Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.05.2018.
16:02
Lj. Ivanović - Vesti A

Od Fajnal fora 18 miliona evra

Predstoji nova letnja sezona i iako se u Srbiji teško živi, dobar deo građana izvrne džepove za malo sunca i mora. Sa druge strane, iz godine u godinu i Srbija je sve privlačnija stranim turistima, i to uglavnom prestonica, kako za brodove koji krstare Dunavom, tako i za takozvani siti-brejk turizam, te u Srbiju mnogi dolaze u vreme određenih manifestacija, od dočeka Nove godine na gradskim trgovima, preko festivala Egzit, pa do Drinske regate, na primer. Sledi nam i vanredni događaj od kojeg će Beograd lepo zaraditi.

MN Press
Željko Obradović će u Beogradu pokušati da odbrani evropsku titulu sa Fenerbahčeom

- Fajnal for Evrolige je najveći košarkaški događaj na svetu ove godine, ako se izuzme NBA, ali i jedan od najvećih sportskih događaja ove godine, posle Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji - kaže gradski menadžer Goran Vesić za "Politiku".

Od petka do nedelje, u Štark areni, četiri kluba boriće se za naziv najboljeg na kontinentu, šampion Fenerbahče (Turska), CSKA (Rusija), Real (Španija) i Žalgiris (Litvanija).

- Fajnal for će biti direktno prenošen u više od 200 zemalja, nekoliko stotina miliona ljudi će u raznim fazama gledati utakmice, svuda će se videti da je to u Beogradu, videće se naši promotivni spotovi. To je dobro za razvoj turizma, ali i za investicije - objašnjava Vesić.

Kako kaže, povodom Fajnal fora, očekuje se oko 15.000 turista - uglavnom iz Turske, Španije, Rusije i Litvanije.

Najskromniji Rumuni

Najmanje trošadžije među građanima EU su Rumuni i Letonci koji potroše oko 116 evra, a nakon njih građani Češke i Mađarske sa između 120 i 130 evra. Između 200 i 300 evra po osobi na putovanju potroše stanovnici Švedske, Slovenije, Slovačke, Hrvatske i Grčke, a između 300 i 400 evra u Danskoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji i Finskoj. Više od 400 evra potroše Nemci, Irci, Kiprani, više od 500 evra Belgijanci i Maltežani, a iznad 600 evra samo u Austriji i Luksemburgu. U proseku u EU se na putovanju potroši 320 evra, prema podacima Eurostata.

- Nije nam bilo skupo da platimo "ulaznicu" 2,25 miliona evra jer samo od prodaje loža grad će imati milion evra, a tu je i porez na šest miliona evra koliko je Evroligin prihod od prodaje ulaznica - navodi gradski menadžer.

Prema njegovim rečima, prosek boravka turista u Beogradu je četiri noćenja, pa kad se to pomnoži sa 15.000 turista koliko ih se očekuje - to je ukupno 60.000 noćenja.

- Ako to pomnožite sa 300 evra, koliko prosečni turista ostavi u Beogradu, dobićete 18 miliona evra. Ovaj iznos će se u Beograd sliti najdirektnije. To, naravno, neće sve otići gradu Beogradu, ali će zaraditi hoteli, kafići, šoping molovi, turistički vodiči - kaže Vesić.

Kinezi i Rusi su budućnost

U narednih deset godina 282 miliona domaćinstava planiraće bar jedno putovanje u inostranstvo sa daleko većim izdvajanjima, a glavni gosti Srbije biće Kinezi, Rusi i Brazilci, pokazuju rezultati istraživanja kompanije Viza na osnovu prometa njihovim karticama.

Prema podacima Turističke organizacije Srbije, samo u prošloj godini Srbiju je posetilo 45 odsto više kineskih turista nego 2014, a ovde su provodili u proseku 2,3 dana. Ruski turisti, kojih je bilo 41.623, provodili su najviše vremena u našoj zemlji, prosečno 3,1 dan.

Srbija je u 2017. godini imala najveći rast turizma u regionu jugoistočne Evrope i Mediterana, sa ostvarenim deviznim prilivom od milijardu i dvesta miliona dolara. U trci za izbor najboljih destinacija u turizmu jugoistočne Evrope i Mediterana za 2017. godinu, Beograd je proglašen šampionom poslovnog-biznis turizma sa 800 miliona dolara deviznog priliva, prema proceni stručnog žirija Međunarodne turističke patrole Sacen Internešenel.

S druge strane, Srbi približno i potroše svake godine na putovanja, tačnije oko milijardu dolara. Najpopularnija putovanja su u letnjoj sezoni, a omiljene destinacije su Grčka, Turska i u manjoj meri Crna Gora i Hrvatska. Kad se pogleda potrošnja po glavi stanovnika, građani Srbije godišnje potroše oko 260 evra. Da li je to puno ili malo može se videti tek kad se uporedimo sa evropskim zemljama.

Građani Luksemburga potroše najviše novca na putovanja, u proseku 740 evra po osobi, poredeći sa ostalim zemljama EU, pokazuje istraživanje Eurostata. Nakon njih slede građani Austrije koji tokom odmora za putovanja potroše oko 610 evra, potom Maltežani koji za putovanje i troškove u proseku izdvoje 590 evra.

Gde Srbi najviše troše (milioni evra)

Grčka 313
Turska 102
Nemačka 66
Italija 56
Crna Gora 48
Hrvatska 41
Austrija 31
Slovenija 26
Francuska 23

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online