muka, jer je javni tužilac stalno nalazio nove razloge da me ne pusti, otišao sam u kućni prtvor. Naravno, prisluškivali su mi telefon, nisam smeo da primam posete i na najgori način, na svojoj koži, osetio sam kako je kada upadnete u mlin birokratije i sudova. Proveo sam u kućnom pritvoru pet i po meseci. Moj advokat smatra da ću iz ovoga izaći kao nevin i da postoji jak osnov da tužimo italijansku državu sudu u Strazburu", naveo je Nikačević.

"Nisam kriv i teraću se sa njima do kraja, koliko koštalo da koštalo. Najvažnije je da sa sebe skinem ljagu, a to nema cenu. Moram da se zahvalim porodici, mom klubu Partizanu i direktoru Branku Banoviću, kao i Biciklističkom savezu Srbije i drugim biciklističkim organizacijama i biciklistima na ogromnoj podršci i pomoći", naveo je nekadašnji istaknuti biciklista.

Nikačević je posle uspešne amaterske karijere u beogradskom Partizanu i italijanskom Filmopu, prešao u profesionalce 1999, prvo u Mapei, a potom je od 2000. do 2002. vozio za Alesio gde je završio karijeru. Te godine je kao prvi vozač sa ovih prostora učestvovao i na španskoj Vuelti, a ima i titulu državnog prvaka na drumu 2002.

Na šampionatu sveta za vozače do 23 godine 1999. u Italiji osvojio je sedmo mesto u vožnji na hronometar, što mu je i bila ulaznica za profesionalce. Dvostruki je pobednik trke "Kroz Srbiju" 2000. i 2002, da bi se povukao iz takmičarskog biciklizma krajem 2002. po savetu lekara zbog problema sa leđima. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online