Sreda 3. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.03.2012.
12:04
P. Živković - Vesti A

Kreće lov na Fetela!

Bez obzira na skrivene i izrečene nade, teško da će neko u narednoj sezoni skinuti Red Bul i aktuelnog šampiona sa trona Formule 1.

Sve je spremno za start 63. sezone u šampionatu Formule 1. Domaćin vozačima i timovima prvog trkačkog vikenda biće Melburn u Australiji. Na delu ćemo videti Sebastijana Fetela i njegovu konkurenciju, koja je obećavala i pretila tokom tromesečne pauze - da će skinuti sa trona dvostrukog uzastopnog šampiona.

Svi ljubitelji ovog sporta nadaju se da će godina biti izjednačenija, da Red Bul neće već na pola sezone obezbediti naslov i da nas čeka 20 superzanimljivih trka. Zima je bila relativno mirna, ništa se drastično nije izmenilo u pravilima, a odavno smo saznali da se Kimi Raikonen vratio u Formulu 1 i da će braniti boje Lotusa.


Kalendar trka Formule 1
18. mart - VN Australije (Melburn)
25. mart - VN Malezije (Kuala Lumpur)
15. april - VN Kine (Šangaj)
22. april - VN Bahreina (Sahir)
13. maj - VN Španije (Katalonija)
27. maj - VN Monaka (Monte Karlo)
10. jun - VN Kanade (Melburn)
24. jun - VN Evrope (Valensija)
8. jul - VN Velike Britanije (Silverston)
22. jul - VN Nemačke (Hokenhajm)
29. jul - VN Mađarske (Budimpešta)
2. septembar - VN Belgije (Spa Frankoršamps)
9. septembar - VN Italije (Monca)
23. septembar - VN Singapura (Singapur)
7. oktobar - VN Japana (Suzuka)
14. oktobar - VN Južne Koreje (Jeongam)
28. oktobar - VN Indije (Nju Delhi)
4. novembar - VN Abu Dabija (Jas Marina)
18. novembar - VN SAD (Ostin)
25. novembar - Brazil (Sao Paulo)

Jasno je da će najveći rivali Red Bulu biti Meklaren Mercedes i Ferari, dok će iz prikrajka šansu tražiti Mercedes i Lotus. I, dok svi pred start sezone ističu dobar "zimski rad", jedino se u Ferariju brinu za stanje automobila. Tehnički inženjer Pet Fraj skeptik je pred start u Australiji, a njegove reči potvrdio je i Fernando Alonso (prvi vozač tima), izražavajući sumnju da bi "italijanski ponos" i ove godine mogao da ima podređenu ulogu?! Videćemo, već za sedam dana.  

Ljudi iz Red Bula su ćutali i radili. Tim koji dobija ne treba menjati, pa je pored Sebastijana Fetela i Mark Veber zadržao mesto u ekipi. Zanimljivo da je test vozač postao Sebastijan Buemi, prošle godine se takmičio za Toro Roso. Dobri poznavaoci Formule 1 kazaće da je za Red Bul najvažnija stvar ostanak Edrijana Njuija, tehničkog direktora, koji je sinonim za uspeh. Novi bolid RB8, tačnije dvojac "bikova", imaće veliku odgovornost da na pravi način nasledi uspehe RB7.

Novi automobil, koji je, kao i nekoliko drugih, drugačiji pre svega zbog izgleda "nosa", pokretaće Renoov motor RS27-2012, a gume će, kao i ostalim timovima, obezbeđivati Pireli. Na testovima su Fetel i Veber bili solidni, ali i tokom prethodne sezone u uvodima nisu bili fascinantni. Nema sumnje da će Red Bul sa Njuijem na čelu zadržati brzinu, da će spremnost bolida biti na najvećem nivou, a pitanje je samo koliko će konkurencija uspeti da se približi.


Fetel je prošle godine davao male šanse rivalima, a izgubio je samo jednom u direktnom duelu. Bilo je to u kišnoj trci u Montrealu, koja je, usled čestih prekida, trajala duže od četiri sata. Pobedio ga je Džejson Baton. Jedini kiks mehaničari Red Bula napravili su u Silverstonu, kad je Fetel izgubio prvo mesto, zbog nešto dužeg ostajanja u boksu pri promeni pneumatika. "Poklon" je iskoristio Fernando Alonso i stigao do jedinog trijumfa u sezoni.

Utisak je da će šampioni najvećeg rivala imati u timu Meklaren Mercedesa. Dženson Baton i Luis Hamilton već su osvajali titule, a prošle godine su se pokazali kao jedina istinska opasnost. Fetel je pobedio u 11, Veber u jednoj trci, a po tri Velike nagrade osvojila su dva Britanca, uz koje će ove godine kao rezervni vozač biti Geri Pafet.


Da pokvare šampionske planove "bikova", najveći rivali pokušaće u bolidu MP4-27 sa Mercedesovim motorom FO 108Z. Veće šanse za titulu ima Baton, koji je prošle godine bio drugi sa 270 bodova (Fetel imao 392), jer je, za razliku od Hamiltona, bio koncentrisan samo na vožnju. Hamilton je vodio mali "rat" sa Felipeom Masom i bio kritikovan zbog načina vožnje. Uz to, na kraju ove godine Hamiltonu ističe ugovor, ali je on najavio da će se potruditi da to pitanje što pre reši, kako bi se posvetio vožnji.

Ferari je poslednju titulu osvojio 2007. godine, zahvaljujući Kimiju Raikonenu, a sudeći po trenutnom raspoloženju u timu, teško je očekivati da će se nešto promeniti. Pesimizam Peta Freja i Fernanda Alonsa je opravdan, jer ekipa na testiranjima nije pokazivala očekivane rezultate. Alonso će sigurno izvući maksimum iz automobila, dok Felipe Masa odavno ne izgleda kao vozač gladan pobeda. Pre dve sezone, Alonso je zaostao samo četiri boda u odnosu na Fetela i od tada Ferari kao da ima silaznu putanju... A, spektakularno je šef tima Stefano Domenikali najavio novi bolid F2012, koji će pokretati motor Ferari 056.


Nemci se u Mercedesu GP sigurno neće boriti za titulu, ali će osvajati bodove. Mihael Šumaher se vratio u Formulu posle kraće pauze, ali je nerealno očekivati da opet postane šampion. Zbog toga je nekoliko puta javno pozivan da više ne urušava ugled koji je stekao zbog sedam titula. Kritičare, međutim, Šumaher ne sluša, već i dalje vozi.

Od mlađeg kolege Nika Rozberga očekuje se više, što je i logično, jer je prošle godine osvojio više bodova (89) u odnosu na Šumaherovih 76. Uz to, Rozberg je na testovima imao bolja vremena. Mercedes GP je 21. februara u Barseloni predstavio novi bolid F1 W03.

Sastav ekipa - 2012.


Red Bul - Sebastijan Fetel/Mark Veber
Meklaren - Dženson Baton/Luis Hamilton
Ferari - Fernando Alonso/Felipe Masa
Mercedes GP - Mihael Šumaher/Niko Rozberg
Lotus - Kimi Raikonen/Romen Grožan
Sahara Fors Indija - Pol di Resta/Niko Hulkenberg
Zauber - Kamui Kobajaši/Serhio Perez
Toro Roso - Danijel Rikijardo/Žan-Erik Vernje
Vilijams - Pastor Maldonado/Bruno Sena
Katerhem - Heiki Kovalainen/Vitali Petrov
Hispanija rejsing - Pedro de la Rosa/Narain Kartikejan
Marusija - Timo Glok/Šarl Pik

Tim Lotusa u ovu sezonu ulazi sa mnogo novina. Ime je skraćeno sa Lotus Reno GP na samo Lotus, a voziće Kimi Raikonen i Romen Grožan. Obojica imaju iskustva u F1 šampionatu, s tim da je Finčevo značajnije. Grožan je vozio za Reno 2009. godine umesto Nelsona Pikea Juniora zbog skandala na trci u Singapuru i njegove vožnje će verovatno biti u senci Raikonena.

"Ledeni" je tokom pauze u Formuli 1 vozio u Svetskom reli šampionatu i sigurno je da će mu biti potrebno vreme da se navikne na F1 trke. Uz Raikonena i Grožana, bolid E20 sa motorom RS27-2012, ako zatreba, voziće i rezerva Žerom d'Ambrozio. Najveći adut je u svakom slučaju Finac, čiji će povratak možda biti mnogo uspešniji od Šumaherovog.

I dok će neki timovi imati realne, ili teorijske šanse za titulu, ima i onih koji će se boriti samo za bodove, ili bolji plasman. Sahara fors Indija prošle sezone je bila šesta na tabeli, a ove godine želje su veće. Vlasnik tima Vidžaj Malija je kao cilj postavio barem jedan "stepenik" više.

Želju vlasnika potrudiće se da ispune Pol di Resta, koji je prošle sezone imao solidan učinak od 27 bodova, kao i Niko Hulkenberg. Nemac je u 2011. godini imao ulogu rezervnog vozača, tako da neće imati problem sa navikavanjem na sredinu. Iz ekipe je otišao Adrija Sutil, a ove sezone Žil Bjanki će preuzeti ulogu test vozača. Mladi Francuz je na testovima u Herezu imao udes, gde je dobro oštetio bolid VJM05 u kojem je i dalje motor Mercedesa.

Ni tim Zaubera nije menjao vozače, pa su u ekipi Petera Zaubera i dalje zaposleni Kamui Kobajaši i Serhio Perez. Japanac je prošle godine osvojio više bodova od Meksikanca, ali je pitanje da li bi se to desilo da ovaj nije pauzirao posle udesa tokom trke u Monte Karlu. I ove godine može da se očekuje da pomenuti dvojac osvoji poneki bod u C31 koji će pokretati agregat Ferari 056.

Sa Zauberom se završava grupa timova, koji će kreirati vrh plasmana u šampionatu. Bilo bi dobro da još neka ekipa iznenadi, ali prve odgovore dobićemo već 18. marta, kada saznamo epilog trke u Melburnu. Svi koje vole Formulu 1 nadaju se boljoj i neizvesnijoj sezoni i priželjkuju je...

Podmlađeni Toro Roso


Toro Roso je poslednja u nizu ekipa koja može da se pohvali osvajanjem značajnijeg broja bodova (44) u minuloj sezoni. Međutim, u ovoj sezoni to može da se promeni, ali u negativnom smislu. Ekipa je ostala bez Buemija i Algersuarija, pa će za ovaj tim voziti Danijel Rikijardo, koji za Hispaniju rejsing nije osvojio nijedan bod, kao i debitant Žan-Erik Vernje.
Ono što može da probudi nadu čelnika Toro Rosa jeste činjenica da je Vernje bio test vozač tima. Koliko će to biti dovoljno, ostaje da se vidi, kada Rikijardo i Vernje na stazu budu izvozili automobile STR7 sa motorom ferari 056.

Sena nasledio Barikela u Vilijamsu


Tim Vilijamsa je prošle sezone osvojio samo pet bodova, što je s obzirom na ime i dugogodišnju tradiciju veoma loš učinak. Frenk Vilijams je opet ukazao poverenje Pastoru Maldonadu, ali je takođe odlučio da prekine saradnju sa veteranom Rubensom Barikelom. Umesto jednog Brazilca došao je drugi, ali sa manje iskustva.
Pitanje je koliko će Bruno Sena odgovoriti očekivanjima čelnika, jer se za njegovo ime i dalje više vezuje srodstvo sa legendom Formule, Ajrtonom Senom, nego lični rezultati. Za Reno je prošle sezone, kao zamena za Nika Hajdfelda, vozio u osam trka i osvojio samo dva boda u Monci. Ulogu rezervnog pilota imaće Finac Valteri Botas (šampion GP3 serije), a u bolidu FNj34 biće agregat Renoa RS27-2012.


Petrov u Katerhemu, debituje Šarl Pik


O bodovima u Formuli 1 i ove sezone će sanjati tri tima, bivši Lotus, a sadašnji Katerhem, Hispanija rejsing i Marusija. Katerhem je zadržao Heikija Kovalainena, dok je Jarna Trulija zamenio Rus Vitali Petrov iz Lotusa. Ove sezone bilo bi poželjno da Finac i Rus konačno osvoje poene i to u novom CT01 na pogon RS27-2012 agregata.
Narain Kartikejan je ostao u Hispanijan rejsing timu, a pridružio mu se Pedro de la Rosa, koji je prošle sezone za Zauber vozio samo u jednoj trci. Indijac i Španac će voziti bolid F112 sa Kosvortovim motorom, a podatak po kojem će ostati upamćeni je da su trenutno najstarija vozačka postava u šampionatu.
Marusija će imati velikih problema da stigne do nekog boda. Više se očekuje od iskusnog Tima Gloka, dok je posao kao drugi vozač dobio debitant Šarl Pik iz Francuske, koji se prošle godine takmičio u GP2 seriji. I u Marusijinom bolidu MR01 biće Kosvortov agregat.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online