Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.03.2019.
14:53
Vestionline A

Filipini - reprezentacija koja je jedinu svetsku medalju uzela mnogo pre Jugoslavije

Ishod žreba za 18. košarkaški mundijal u Kini neodoljivo priziva i sentimentalni izlet naše košarke u Manilu 1978.

facebook.com/FIBAWC
Filipinski košarkaši koji su uzeli bronzu 1954.

Naša reprezentacija igraće na Svetskom prvenstvu ovog leta i protiv Filipina. Tu smo pobedu u najvišim pretenzijama već uknjižili kao potpuno sigurnu, ali nam istorija svetske košarke, u kojoj i jugoslovenski i srpski tim imaju zahvalno mesto, nalaže da suparniku s azijskog kontinenta priđemo s dužnim poštovanjem.

Filipini imaju dugu košarkašku tradiciju. Recimo, Jugoslavija, potonji strah i trepet, prvi put je učestvovala na Olimpijskim igrama u Rimu 1960, a do tada su Filipini imali olimpijce i na poslednjim predratnim igrama, a prvim s košarkom u zvaničnom programu (Berlin, 1936) i na prva tri poratna turnira (London, 1948; Helsinki, 1952; Melburn, 1956). 

"Plavi", za razliku od Filipinaca, jesu bili učesnici prvog mundijala, u Argentini 1950, ali su se kroz četiri godine u Brazilu oni domogli i medalje, dok su naši završili na pretposlednjem, 11. mestu. Ta bronza je i najveći uspeh filipinske košarke koja je u finalnoj grupi s osam timova u "maloj Marakani" (dvorana "Makaranazinjo") od sedam utakmica izgubila dve i to od osvajača sjajnijih odličja - zlatnih Amerikanaca i srebrnih domaćina. 

I dan-danas Filipini su jedina reprezentacija mimo Evrope i američkog kopna koja se popela na pobednički podijum. Kada je Jugoslavija u Indijanapolisu 2002. poslednji put osvojila zlato, Novi Zeland, koji je naše namučio u polufinalu, bio je četvrti, pošto je u meču za treće mesto izgubio od Nemačke, a jedan koš je delio Tajvan od bronzane medalje u Čileu 1959. To je odličje pripalo domaćinu baš zato što je u finalnoj grupi savladao Formozu (86:85) s kojom je imao isti skor (2-4), ali valja i istaći da su njene dve pobede bile sa službenih 2:0 jer su iz političkih razloga Sovjetski Savez i Bugarska kao komunističke zemlje odbili da igraju s njom zbog njenih zategnutih odnosa s Kinom.

Zbog doprinosa svetskoj košarci na azijskom tlu Filipini su dobili organizaciju mundijala 1978, iako su prethodno jednom pali u nemilost FIBA. Trebalo je da budu domaćini 1962, ali im je prvenstvo oduzeto zato što su po političkom nalogu vlade odbili da daju vize socijalističkim zemljama među kojima je bila i Jugoslavija.

Šampionat je 1963. održan u Brazilu. "Plavi" su tada prvi put uzeli svetsku medalju. Bilo je to srebro kao i četiri godine zatim u Montevideu.

Jugoslavija se 1978. dominantno vratila na presto (prva u Ljubljani 1970, druga u Portoriku 1974. zbog lošijeg koš-količnika od SSSR). U finalnoj grupi, kojoj su se Sovjetski Savez kao važeći prvak i Filipini kao domaćin naknadno priključili, bio je i jedini duel naše i filipinske košarke na svetskom šampionatu. Među svih deset pobeda "plavih", a šest u finalnom skupu i u utakmici za zlato na produžetak protiv Sovjeta, bila je i ta sa 117:101 u prvom kolu.

Domaći košarkaši su se istakli pogocima iz daljine pa su zato i prevalili preko "stotke", a naš selektor Aleksandar Nikolić na tom meču nijednom nije posegao za tajm-autom. Najefikasniji je bio Dražen Dalipagić s 31 poenom.

Jugoslavija je još dvaput igrala s Filipinima na Letnjim igrama. Oba puta ih je savladala u takmičenju po grupama. U Sijudad Meksiku 1968. bilo je 89:68, a u Minhenu 1972. 117:76. Posle toga Filipinci više nisu bili učesnici, a pre četiri godine u Španiji pojavili su se na mundobasketu prvi put posle 1978. Bili su 21. među 24 reprezentacije.

Kroz četiri godine mundijal se vraća kod njih. Biće saorganizatori s Japanom i Indonezijom. 

  

  

  

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online