Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.03.2018.
07:07
E. V. A

Deca iz dijaspore igraće za Srbiju!

Igor Rakočević, bivši reprezentativac koji je tokom karijere bio tri puta proglašen za najboljeg košgetera Evrolige, sada je u KSS-u na funkciji potpredsednika odgovoran za sve mlađe reprezentativne muške kategorije.

M. Karović
Sve za decu: Rakočević u razgovoru sa vlasnikom "Vesti" Duškom Vidakovićem i urednikom Stankovićem

Ne tako davno trofejni košarkaš ni po završetku aktivne karijere ne može bez "kraljice igre". Sada je u novoj misiji - da ne samo u Srbiji, već svuda po svetu pronađe bisere kako bi srpska košarka uvek bila najbolja. Za poslednje tri godine, otkako je u KSS-u, mlađe kategorije su osvojile dve zlatne medalje, selekcija do 20 godina na Evropskom prvenstvu u Italiji (2015) i juniori u Slovačkoj (2017), a kadeti bronzu na Evrobasketu u Crnoj Gori (2017).

Republika Srpska rasadnik talenata

Rakočević se posebno osvrnuo na bisere koji dolaze iz Republike Srpske.
- Ima mnogo talentovane dece, teško je izdvojiti najbolje kada je puno onih koji su jako dobri. Dejan Pavlović, Marko Marković, Uroš Aleksić i Nikola Radovanović su trenutno među najboljima, ali novi talenti u ovoj državi konstantno rastu - dodaje Rakočević.

- Srbija ima stvarno talentovanu decu, toliko da je nekada samim trenerima teško da odluče ko će u kojoj selekciji da se pojavi. Ponekad se među njima vode razgovori poput "ne treba tebi toliko dobrih igrača u tvojoj reprezentaciji, prepusti meni jednog". U ovoj godini kvalifikovali smo se za Svetsko prvenstvo u Argentini za uzrast do 17 godina, dok godinu dana mlađa, kadetska selekcija, u Novom Sadu ima EP i tu očekujemo veliku podršku publike. Generacija do 18 godina je osvojila zlatnu medalju i ove godine igra EP u Letoniji, a selekcija do 20 godina ima Evrobasket u Nemačkoj - objašnjava Rakočević.

Nekadašnji plejmejker je neko ko se nalazio na obe strane košarke. Ističe da je najlepše i mnogo lakše biti igrač, ali da je način da se zahvali tom sportu sada prenošenje znanja na naslednike. Rad sa mladima mu je satisfakcija, a njihovo zadržavanje u našim reprezentativnim kategorijama naglašava glavna misija:

- Imamo mnogo talenata i van granica naše zemlje, u Republici Srpskoj, Grčkoj i SAD, a zadatak KSS-a i moj je da vodimo računa o toj deci, da ih pratimo i održavamo kontakte kako bi oni sutra branili boje naše države na velikim takmičenjima. Ono čemu mi težimo jeste da dete iz, na primer Bijeljine, ima istu šansu kao i dete iz Beograda da zaigra za Srbiju, ali odluka je uvek i samo u rukama tog deteta!

Prema Igorovim rečima, neretko u KSS dolaze anonimne poruke zašto niko nije kontaktirao s određenim detetom ili da li planiraju da s njim kontaktiraju, međutim, realnost je takva da je 99 odsto te dece već uveliko u programima i planovima naše Kuće košarke.

- Nama je bitno da svi ljudi znaju da smo mi učinili sve što je na nama da svakom detetu koje ne živi u Srbiji, a trebalo bi da zaigra za nju, pokažemo da nam je stalo do njega. Istakao bih Alekseja Pokuševskog, veoma talentovanog dečka, koji trenutno igra za Olimpijakos, ali imamo obećanje njega i roditelja da će braniti boje Srbije.

Sudeći po Rakočevićevim rečima, za budućnost srpske košarke stvarno ne treba brinuti, što je Igor nekoliko puta ponovio i prilikom posete "Vestima".

Svi na oku

Rakočević objašnjava kako se trude da budući asovi stalno budu na oku i da ne zamene dres "orlova" igranjem za neku drugu zemlju:
- Trudimo se da ta deca imaju redovne posete našim trenažnim centrima, turnirima i takmičenjima, da rade sa našim stručnjacima, da održavamo kontakt sa njima, njihovim roditeljima, menadžerima i trenerima. Tako će taj momak osetiti pripadnost Srbiji da bi se sutra odlučio da igra za svoju državu.






 

POVEZANE VESTI

KOŠARKA Đilas - ponovo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online