Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.09.2010.
18:34
Vestionline A

KSS odgovorio ministarki

Izvršni odbor Košarkaškog saveza Srbije obratio se u otvorenom pismu ministarki za sport i omladinu Snežani Samardžić-Marković i izrazio nadanje da je ona "nenamerno pogrešila" kada je pričala o finansijskom poslovanju KSS.

"Ne možemo da verujemo da je onakav tekst izjave prema medijima izašao iz Vašeg kabineta. Nadamo se da je u pitanju nenamerna greška, jer Vi kao prva ličnost jednog Ministarstva bi trebalo da imate tačne i precizne podatke kada informišete javnost", ističe se u pismu KSS.

KSS navodi da nisu tačni podaci o novčanim sredstvima koja je Savez prihodovao iz Budžeta Republike Srbije.

"Tačna suma je 127.725.017 dinara. Struktura dobijenih sredstava je sledeća: Stipendije - 450.630 dinara, Nacionalna priznanja - 54.436.066 dinara, Kampovi - 2.409.750 dinara, Nagrade igračima i prvom treneru za osvojeno drugo mesto na EP u Poljskoj 2009 - 19.428.571 dinara, Finansiranje osnovnog programa Saveza - 51.000.000 dinara.

Isplaćena stipendija je zaostala decembarska stipendija iz 2009. godine za 15 stipendista. Za ovu godinu smo možda jedini Savez koji nije dobio stipendije zbog loše propisanih kriterijuma koji ne prepoznaju osobenosti svakog Saveza. Čak 15 igrača i igračica rođenih 1993. godine ne mogu da koriste stipendije za ovu godinu, dok sa druge strane ima korisnika stipendija, pardon penzija, koji imaju blizu 50 godina.

Što se tiče kampova, još nismo dobili sredstva za zimski kamp KSS, koji je održan još u januaru 2010. godine. Racionalnim raspolaganjem sredstvima unutar same 'Kuće košarke' smo za kampove ove godine potrošili 3.208.750 umesto 4.200.000, koliko je odobreno iz Budžeta Republike Srbije", navodi KSS.

U pismu se dalje navodi da je Savez veoma iznenađen izjavama Snežane Samardžić-Marković nije obaveštena da KSS u svojim programima prema državi isključivo traži finansiranje projekata nacionalnih selekcija, za ovu godinu 10, i da nikada do sada u predlogu programa nisu tražena sredstva za isplatu honorara selektoru A muške selekcije, niti za plate zaposlenih u Savezu.

"Smatramo da je to obaveza rukovodstva Saveza. Ovo je drugi dokaz da gospođa Samardžić-Marković ne barata činjenicama kad proziva Savez oko isplate zaostalih plata selektoru Ivkoviću, povezujući to sa našim planovima za finansiranje iz Budžeta. Veoma je bitan momenat davanja ove izjave. Rukovodeći ljudi Saveza već osam meseci u kontinuitetu pozivaju u pomoć razne društvene strukture, pokušavajući da ublaže narasle probleme, a gospođa Samardžić-Marković se javlja tek sada, pokazujući iznenadno interesovanje za jedan deo problema u radu KSS, zanemarujući gomile drugih, koristeći neprikladne i uvredljive izraze bez pokrića ('odakle bilo kome pravo', 'sramno', 'nedopustivo'). Možda ni sada ne bi osetila potrebu da se oglasi da nije bila iziritirana najavljenom pomoći nacionalnim Savezima nekih struktura kojima to nije obaveza", ističe se u pismu KSS upućenom ministarki za sport i omladinu u Vladi Srbije.

"Sa ponosom naglašavamo da nam sve nacionalne selekcije ispunjavaju osnovni uslov za finansiranje, a to je plasman u prvu trećinu članica FIBA Evrope (51 članica) i FIBA Sveta (223 članice). Takođe smo veoma ponosni na rezultate nacionalnih selekcija od 2007. godine do danas. Titula prvaka sveta u kategoriji mladih. Zatim šest titula prvaka Evrope u mlađim selekcijama. Prvo mesto na Univerzijadi 2009. godine. O drugim i trećim mestima ovag puta nećemo ni govoriti.

Poseban šlag je drugo mesto u Evropi i četvrto mesto na svetu muške seniorske reprezentacije Srbije. Verovatno je jedina naša greška što smo uspešni. Po osnovu te uspešnosti, u 2011. godini učestvujemo na 12 zvaničnih takmičenja, sa veoma velikim ambicijama, u društvu određenog broja zemalja čiji su budžeti od 25 do 45 miliona evra, prema naših dva miliona evra, i sa strukturom zaposlenih od 50 do 80 ljudi, prema naših 16 zaposlenih. Želimo da se zahvalimo Republici Srbiji na ne malim, ali ipak nedovoljnim sredstvima, svim sponzorima i donatorima, svim dobavljačima koji razumeju naše probleme, a posebnu zahvalnost upućujemo igračima i stručnim štabovima nacionalnih selekcija, kao i zaposlenima u Savezu, koji časno, svaki na svoj način, prezentuje Republiku Srbiju, uprkos svim problemima čiji teret oni najviše podnose", zaključuje se u pismu IO UO KSS. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online