Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.12.2010.
23:33
Vestionline A

FAI supendovala takmičenja u Srbiji 2011. i 2012.

Suspendovan klub Aeroluks, doživotno isključen iz vazduhoplovnog sporta Ljubomir Radisavljević i ostali članovi uprave, CIAM suspendovao sva takmičenja u 2011. i 2012. u Srbiji!

Komisija za vazduhoplovno modelarstvo (CIAM) Međunarodne vazduhoplovne federacije (FAI) izbrisala je sva takmičenja u Srbiji u 2011. iz kalendara, ukupno 12, od toga po jedno Svetsko i Evropsko prvenstvo, kao i nekoliko Svetskih kupova, a za 2012. I Šampionat sveta u klasi F – 1 - D u Beogradu, jer klub Aeroluks iz Beograda, organizator Šampionata Evrope 2009. duguje 16.370 evra CIAM odnosno nacionalnim federacijama Poljske, Švedske, Portugalije Italije i Ukrajine!

Modelari ostaju bez takmičenja

Ovaj novac je uzet na ime kotizacija i ostalih troškova za dve klase koje nisu uopšte održane (brzinski modeli i modeli za ekipnu trku) na ovom takmičenju i nacionalni savezi su, preko CIAM, zatražili vraćanje para. Pošto je predsednik kluba Aeroluks Ljubomir Radosavljević skoro dve godine odugovlačio sa isplatom, prvo je reagovao CIAM i izbrisao sva takmičenja iz kalendara u Srbiji, a tek nedavno i Upravni odbor VSS koji je suspendovanom klubu Aeroluks naložio da do 31. decembra 2010. uplati novac ili će biti isključen iz članstva VSS, a pokrenuće se i postupak pred redovnim sudom.


Ljubomir Radosavljević i kompletna uprava kluba Aeroluks doživotno su isključeni iz vazduhoplovnog sporta bez prava da se uključe u rad u nekoj drugoj vazduhoplovnoj organizaciji ili klubu. O naporima Upravnog odbora VSS da se ova neprijatna situacije reši, obavešteni su predsednik i generalni sekretar FAI i postoji dobra volja rukovodstvaa FAI, jer je VSS ponudio kvalitetna rešenja, da se takmičenja u Srbiji vrate u kalendar, ali novac mora da se uplati! Rok koji je CIAM postavio za vraćanje novca je takođe 31. decembar ove godine.


Bob Skiner, predsednik CIAM, u prepisci od 10. decembra ove godine sa nekim istaknutim vazduhoplovnim radnicima u Srbiji je naglasio „da su FAI i CIAM izgubila poverenje u VSS i da je vreme čekanja, dogovora, obećanja i izvinjenja – prošlo“.
Takođe se kaže da je zadužen da se obrati predsedniku, generalnom sekretaru I Izvršnom odboru FAI, kao i predsedniku i generalanom sekretaru VSS sa zahtevom da preduzmu „dugoročne, zaoštravajuće mere“, jer su „obećanja trajno izneverena, a delegati su izgubili veru u sve što dolazi iz VS Srbije“. Navodi se i da je u pitanju suspenzija za celo vazduhoplovno modelarstvo u Srbiji, bez obzira na klasu i discilinu i bez obzira da li su takmičenja iz kalendara vezana za klub Aeroluks.


“VSS je član FAI i odgovoran je za svaku ugovorenu obavezu. Stav VS Srbije da je u pitanju “samo vazduhoplovno modelarstvo“ biće prosleđen rukovodstvu FAI, ali ne mogu da predvidim kakva će biti odluka - naglašava u prepisci Bob Skiner, aludirajući na mogućnost da FAI suspenduje kompletan vazduhoplovni sport Srbije ukoliko se novac ne uplati u predviđenom roku.


Inače, dobri poznavaoci prilika u vauduhoplovnom sportu kažu da ovako oštru i brzu reakciju CIAM nikada nije preduzeo ni protiv jednog nacionalnog saveza i to tumače odlučnošću da se skoro dvogodišnja ružna priča završi. Kalendari stupaju na snagu 1. januara 2011. i još ima vremena, ukoliko se dugovanja izmire, da se srpska takmičenja vrate. Interesantna je i konstatacija iz prepiske, da Srbija ima „fondove za kotizacije, za odlazak na takmičenja i organizaciju Generalne skupštine FAI u oktobru iduće godine u Beogradu, a da u njima nema novca za vraćanje para koje su nacionalne federacije dale u dobrom uverenju, a pitanje je gde su potrošene“.


Generalni sekrtar VSS Željko Ovuka, kome je, elektronskim putem poslato nekoliko pitanja vezanih za ovaj slučaj sa molbom da što hitnije odgovori, nije iz svog ugla, našao za shodno, da osvetli ovu ružnu epizodu, koja se dogodila u godini velikih uspeha srpskog vazduhoplovnog sporta, posebno modelarstva: reketni modelari na Šampionatu sveta u Srbiji osvojili su 16 medalja, u vazduhoplovnom modelarstvu na Svetskom prvenstvu u Beogradu oboren je svetski i evropski rekord, a predstavnik Srbije je bio visoko plasiran – četvrti, dok su takmičarke u paraglajdingu na Prvenstvu Evrope u preciznom sletanju u osvojile srebro i bronzu, a takmičari su doneli - bronzu!

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online