Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.09.2018.
10:21
A. Stanković - Vesti A

"Orlovi" visoko lete

Najbolji odbojkaši Srbije širom su otvorili vrata druge faze Svetskog prvenstva pošto su ostvarili i treću uzastopnu pobedu u Grupi C, ovog puta nad Australijom - 3:1 (25:20, 21:25, 25:17, 25:19). Pored tri nova boda, kojim je naša reprezentacija uvećala saldo na 10, još više treba da raduje - odlična igra.

 

fivb.org
 

- Ovo je naše najbolje izdanje u dosadašnjem toku šampionata - ističe selektor Nikola Grbić, koji često kritikuje svoje pulene, ali i te kako zna da ih motiviše i pohvali kad igraju kako mogu i umeju.

- Stalno pričamo o koncentraciji, pristupu, hrabrosti... Kad se ti elementi ispune onda nije sporno da će ogromni igrački potencijal doći do izražaja.

Tako je bilo i ovoga puta, iako je Australija bolje "otvorila" meč. Vodila je ekipa Marka Lebedeva sa 6:2 i 7:3, ali kako je meč odmicao naš tim je bio sve bolji. Blokom Podraščanina smo izjednačili, nešto kasnije asom Ivovića i bravurom kapitena Petrića prelomili prvi set.

Ali, Australijanci su u narednoj deonici - uzvratili udarac.

- Nije to slučajno - objašnjava Petrić. - Australija je u Bariju dokazala da je reč o vrlo dobroj ekipi. Igrali su odlično i protiv Rusa i Amerikanaca, iako su bili poraženi.

- I ne samo to - uključio se selektor Grbić. - Tokom čitavog leta, u Ligi nacija, "Oziji" su pokazali visok kvalitet, ostvarili nekoliko iznenađujućih trijumfa i verujem da bi i na ovom turniru još neki "papirnati" favorit u susretu s njima mogao da se opeče.

Ali ne i Srbija. Iako su Australijanci nastavili da igraju dobro, u preostala dva seta naš tim je dodavao gas, bio smiren, znao šta hoće i kako to da ostvari. Jovović je dirigovao igrom, sjajnom Petriću i uobičajeno odličnom Lisincu priključili su se Podraščanin, koji je podigao rampu na mreži, i korektor Atanasijević, koji je sa 12 poena najavio da bi u nastavku mogao da bude još jedno ubojito oružje, baš ono koje nam treba u borbi za visok plasman...

SRBIJA 3
AUSTRALIJA 1
 

SRBIJA: Okolić, Kovačević 3, Katić 1, Petrić 16, Krsmanović, Ivović 11, Jovović 1, Atanasijević 12, Luburić, Majstorović, Podraščanin 12, Rosić, Lisinac 18, Kostić. Selektor: Nikola Grbić.
AUSTRALIJA: Grem 10, Dosanj, Sanderson 3, Pasije 1, Pikok, Odea 1, Stepls 11, Peri, Mote 5, Voker 1, Smit, Kerol 10, Vilijams 5, Hodžs. Selektor: Mark Lebedev.
DVORANA: "Pala Florio" u Bariju. GLEDALACA: 2.000. SUDIJE: Ortiz (Portoriko) i Sančez (Španija).

Grupa C

Rezultati: Kamerun - Tunis 3:0, Australija - Rusija 0:3, SAD - Srbija 3:2, Australija - SAD 2:3, Kamerun - Srbija 0:3, Australija - Kamerun 3:1, Rusija - Tunis 3:0, Srbija - Tunis 3:1, SAD - Rusija 3:1, Kamerun - SAD 0:3, Srbija - Australija 3:1.
1. SAD 4 4 0 12:5 10
2. Srbija 4 3 1 11:5 10
3. Rusija 3 2 1 7:3 6
4. Australija 4 1 3 6:10 4
5. Kamerun 4 1 3 4:9 3
6. Tunis 3 0 3 1:9 0

Gagi kapiten

Dragan Stanković ne može bez reprezentacije Srbije. Više od decenije jedan od najboljih evropskih blokera proveo je u državnom timu, osvojio mnoge medalje, godinama bio i predvodnik sa kapitenskom trakom. Zato je razumljivo da je tihi i skromni Zaječarac, koji dugo igra za Lube, iskoristio priliku da dođe u Bari i bude uz svoje drugove i na ovom turniru. Protiv Australije je popularni "Gagi kapiten" doneo sreću. Neka dođe i na meč sa Rusima...

Peri se nada

Brze noge Luka Perija, osećaj da zatvori svaku "rupu" na terenu, i tokom meča sa našom selekcijom više puta su došle do izražaja. Ipak, kad je naš dizač Jovović počeo da "meša karte" i da razigrava celu ekipu, libero australijskog tima mogao je samo da širi ruke od nemoći i da posmatra kako na semaforu raste vođstvo Srbije.
- Svima nam je žao što smo izgubili, ali moramo da priznamo - Srbija je bolji rival. Sad nam je susret sa Tunisom meč godine. Moramo da pobedimo i tako ispunimo prvi cilj - da prođemo među 16 najboljih selekcija na svetu - rekao je Peri.

Milano ili Varna?

Posle dana pauze, srpske odbojkaše čeka poslednji ispit u Grupi C - derbi sa Rusima, koji će protiv nas pokušati da se vade za poraz od Amera. O kvalitetu evropskih prvaka izlišno je govoriti. Reč je o skupu asova među kojima je, svakako najveći korektor Zenita Maksim Mihajlov, "večiti" MVP Lige šampiona. Ali ne treba zaboraviti ni na Muserskog, Volkova, Kurkaeva... Ono što je izvesno jeste da će taj duel u Bariju doneti rasplet u našoj grupi i direktno odlučiti da li ćemo pobedom ostati u Italiji sa selidbom u Milano ili ćemo poraženi na mečeve druge faze SP krenuti za Bugarsku, u Varnu.

Po glazuru na Bosfor

Odbojkaši su već na najvećoj sceni, a na nju polako stupaju i odbojkašice Srbije. Doduše, do prvog meča na Svetskom prvenstvu u Japanu protiv Dominikanske Republike ima još dosta (29. septembra), ali je došlo vreme "za udaranje glazure" aktuelnih olimpijskih vicešampionki i prvakinja Evrope. Zbog toga su devojke odletele za Istanbul, gde će sa selekcijom Turske imati dva duela, koja su praktično generalne probe za iskušenja na takmičenju pred koje gaje najviše ambicije. A 14 igračica koje su krenule put grada na Bosforu su i konačan izbor Zorana Terzića za SP. Čini se da selektor nikad nije imao teži posao nego sad da odredi "prekobrojne". Teška srca, zahvalio se tehničaru Slađani Mirković, korektorki Sanji Malagurski i primaču Katarini Lazović. Na spisku 14 odbojkašica za FIVB su - tehničari: Maja Ognjenović, Bojana Živković, korektori: Tijana Bošković, Ana Bjelica, libera: Silvija Popović, Teodora Pušić, primači servisa: Tijana Malešević, Brankica Mihajlović, Bojana Milenković, Bijanka Buša, srednji blokeri: Milena Rašić, Stefana Veljković, Jovana Stevanović i Maja Aleksić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online