Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.03.2018.
07:14
Vesti A

"Amerika nas osiromašuje"

Nema tog razgovora sa Bogdanom - Bošom Tanjevićem posle koga ne pomislite koliko su italijanski i turski tinejdžeri svih ovih godina koje je proveo na Apeninima i Bosforu bili privilegovani, odnosno naši uskraćeni. Pripovedanje Tanjevića čak i o najobičnijim stvarima, budi maštu i pravi slike kakve ni Emir Kusturica, ni ostali holivudski režiseri sa svim kompjuterskim vizuelnim i zvučnim efektima ne mogu da proizvedu. I dok razgovarate čas ste na Orijentu, čas u Sarajevu, Trstu, Beogradu...

EPA
Sve za košarku: Bogdan Tanjević

Za popularnog Bošu košarka nije zadatak, već ljubav. Kad priča o njoj, čini to sa žarom mladića koji se tek zaljubio u "kraljicu igara", toliko da tu lepu damu obasipa svakodnevnom pažnjom, miluje emocijom i bez prestanka joj govori koliko je lepa. Zato i jedva čeka da Alesandro stigne, kako bi "kraljici" na treningu izdeklamovao još jednu odu, kao prvog dana, kao da to nije svakodnevno činio bezmalo šest decenija.

Priča je krenula od njegovog kuma Vlade Đurovića, koga su zbog drugačijeg mišljenja pre nekoliko dana ovde kod nas nazvali prevaziđenim i gotovo "razapeli"...

Boša za "prozore"

Po pitanju "prozora", podržava ideju igranja reprezentacija na domaćim parketima:
- Kad ćeš da vidiš svoje igrače? Zašto fudbal, koji je mnogo veći biznis od naše evropske košarke, to radi? Nejmar, fudbaler od 600 miliona vrednosti mora da igra prijateljske utakmice. A naši su kao nešto više od Nejmara, Mesija... Smešno je, argumenti protiv "prozora" su smešni. Nisam na strani FIBA kad iznenada uvedu pravilo da se u kvalifikacijama računaju svi bodovi. Zamislite grupu u kojoj BiH, Belgija, Rusija i Francuska jedni drugima otkidaju komade mesa i onda ukrste sa onima koji lagano dođu do četiri boda i prenose ih. To su neverovatne i neopravdane odluke. Ili recimo ona da moraš da prijaviš ekipu 24 sata pre susreta. Bio sam u Crnoj Gori kad se pred "meč života" na poslednjem treningu povredila košarkašica i nije mogla da bude zamenjena. E, to su gluparije svetskih razmera. Ipak, u priči oko "prozora" stojim na strani FIBA, jer mislim da je dobra stvar i da mora da se ide napred.

- Ne znam najpreciznije šta je Vlada rekao, ali isto mislim. Ta zatvorena društva u ovom našem sistemu, Evroliga, plasmani po ugovoru su smešni. Zatvaranje ubija kompetenciju u domaćim prvenstvima. Recimo Venecija, iako je šampion Italije, ne može da se pojavi u jednom takvom takmičenju. A naši samo preslikavaju - odmah počinje "napad" Boša.

Pre nego što date sud imajte u vidu da to kaže pristalica Jadranske lige.
- Jedina je formirana na vreme, dovoljno je dobra i korisna za košarku. I ova novooformljena Druga jadranska liga je korisna. Ali, zatvaranje nije rezon. Uvek više volim sportski momenat, borbu za plasman koja održava kvalitet svakog takmičenja. I, ispadanje je normalan put u životu.
Problem možda stvara to što balkanski temperament i sportskim duelima daje dimenziju bitaka na život i smrt.

Bertomeu političar

Na tapetu je bio i prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu.
- Oni daju predlog u kome bi mi trebalo da se ravnamo prema njima i ne napravimo previše utakmica u prvenstvu?!Još samo da nam kažu kojom rukom možemo da šutiramo ispod koša, da li levom ili desnom, pošto su oni izmislili košarku. Sve skupa to mi liči na političare koji vode svet. Sad je privoleo i trenere, kad pročitaš izjavu, uglavnom vidiš reči protiv FIBA, a u njegovu korist. Ne samo oko "prozora", već i drugih stvari. Uvek sam bio koherentan u svemu, nisam imao dva različita mišljenja o jednoj stvari, pa i o ovome.

- Nama je to usađeno. I to održava interes, ne samo za gornji, već i za donji deo tabele. Meni je Evroliga lepša za gledanje od NBA u kom je kvalitet ujednačen i sve više se mogu gledati utakmice i kad nije plej-of. Naša situacija je drugačija, nemamo toliko ekstremnog talenta koji može da zakrpi nedostatak bitke za preživljavanje, da ostaneš ili uđeš u takmičenje. Nemamo toliko igrača, uz to Amerika nas svaki dan sve više osiromašuje.

Na red je došla i "evropska podela" koja sve nas muči, a košarku ubija...
- Voleo bih kad bi se našao zajednički jezik, da mogu barem da se normalno igraju 'prozori', a ne da Evroliga svake godine pravi 28 utakmica više. Vidite kako se i rezultati kreću, koliko iznenađenja ima. Olimpijakos, super ekipa, izgubi 35 razlike kod kuće, pa ode u goste i dobije nekoga 30... Vrlo je teško kontrolisati formu igrajući na dva ili tri fronta bez treninga, sa našim prevoznim sredstvima, sa evropskim problemima transfera... Morali bi oni da smanje broj mečeva i ostave vreme za FIBA 'prozore' u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. - smatra Tanjević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online