Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.01.2019.
15:48
Vestionline, b92.net A

Vreme je da uključimo Jokića u MVP priču!

Debati NBA analitičara o MVP kandidatima priključio se i čuveni magazin Forbs, koji je izneo svoje argumente u korist Nikole Jokića.

twitter.com/
Nikola Jokić, privlači sve veću pažnju u NBA ligi

Jokić se tek stidljivo nekad pominje kao potencijalni MVP pored Džejmsa Hardena, Janisa Adetokumba, Stefa Karija i Kavaja Lenarda, iako je njegov tim Denver Nagetsi jedan od najboljih u ligi ove sezone.

Sedam dana pre kraja glasanja navijača za Ol-star vikend, Jokić je sedmi među visokim igračima na Zapadu, iza Stivena Adamsa iz Oklahoma Sitija, a ispred Kajla Kuzme iz L.A. Lejkersa.

Ipak, iako nije fizički dominantan, čak ni "ugodan" za neutrenirano oko, kako piše Forbs, američki magazin ističe da je izuzetno "ubojit" na parketu, a ima jednu od najboljih sezona na poziciji centra u istoriji NBA lige.

Dok se Nagetsi bore sa Golden Stejtom za prevlast na Zapadu, Jokić beleži 19,7 poena uz 10,2 skokova, 7,5 asistencija i 1,4 ukradenih lopti, te šutira 50,6% iz igre.

Ne postoji igrač u istoriji NBA koji je prosečno beležio najmanje 19 poena, 10 skokova, 7 asistencija i jednu ukradenu loptu po meču dok ima šut iz igre najmanje 50%.

Na sve to, beleži mečeve sa 30 i 40+ poena, te ima isti broj tripl-dabl nastupa kao legendarni Karim Abdul-Džabar.

Kako bi ovi brojevi bili jasniji, Forbs ih je stavio u kontekst:

- Jokić je efikasniji igrač od Rasela Vestbruka i Džimija Batlera.

- Bolji skakač od Marka Gasola i Stivena Adamsa.

- Bolji asistent od Kajrija Irivinga i Demijena Lilarda.

- Bolji kradljivac od Janisa Adetokumba i Viktora Oladipa.

- Sa 21 tripl-dablom u karijeri samo je Vilt Čemberlen (78) centar sa više takvih nastupa u istoriji NBA lige od njega.

- Uz to, samo trojica igrača na svim ostalim pozicijama uz Jokića imaju više od 20 tripl-dablova u prvih 270 utakmica u NBA – Oskar Robertson, Medžik Džonson i Grent Hil.

- Jokić stvara 17,3 poena po meču za svoje saigrače preko asistencija, po čemu je ispred Lebrona Džejmsa (16,8) i Stefa Karija (13,7).

- Njegov plus/minus je +185, najveći je u Nagetsima, timom sa drugim skorom na Zapadu. A Denver je do pre dva dana predvodio konferenciju uprkos povredama Pola Milsapa, Vila Bartona i Gerija Herisa.

- Denver prosečno postiže 112,2 poena na 100 poseda sa Jokićem na terenu. Kada je Srbin na klupi, prosek Nagetsa je 104,5 poena na 100 poseda. Jednostavno rečeno, sa Jokićem su jedan od pet najboljih napada lige, bez njega su među pet najgorih napada u NBA.

- Jokić je ove sezone zabeležio pet tripl-dabl nastupa, skoro dvostruko više od svih ostalih centara u ligi zajedno.

Na kraju, Forbsov analitičar zaključuje da Jokić ima samo 23 godine i da je sigurno samo zagrebao površinu svoje najbolje košarke, te da mu tek sledi vrhunac igre u NBA.

Jokić od 28. decembra igra verovatno najbolju košarku u karijeri sa prosekom od 26,2 poena, 11,4 skokova, 8,1 asistencija, 1,5 trojki po meču uz šut iz igre 56,5%.

- Ako Srbin nastavi da igra ovako dobro, samo je pitanje vremena kada će ostatak SAD otkriti najbolje čuvanu tajnu Denver Nagetsa - ironično zaključuje Forbs.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online