Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.12.2010.
21:22
Vestionline A

2010: Veterpolisti i odbojkaši odlični, košarkaši vratili stari sjaj, fudbaleri mogli bolje

Vaterpolo, košarkaška i odbojkaška reprezentacija Srbije opravdali su nastupe na velikim takmičenjima, dok su dešavanja u, i oko fudbalske selekcije, stiče se utisak, mogla da budu mnogo pozitivnija u rekapitulaciji 2010. godine.

Košarkaši Srbije su četvrti na svetu

Košarkaška reprezentacija je, mimo svih očekivanja, pružila fantasičnu predstavu na SP u Turskoj. Selektor Dušan Ivković je još na EP u Poljskoj (srebro) vratio stari "kult" reprezentacije, bez izrazitih zvezda i izdvajanja pojedinaca, a veliki uspeh izmakao je samo zbog sudijske nepravde u polufinalu sa domaćinom Turskom. Na kraju je osvojeno četvrto mesto, što je veliki uspeh za potpuno novu generaciju sprskih igrača.

Što se tiče klupske košarke, jedina svetla tačka bio je Partizan. Uspešan sistem "crno-belih" nastavljen je i posle odlaska košarkaškog "maga crno-belih" Duška Vujoševića, koji je, pre naslednika Vlade Jovanovića, iz kluba otišao pokupivši sve moguće trofeje u zemlji i regionu, dok je u u Evroligi stigao do završnog turnira u Parizu. Oba meča u Parizu Partizan je izgubio u završnici - u polufinalu u produžetku od grčkog Olimpijakosa i u utakmici za treće mesto od ruskog CSKA.

Što se tiče dama, ženska selekcija nije izborila plasman na šampionat Evrope u Poljskoj, dok mlađe kategorije nisu tokom leta osvojile nijednu medalju. U srpkoj klupskoj košarci trenutno vlada veliko rasulo i prvoligaški klubovi nikako ne mogu da se usaglase po pitanu uređenja domaćeg takmičenja.

Što se tiče fudbala, "orlovi" su u velikom stilu okončali kvalifikacije za SP i u Južnu Afriku su ispraćeni sa velikim očekivanjima nacije. Međutim, po ko zna koji put euforija je proizvela pometnju u timu i krah u najvažnijem trenutku. Tako će se SP pamtiti po prvoj pobedi nad Nemačkom nakon 37 godina, kao i urugvajskom sudiji Horheu Lariondi, koji je po malo "kumovao" eliminaciji tima tadašnjeg selektora Radomira Antića već u prvoj fazi. Posle toga je idila u FS Srbije (FSS) potpuno razrušena i nastala je loša atmosfera, praćena obično prepucavanjem po medijima "dve strane". To se odmah odrazilo na start u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine. Antić je smenjen iz drugog pokušaja u mučnom ambijentu posle remija sa Slovenijom u Beogradu.

Njegov naslednik na klupi Srbije Vladimir Petrović u dve kvalifikacione utakmice nije osvojio ni bod, pa "orlovi" nastavak borbi za plasman na kontinentalno prvenstvo dočekuju sa veoma malom zalihom, pošto moraju da pobede u svim preostalim mečevima kako bi izborili barem baraž.

Ovu godinu su obeležili i huligani, kao neizostavni ružni dekor svih sportskih zbivanja u proteklim decenijama. Utakmica Italija - Srbija u Đenovi prekinuta je već u šestom minutu, a kazne su za sada petrpeli samo oni koji sa ispadima nisu imali nikakve veze - FS Srbije, reprezentacija i igrači. Izgbili smo 3:0 za "zelenim stolom" i suspendovani mečom bez publike na narednom duelu sa Ircima.

Veliki uspeh na klupskom planu ostvario Partizan koji se po drugi put u istoriji plasirao u Ligu šampiona. Boljim izvođenjem penala u Briselu su eliminisali Anderleht i posle sedam godina se ponovo našli u eliti. Ipak, ostao je utisak da Partizan, za razliku od pre sedam godina, nije dorastao modernom fudbalu kakav se trenutno igra u Evropi. Takmičenje u grupi završili su bez osvojenog boda uz dva postignuta gola.

U Superligi Srbije niu 2010. nije bilo promena. I dalje su u centru pažnje dešavanja oko Partizana i Crvene zvezde, oronuli stadioni i sve praznije tribine. Predsednik FS Srbije Tomislav Karadžić najavio je za sledeću godinu dosta radova na infrastrukturi i rehabilitaciji zapuštenih borilišta i postavljanju reflektora, kao i završetak "kuće fudbala", što bi mogao da okarakteriše kao neki napredak.

Ovu godinu je obeležio odlazak jednog od najvećih asova svih vremena, najboljeg strelca reprezentacije Jugoslavije - Stjepana Bobeka koji je preminuo 22. avgusta.

Odbojkaši se vec godinama nalaze u svetkom vrhu, a u 2010. godini su održali taj trend osvajanjem dve bronzane medalje na SP u Italiji i završnom turniru Svetske lige u Kordobi. Posle velikog slavlja i trijumfa nad Italijanima u Rimu i bronzane medalje na grudima naših reprezentativaca predstavljali su spektakularni oproštaj od državnog tima dugogodišnjeg kapitena i legende srpske i svetske odbojke Nikole Grbića.

Odbojkašice su možda razočarale osvajanjem osmog mesta na prvenstvu sveta u Japanu, ali su pre toga trijumfovale na završnom turniru Evrolige u Turskoj tako da mogu da se pohvale jednim velikim trofejom u 2010. godini. Nova prilika za dokazivanje za pulenke Zorana Terzića dogodiće se sledeće godine, pošto će naša zemlja, uz Italiju, organizovati Evropsko prvenstvo. Trena istaći da su obe odbojkaške selekcije od strane Olimpijskog komiteta Srbije izabrane za najbolju mušku i žensku ekipu u 2010.

Što se tiče vaterpolsta, oni su nas stvarno navikli da se sa svakog velikog takmičenja vrate sa nekom od medalja. U 2010. godini izabranici Dejana Udovičića nastupila su na tri velika takmičenja - Svetskoj ligi, Svetskom kupu i prvenstvu Evrope i sa svih su doneli po medalju.

Na završnoom turniru Svetske lige u Nišu i Svetskom kupu u Oradei Srbija je bila nezaustavljiva, dok je na prvenstvu Evrope u Zagrebu došlo do malog zamora. Loš start, pa potom sjajna serija pobeda i na kraju poraz od domaćina u polufinalu. Međtim, da su vrhunski sportisti i veliki znalci, srpski vaterpolisti dokazali su u borbi za bronzanu medalju, kada su potpuno nadigrali Mađare, koji su nas prethodno savladali u grupnoj fazi takmičenja.

U sprskom klupskom vaterpolu uglavnom se sve svodi na jedno ime - Partizan. Ove sezone se, iznad ostalih, izdigla i Vojvodina, koja je ostvarila plasman u Evroligu gde još u novoj sezoni nema pobedu.

Partizan je zato imao izvanrednu sezonu. "Crno-beli" su doživeli samo jedan poraz u svim takmičenjima, a retko koji klub u Evropi je mogao da im parira. Šampion Srbije će, međutim, dugo žaliti za eliminacijom u polufinalu završnog turnira u Napulju. Iako su u prvoj polovini meča potpuno nadigrali najbolji tim sveta italijanski Pro Reko, vaterpolisti Partizana su u nastavku dozvolili velikom protivniku da preokrene rezultat.

U godini za nama ostali smo bez jednog od najbolji vaterpolo trenera sa ovih prostora Vlaha Orlića, koji je preminuo 10. juna. Rođeni Kotoranin sa Partizanom je prešao put od druge jugoslovenske lige do šestostrukog prvaka Evrope.

POVEZANE VESTI

OSTALI SPORTOVI Srbija - zemlja šampiona!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online