Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.01.2010.
13:00
Tanjug A

Godina u znaku Nađe Higl i Milorada Čavića

Uspeh srpskih plivača Nađe Higl i Milorada Čavića na šampionatu sveta u Rimu najznačajniji je događaj domaćeg sporta u 2009. godini prema tradicionalnom izboru novinara sportske redakcije Tanjuga.

Osvajanjem zlatne medalje u trci na 200 metara prsnim stilom Higl je zadivila i iznenadila svetsku i domaću sportski javnost, kojoj je potom pobedama na Svetskom kupu u Durbanu i Stokholmu dokazala dominaciju u toj disciplini. Potvrdu kvaliteta Higl je dočekala i krajem godine u Istanbulu, gde joj je na prvenstvu Evrope u malim bazenima pripala srebrna medalja, a ne manje značajna su i dva srebrna odličja sa Univerzijade u Beogradu.

Sjajan uspeh 22. godišnje Pančevke na takmičenju u Rimu upotpunio je zlatnom i srebrnom medaljom Milorad Čavić. Trijumf u trci na 50 metara delfin stilom srpski as nadgradio je svetskim rekordom u polufinalu trke na duplo dužoj deonici, ali je titula najbržeg u njegovom posedu bila samo jedan dan. Finale je obeležila pobeda uz novi svetski rekord Amerikanca Majkla Felpsa, dok je Čaviću pripalo srebro i dokaz da je jedan od retkih koji može ravnopravno da se suprotstavi olimpijskom pobedniku iz Pekinga.

Da Srbija ulazi u društvo plivački značajnih zemalja definitivno je potvrđeno na šampionatu Evrope u malim bazenima u Istanbulu gde su medalje, pored Higl, osvojli i Ivan Lenđer u disciplini 50 metara leptir i Čaba Silađi na 50 metara prsnim stilom.

Najviše ocene i laskava priznanja sportske javnosti zaslužili su i srpski vaterpolisti pobedom na Mondijalu u Rimu, čime su zavredili drugu poziciju u anketi nacionalne novinske agencije koja je do raspada SFR Jugoslavije organizovala izbor najboljeg sportiste Mediterana, a od 2004. bira deset događaja koji su obeležili kalendarsku godinu.

Smena generacija koju je izvršio selektor nacionalnog tima Dejan Udovičić donela je senzacionalan rezulat koji je daleko nadmašio i najsmelija očekivanja pred polazak u Rim. Kolektivni duh i inspirisani pojedinci predvođeni sigurnim Vanjom Udovičićem, Andrijom Prlainovićem, Živkom Gocićem i Filipom Filipovićem, doprineli su da naš tim iz utakmice u utakmicu igra sve sigurnije i u finalu posle penala "potopi" Špance. Svetsko zlato iz Rima dokaz je izvesne budućnosti srpskog vaterpola i nastavka puta koji je trasirala generacija Vladimira Vujasinovića, Aleksandra Šapića, Danila Ikodinovića, Dejana Savića, Denisa Šefika i Aleksandra Ćirića.

Dokaz povratka naših selekcija u svetski vrh je i plasman fudbalske reprezentacije na Mondijal u Južnoj Africi, koji im je doneo i treću poziciju u anketi Tanjuga Predvođeni iskusnim trenerom Radomirom Antićem "beli orlovi" osvojili su prvo mesto u sedmoj grupi kvalifikacija, ispred svetskog vicešampiona Francuske, i potvrdili da Srbija ima čemu da se nada na predstojećoj planetarnoj smotri "najznačajnije sporedne stvari na svetu".

Ekipa sastavljena pretežno od mladih igrača, predvođena iskusnim Dejanom Stankovićem, Nemanjom Vidićem i Milanom Jovanovićem, uz najboljeg igrača Srbije u 2009. Miloša Krasića, zahvaljujući stručnom vođstvu Antića postala je protvnik za respekt, čak, i kada su u igri fudbalske velesile. Antićev autoritet doprineo je sjajnoj atmosferi u ekipi, a stil igre uliva poverenje da se debakl sa šampionata sveta u Nemačkoj neće ponoviti u Južnoj Africi, gde nadmetanje počinjemo u grupi D sa Ganom, Nemačkom i Australijom.

Četvrto mesto pripada košarkašima, povratnicima u evropski vrh nakon osvajanja srebrnog odličja na kontinentalnom šampionatu u Poljskoj. Podmlađeni tim Dušana Ivkovića, pred koga je postavljen zadatak da pruži maksimum u borbi za mesto koje obezbeđuje učešće na predstojećem prvenstvu sveta u Turskoj, nadmašio je sva očekivanja. Ivković nije napravio grešku svojih prethodnika i nije insistirao na učesću košarkaških zvezda iz pojedinih evropskih klubova i NBA lige, koji su nastup u reprezentaciji uslovljavali na različite, često neprikladne, načine. Hrabrost i odluka da ukaže poverenje mladim snagama Milošu Teodosić, Novici Veličkoviću, Milenku Tepiću, Kosti Peroviću....urodila je evropskim srebrom koje predstavlja svojevrsni zalog za budućnost jednog od najtrofejnijih nacionalnih sportova.

Petoplasirana i prema ocenama zvaničnika izvanredno organizovana Univerzijada u Beogradu je bila najveća sportska manifestacija u svetu u 2009. godini. Period pripreme Igara pratile su finansijske poteškoće, kadrovske promene u organizacionom lancu i sumnje javnosti da je Srbija, opterećena brojnim problemima, sposobna da organizuje takmičenje prema utvrđenim standardima Međunarodne univerzitetske sportske federacije (FISU).

Više od 8.000 studenata iz 122 zemlje sa svih kontinenata nadmetalo se u 15 sportova, odnosno 203 discipline, a brojne pohvale i komplimenti zvaničnika FISU uzrkovale su optimizam naših sportskih i državnih zvaničnika da Beograd može ponovo biti kandidat za domaćina Olimpijskih igara.

Upečatljivu sezonu na teniskim terenima imali su naš najuspešniji prestavnik "belog sporta" i treći reket sveta Novak Đoković, ali i Viktor Troicki, Janko Tipsarević, Nenad Zimonjić, Jelena Janković, Ana Ivanović i Bojana Jovanovski. Iako nisu ponovili uspehe iz 2008. godine opravdali su šestu poziciju u izboru novinara sportske redakcije Tanjuga profesionalnim odnosom, umećem na terenu, hrabrošću i, pre svega, titulama na prestižnim ATP i WTA turnirima.

Vrhunskim svetskim asovima pridružili su se i mladi igrači, među kojim prednjači najbolji junior Evrope u konkurenciji do 14 godina Nikola Milojević i četvrtoplasirana juniorka do 16 godina Jovana Jakšić.

Događaj označen brojem sedam na listi je sjajna sezona košarkaša Partizana - osvajača titula u nacionalnom prvenstvu, Kupu "Radivoj Korać" i regionalnoj NLB ligi, upotpunjena plasmanom u četvrtfinale Evrolige. Njihov uspeh je značajniji imajući u vidu činjenicu da u međunarodnoj klupskoj konkurenciji 2009. godine Srbija nije postigla zapaženije rezultate, izuzimajući rvače Partizana - prvake Evrope i plasman "crno belih" vaterpolista u četvrtfinale Evrolige.

Pored uspeha ekipe Duška Vuješevića na parketu, njihovi navijači su uspeli da obore rekord Evrolige po broju gledalaca na jednoj utakmici, preciznije protiv Panatinaikosa u petom kolu Top 16 faze kada je u "Beogradskoj areni" meč pratilo 22.567 navijača.

Mračnu stranu sportske 2009. obeležio je događaj na osmom mestu ankete - ubistvo navijača fudbalskog kluba Tuluz, Francuza Brisa Tatona. Incident u centru Beograda u kojem su huligani na smrt pretukli Tatona naneo je ogromnu štetu imidžu Srbije kao sportske nacije i zemlje gostoprimljivih ljudi. Smrt nedužnog 28. godišnjeg Francuza, koji je u srpsku prestonicu doputovao da posmatra meč svog kluba u Ligi Evrope protiv Partizana, potresla je srpsku javnost i primorala državne organe da još odlučnije krenu u borbu protiv huligana na i izvan sportskih borilišta.

Država je pokazala spremnost da uđe u odlučujući obračun sa huliganima u cilju iskorenjivanja devijantnog ponašanja na sportskim borilištima, koja u svetu traje duže od četvrt veka, a kod nas su prve energične mere preduzete početkom 2004. godine kada je dugo očekivani Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama stupio na snagu, a potom pretrpeo i neohodne izmene i dopune. Ozbiljnost i rešenost državnih organa da se obračunaju sa nasilnicima potvrđena je i izricanjem zatvorske kazne od 30 godina navijaču beogradskog fudbalskog kluba Rad Bojanu Hrvatinu zbog ubistva navijača Voždovca Bojana Majića, pre više od četiri godine.

Vraćajući se na svetle sportske priče u protekloj godini dolazimo da devetog mesta ankete na kojoj se nalaze tradicionalno uspesni odbojkaši i odbojkašice. Renome srpske odbojke na međunarodnoj sceni još jednom su potvrdile odbojkašice pobedom u premijernoj Evropskoj ligi, dok je muškoj ekipi na finalnom turniru Svetske lige u "Beogradskoj areni" pripalo srebro nakon poraza od Brazila. Da će i narednih godina predstavnici ovog trofejnog sporta biti uspešni akteri najznačajnijih međunarodnih smotri dokaz su vrhunski rezultati mlađih selekcija na evropskoj i svetskoj sceni.

Začelje liste pripalo je događaju koji Srbiju na još jedan način uvodi među svetsku elitu - organizaciji prvog ATP turnira na terenima beogradskog sportskog centra "Milan Gale Muškatirović". Prepoznajući značaj turnira za razvoj tenisa i promociju naše zemlje u pripremu i realizaciju događaja porodičnom preduzeću Đokovića "Femili sport" priključile su se i državne institucije.

Titula je pripala Novaku, a Srbiji pohvale ATP zvaničnika. Uspešnu sportsku 2010. godinu izvanrednim rezultatima najavili su sa rekordnih 35 medalja i naši predstavnici na Mediteranskim igrama u Peskari, kojima mogu da se priključe i atletičari kvalitetnim nastupom na juniorskom prvenstvu Evrope u Novom Sadu.

Deset najznačajnihih događaja srpskog sprota u 2009. godini u izboru Tanjuga:

1. Uspeh plivača Nađe Higl i Milorada Čavića u Rimu - 89 poena

2. Pobeda vaterpolista na Mondijalu - 79

3. Plasman fudbalera na šampionat sveta u Južnoj Africi - 68

4. Povratak košarkaša u evropski vrh - 61

5. Organizacija Univerzijade u Beogradu - 39

6. Srpski teniseri na svetskoj sceni - 38

7. Sjajna sezona košarkaša Partizana - 35

8. Ubistvo navijača Tuluza Brisa Tatona - 29

9. Trijumf odbojkašica u Evropskoj ligi i srebro odbojkaša u Svetskoj ligi - 22

10. Organizacija prvog ATP turnira u Srbiji - 10 

Petak 01.01.2010. 19:30
Zasluzili su vise od politicara, a zive kao siromaci sramota, sada im se dive i slikaju sa njima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online