Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.10.2010.
12:02
M. Gvozdenović A

Balkanski zid u Minesoti

"Sada niko ne sme da nas dira, Nikolinim dolaskom smo najjači", komentariše iskusniji Darko Miličić.

Srpsko-crnogorski duet Darko Miličić - Nikola Peković, uz Grka Kostu Kufosa, činiće u predstojećoj sezoni poslednju liniju odbrane Minesote Timbervulfs. Biće to pravi "balkanski zid", Miličić (25 godina) je visok 213 cm, uz ogroman raspon ruku. Peković (24) ima 211 cm i mišićnu masu na kojoj bi mu pozavideli i najpoznatiji NBA kolosi, obojica su kao od brega odvaljeni, pa ni najboljim igračima na svetu neće biti lako da pontiraju u reketu "vukova".


Priču o našim košarkaškim pečalbarima počinjemo razgovorom sa Nikolom Pekovićem, a povod je bio njegov zvaničan debi za Minesotu u egzibicionoj utakmici protiv NBA šampiona Los Anđeles Lejkersa u Londonu.

"Posle samo desetak dana provedenih u Americi i tačno pet dana treninga u ritmu dva puta dnevno, otputovali smo u Evropu. Još uvek u Mineapolisu stanujem u hotelu. Tamo se sve čeka po deset dana, pa se zbog toga nisam uselio u stan. Kupio sam automobil, ali mi još nije isporučen", iznosi prve utiske Peković.


Između načina života NBA i vrhunskog profesionalca u Evropi gotovo da nema razlike. Čak je u SAD lakše, pošto se trenira samo jednom dnevno. U Timbervuslfsima Peković se za sada dobro snalazi, a već je dobio nadimak Pek, sličan onome kojeg je imao u Partizanu - Pekmen.

Atmosfera u ekipi na trenizima je vrlo opuštena, gotovo prijateljska, sa duhovitim opaskama igrača, što su primetili svi prisutni novinari. Pravilo je da, recimo, čim neki igrač padne svi viču "ustani", dok pritrčavaju pružajući ruke prema onom na podu.

O razlikama između američke i evropske "kraljice igara", trenerskim filozofijama, kao i konkurenciji na poziciji centra, Peković već ima izgrađeno mišljenje.

"Možda su u NBA centri malo fizički jači, ali mislim da ima dosta evropskih košarkaša koji mogu da igraju na ovom nivou. Konkurencija u klubu je jaka, ali ja sam spreman. Trener Panatinaikosa Željko Obradović i moj novi "šef" Kurt Rembis imaju sličnu filozofiju - jaka odbrana, postavljeni napad i munjevit kontranapad", priča Nikola Peković.


Od Darka Miličića, drugog pika na NBA draftu 2003, američka i srpska košarkaška javnost očekuju da konačno "eksplodira" ove sezone i dokaže svoj ogroman talenat. Snažni Novosađanin je toga dobro svestan:

"Na neki način sam se spremio i fizički i psihički za novu sezonu. Dobiću šansu ovog puta sigurno, za razliku od većine prethodnih sezona, a kad dobiješ šansu i igraš dosta možeš i da koriguješ greške. Kad napraviš neku grešku ne plašiš se da nećeš imati šansu da je ispraviš. To su stvari koje ti daju samopouzdanje. Ovo mi je osma sezona u NBA i nemam ambiciju da popravljam ličnu statistiku, već mi je važno da Minesota pobeđuje. Ako ekipa igra dobro ja ću biti zadovoljan".


Pitali smo Miličića da li je debitant Nikola Peković imao neku "ruki dobrodošlicu", kako to obično biva u NBA. Na primer polivanje vodom po glavi i slično. Darko je uz osmeh odgovorio:


"Ma kakvi, ne sme niko da nas dira - najjači smo!"

Navikli na Srbe i Crnogorce
Navijači i stručni štab Minesote navikli su na Srbe i Crnogorce. Već 14 sezona jedan od klupskih skauta je Žarko Đurišić, nekadašnji mladi reprezentativac SFRJ i trener Olimpije, a do pre nekoliko godina pomoćnik trenera bio je Aleksandar Džikić. Dres "vukova" prošle sezone nosio je Aleksandar Pavlović, nešto ranije Marko Jarić, a od sredine prošle u Minesoti je Darko Miličić kojem se ovog leta pridružio Nikola Peković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online