Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.05.2011.
11:20
Vestionline A

Boričić: Zvezda nije u krizi!

Kada se košarkaši bore za “goli život”, kada su rukometaši na rubu egzistencije, kada fudbalere zaobilaze trofeji, onda su uspesi drugih sportista Crvene zvezde u debeloj hladovini, skoro neprimetni. Zato se mesecima nameće dilema da li je gigant iz Ljutice Bogdana 1 u krizi ili ne.

"Nije", odsečan je predsednik UO crveno-belih Aleksandar Boričić

"Imamo medijsku hajku na Zvezdu, a probleme imaju dva kluba, košarkaški i rukometni. Ostali funkcionišu. Kako može da bude u krizi jedan teniski, veslački, odbojkaški, džudo klub", rekao je u intervijuu za Novosti Aleksandar Boričić.

Javnost se neće baš u svemu složiti sa vama?

"Ona je najviše skoncentrisana na fudbalski klub i hajka je počela kada je, možda, bio u problemima. Košarkaški nije trenutno u krizi, on je stalno u problemima. Zbog oba kluba je i pokrenuta cela priča. Međutim, FK već duže vreme funkcioniše. A da li će biti prvi ili drugi, pobediti ili izgubiti to je u sportu sasvim normalno. Šta je trebalo jedan Inter da govori. Godinama nije ništa osvajao, pa je dočekao ono najlepše, evropsku i svetsku titulu".

Da li SD može da utiče na klubove kod formiranja uprave, pravljenja budžeta?

"Po Statutu, svaki naš klub je samostalno pravno lice, vodi svoju politiku, ali mora da poštuje zajedničke dogovore i obaveze prema SD. Nemamo pravo da samostalno intervenišemo, ali možemo klubu koji ne poštuje dogovore da uskratimo članstvo. Od tog trenutka taj klub nema pravo na grb, ime... To znači da niko ne može da otuđi obeležja, koja isključivo pripadaju SD".

Ali, ako neko traži pomoć onda bi trebalo da bude podložan i jačem uticaju, kontroli?

"Vreme centralizma je prošlo. Ranije, dok je SD svojim autoritetom obezbeđivalo finansijska sredstva, koja su bila društvena, jer nije bilo sponzora, donatora, moglo je da utiče na klupsku politiku. Jedino se u to vreme fudbal kao nešto više od sporta finansirao na drugi način. Kako se vreme menjalo, tako se menjala i uloga SD".

Koliko su klubovi žrtve nerealnih ambicija rukovodstva, “prepumpanih ugovora”?

"Nisu iste potrebe košarkaša i rukometaša. Često su košarkaški ugovori jači od fudbalskih. Objektivno, sem fudbala i košarke ne postoji međunarodno tržište za sport. Zato su sportovi specifični. Ali, u jednom trenutku KK je bio prebogat. Nažalost, nije postojala vizija, već želja za trenutnim rezultatom. Ulazilo se u ogromne obaveze, koje je jedan čovek praktično obezbeđivao. Onog trenutka kada je taj čovek nestao, nestao je i klub".

Da li Zvezda uvek mora da bude najbolja?

"Svaka generacija navijača želi da njegov tim bude prvi. I to koliko ste titula osvojili ne igra kada pristalica kluba kaže “ja nisam bio tu”. Međutim, treba biti i realan. Smatram da navijači FK moraju da budu zadovoljni, jer je situacija bolja nego pre dve godine. I ako nastavimo da tako radimo, uskoro ćemo biti tamo gde nam je mesto – prvi".

Ove godine ste u senci Partizana, koji dominira u elitnim sportovima?

"Pitanje je i statusno i društveno, gde smo mi, gde je Partizan, zašto smo pozicionirani ovako. Verovatno smo i sami krivi što smo u jednom trenutku izgubili priključak sa životnim temama. A relanost je budžet klubova. Onog trenutka kada smo počeli da gubimo bitku sa sponzorima, zapali smo u probleme sa visokobudžetnim klubovima. Samo su KK i RK problematični, ali smo zbog njihove medijske eksponiranosti pod pritiskom", rekao je za Novosti Boričić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online