Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.02.2011.
12:02
A. Marić - Vesti A

Nemaju samo ptice krila!

Ovaj sport spada u ekstremne, oprema je skupa kao i obuka, ali zadovoljstvo i utisci su - nemerljivi.

Apsolutni prvak u paraglajdingu, na domaćem i svetskom nebeskom svodu, Goran Đurković iz Vršca, govori o lepoti letenja, veštinama kojima vlada i razlozima zašto leti. Paraglajderisti, čini se, jedini pored ptica imaju krila...

Pa, kako uspevaju da savladaju sve te visine i strahove?

"Prvo i osnovno, svi imaju strah od visine, to je nešto prirodno, kao i svaki strah od nepoznatog, pa verovatno zato paraglajding spada u red najopasnijih sportova. Ali, ja ne bih rekao da je to najopasniji sport. Postoje neka pravila, kojih se pridržavamo, a onda je paraglajding, u stvari, siguran, interesantan, atraktivan... Jednostavno - lep. Paraglajding je jedan od najmlađih vazduhoplovnih sportova i jedan od najlakših i najjednostavnijih načina da ostvarite svoj san o letenju. Ovaj sport se intenzivno razvija i širi u poslednjih petnaest godina i sve više uzima maha u sportskom vazduhoplovstvu. Sve što vam je potrebno jeste dobra volja i malo slobodnog vremena, a ono što dobijate je mogućnost velikih avantura, putovanja, izazov i pogled na neverovatne lepote predela iznad kojih letite".


Kada je počeo da se bavi paraglajdingom? Obuka je sigurno duga i ozbiljna...

"Paraglajdingom se bavim od svoje 13. godine. Naravno, moja obuka je bila detaljna, duga i sigurna, korak po korak. Moj instruktor Dragan Palinkašević Paki imao je mnogo strpljenja sa mnom. Kada sam ovladao tehnikom letenja, svaki let je bio sve bolji i bolji, viši i interesantniji. Uvek sam postavljao sebi neke zadatke i težio da ih ostvarim. Uspevao sam u tome, ali njih uvek ima, novih i zahtevnijih. Verovatno zato se još uvek bavim paraglajdingom".


Vršački klub je jedan od poznatijih u ovom delu Evrope. Đurkovićev doprinos tome bio je velik, ne samo po uspesima već i po angažovanju...

Precizno sletanje
"U paraglajdingu postoje tri takmičarske discipline: prelet, precizno sletanje i akrobativno letenje. Trenutno se takmičim u disciplini precizno sletanje. Mesto sletanja je krug u poluprečniku od 10 metara. Takmičenje se sastoji u više letačkih serija. Gde se svaki rezultat sabira i daje konačan plasman. Ko ima manje bodova, pobedio je. Napomenuo bih da su rezultati mnogo mali, kada je sletanje mnogo precizno. Recimo da prvoplasirani na takmičenju od pet serija može da ima oko 12 bodova (12 centimetara)", kaže Đurković.

"Sportski paraglajding klub Berkut iz Vršca osnovan je 2006. godine. Uz pomoć kluba pokušavao sam da omasovim paraglajding u Vršcu, koji ima prirodne uslove za bavljenje ovim sportom. Od osnivanja do sada klub je nagrađen Poveljom grada Vršca, dva puta je bio vicešampion Srbije, nekoliko puta prvi na otvorenim međunarodnim takmičenjima. Klub je bio i organizator nekoliko međunarodnih takmičenja, državnog prvenstva 2009. godine, a sada je dobio organizaciju Svetskog kupa, u martu 2011. godine".


Vršac je, izgleda, prava sredina u svakom smislu?

"Vršac je odavno poznat kao vazduhoplovno mesto. Znamo da je 1972. godine u Vršcu održano Svetsko prvenstvo u jedriličarstvu. Konfiguracija vršačkih planina, usled odgovarajućeg vetra, savršeno je mesto za jedrenje, koje je najpotrebnije vazduhoplovima bez motora. Zato ovde rado dolaze mnogi piloti iz Srbije i inostranstva".


Ne poriče strah od letenja pre bavljenja paraglajdingom, uostalom, šta je onda potrebno da bi se neko "prevario" i počeo da se bavi ekstremnim sportom?

"Na početku bavljenja paraglajdingom potrebno je samo voleti letenje, imati veliku volju da saznate kako je leteti. Sve ostalo dolazi samo. Što se tiče eventualnih kritičnih situacija, spomenuću samo da u opremi imamo i rezervni padobran, koji do sada nisam ni razmišljao da otvorim, osim kada je u pitanju redovno prepakivanje. Kritičnih situacija je bilo, ali na obuci i samim letenjem se stiče iskustvo kako ih prevazići, kada i kako pravovremeno reagovati, pa i otvoriti rezervni padobran. Nažalost, nesreće se dešavaju kao i u gomili ostalih sportova. Veliki procenat nesreća uzrokovan je ljudskim faktorom, oprema je gotovo stoprocentno sigurna. Sam pilot je onaj koji odlučuje u kojim uslovima leti i da li su oni optimalni za njegovo iskustvo. U ovom sportu nema mesta za sujetu i dokazivanje. Dok god ste toga svesni, uživaćete u lepoti slobodnog letenja", zaključio je Goran Đurković.
 

Zadovoljstvo nema cenu

 

"Paraglajding jeste skup sport, ali to je najjeftiniji vid vazduhoplovstva", tvrdi Goran Đurković.

"I, mislim da je mala cena za to što pruža. Obuku možete da završiti za 600 evra, a oprema se kreće u zavisnosti od kategorije i proizvođača, od 2.000 pa do 4.000 evra, koliko treba odvojiti za profesionalnu opremu. Paraglajding je vrlo atraktivan sport, samim tim se mnogo koristi u turističke svrhe. Postoji tandem - paraglajder, kojim svaki zainteresovani turista može da proba letenje sa instruktorom...".

Sportska biografija
- Prvak sveta na Svetskim vazduhoplovnim igrama (vazduhoplovna olimpijada) održanim u Italiji u Torinu 2009. godine
- Pobednik Svetkog kupa odrzanog na Bjelasnici u Sarajevu 2010. godine
- Dva puta prvak države 2005. i 2008. godine
- Sa reprezentacijom prvak Evrope 2005. godine
- Sportista grada Vršca za 2008. godinu
- Dobitnik najprestižnije nagrade Vazduhoplovnog Saveza Srbije Zlatni orao i najbolji sportista saveza za 2009. godinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online