Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.10.2016.
12:09
F. Simić - Vesti A

Evroliga: Posvećeni novcu, tek onda košarci

Novi generalni sponzor IMG već za prvu sezonu desetogodišnjeg ugovora obećao da će 11 najbogatijih podeliti 30 miliona evra, preostalih pet dobijaju "mrvice".

Arhiva
 

Osećate li posvećenost? Slogan Evrolige ULEB i ove godine paliće strasti navijača širom Evrope. Jer, 11 najbogatijih klubova Evrope letos je za velike novce pristalo da nastavi da se takmiči u "kraljici igara" pod upravom Đordija Bertomeua koji je pronašao generalnog sponzora u firmi IMG, a ova se obavezala da će prema 10-godišnjem planu uložiti sigurno 630 miliona evra, a ako posao bude išao dobro čak i 759 miliona.

Prvo kolo Evrolige

Sreda: Real M. - Olimpijakos 83:65.

Četvrtak: Galatasaraj - CSKA Moskva, Emporio Armani - Makabi, Crvena zvezda - Darušafaka.

Petak: Uniks - Barselona, Fenerbahče - Bamberg, Panatinaikos - Žalgiris, Laboral Kuča - Anadolu Efes.

Koliko ide klubovima? "Sitnica", 30 miliona evra već u prvoj sezoni podeliće spomenutih 11 klubova sa zagarantovanim mestima (Real, Barselona, CSKA, Makabi, Anadolu Efes, Fenerbahče, Panatinaikos, Olimpijakos, Laboral Kuča, Armani i Žalgiris) i pet srećnika koji će se menjati svake sezone. Ove su to osvajač Evrokupa Galatasaraj, ABA lige Crvena zvezda, prvak Nemačke Bamberg, vicešampion VLB Uniks iz Kazanja i "slučajni" dobitnik pozivnice za takmičenje, Zvezdin prvi protivnik Darušafaka Doguš Istanbul. Naravno, Doguš predstavlja generalnog sponzora kluba, konglomerat sa više od 40.000 zaposlenih.

Igraće se ligaški, svako sa svakim po dva puta, 30 mečeva ukupno pre top 8 i F4 koji su isti kao i ranije. Sama činjenica da su pola lige turski i španski klubovi jasno pokazuje i koje su lige finansijski najmoćnije i najjače.

Ali, to ne garantuje i da će njihovi klubovi osvojiti Evroligu i eto zašto je ona toliko popularna. Titulu je prošle godine osvojio CSKA i neće imati nameru da je se odrekne. Moskovljani su zadržali srž ekipe koja se upisala u večnost ovog maja u Berlinu, dodali pojačanje u liku epizodiste iz NBA Džefa Ejresa, ali snagu traže u modernoj košarci, hladnokrvnoj egzekuciji koju zahteva trener Itudis i činjenici da je od brojnih poraza u finalima rasterećeni Miloš Teodosić, igrač na koga u Evropi nema odgovora.

Teodosić ispred svih

Ove sezone u Evroligi nastupaće 240 igrača, a najbolji među njima je Miloš Teodosić, ocenio je portal Eurohoops. Kapiten reprezentacije Srbije i organizator ekipe CSKA izabran je ispred ostalih na osnovu pet parametara - vrednost igrača, njegove uloge, vrednosti tima vije boje brani, individualnog potencijala i statističkih parametara.

- Mnogo je sazreo i počeo je da donosi bolje odluke na velikim mečevima. Prošle sezone evidentno je poboljšao igru u odbrani. On je najuzbudljiviji košarkaš u Evroligi, ili ako više volite onaj koji igrom opčinjava publiku i navodi ih da se pitaju koji će biti naredni jedinstveni komad koji će im Miloš prikazati. Baš taj deo - "za ljubav igre" - doveo ga je na prvo mesto - stoji u obrazloženju portala Eurohoops.

Reuters
Rođeni pobednik: Miloš Teodosić na Olimpijskim igrama u Riju de Žaneiru

Lista broji 100 imena, a iza Teodosića u top 5 su njegov klupski kolega Nando de Kolo, as Olimpijakosa Vasilis Spanulis, Serhio Ljulj, član Real Madrida i Janis Burusis iz Panatinaikosa.

Na listi se nalazi još pet srpskih košarkaša: Bogdan Bogdanović (Fener) na 10. mestu, Miroslav Raduljica (Armani) na 34. poziciji, Nikola Kalinić (Fenerbahče) na 67. mestu, Stefan Jović (Crvena zvezda) na mestu broj 76, dok je njegov klupski kolega Luka Mitrović na 85. poziciji.

Kao i prošle sezone, glavni rival, usuđujemo se reći da će biti i tradicionalni u godinama koje dolaze, biće Fenerbahče. Ostavši jedan skok daleko od prve titule evropskog prvaka u istoriji kluba i turske košarke u klubu srpskog trenera Željka Obradovića, koji svojim imenom i prezimenom zahteva samo najbolje, našli su se pred dilemom da li menjati ekipu i koliko.

A. Čukić
Legendarni srpski trener u novom pohodu na evropsku krunu: Željko Obradović

Seoba u NBA

Evroliga je ostala bez velikog broja poznatih košarkaša koji su otišli u NBA. Imena ulivaju strahopoštovanje: Rodrigez, Satoranski, Abrines, Šarić, Dilejni, Bertans...

Oni su bili nosioci igre u svojim evroligaškim ekipama, ali ih ove godine nećemo gledati u Evropi. Zamene su, ipak, spremne, pre svih Luka Dončić, koji je briljirao za Real protiv Oklahome.

 Ozbiljan je to klub, prvo su zadržali sve igrače koji su nosili klub prošle sezone, a mogli da odu (Bogdanović, Veseli), pa rosteru punom zvezda dodali igrača koji se može pokazati kao delić koji je nedostajao. Iz Avelina je u već napadački, brzi i raspucani Fener stigao Džejms Nunali, Amerikanac koji je bio MVP italijanskog prvenstva prošle godine.

Iza ova dva kluba idu Real sa velikim pojačanjem u liku Rendolfa, pristiglog iz letos očerupane Lokomotive (Dilejni u NBA, Singlton u PAO, trener Barcokas u Barseloni…) i, dozvolite nam hrabrost - Olimpijakos koji ima i iskusne igrače i mlade asove i čini se da se podmladio na vreme.

Osećate li i dalje među njima posvećenost košarci ili novcu? Retko kome se sviđa odgovor.

A, koliko u takvim okolnostima može naš predstavnik? Prvak Jadrana i Srbije, Crvena zvezda, četvrtu sezonu zaredom igraće Evroligu, ali u nju ulazi nešto drugačijeg raspoloženja nego 2014. i 2015. Tih godina su još tokom leta u klub stizali stranci izuzetno poznatih imena kao što su Vilijams, Skorcanitis i Kinzi. Uz takve igrače, epizodne uloge godinama su imali Mitrović, Gudurić i Dangubić koji bi sada, kada makar izgleda da nema skupih pojačanja, trebalo da preuzmu veću odgovornost na terenu i pokažu da su sazreli za ozbiljan evroligaški nivo.

abaliga.com/KK Crvena zvezda
Luka Mitrović na utakmici ABA lige protiv Cedevite

Povratak Dejvida Blata

Evroliga će biti bogatija za jedno veliko ime. Posle dve sezone u NBA ligi vraća se trener-gospodin Dejvid Blat, sada na klupi Darušafake. Evropski košarkaški svet dočekaće ga raširenih ruku, kako ovaj džentlmen i zaslužuje, a prvi će ga videti Beograđani.

Tim Crvene zvezde s kojim ona ulazi u Evroligu može se razložiti na sledeći način: dva srebrna reprezentativca Srbije iz Rija (Jović i Simonović), dva bivša NBA košarkaša (Dženkins i Kuzmić), dva draftovana (Mitrović i Dangubić), jedan izuzetno iskusan evroligaški igrač (Milko Bjelica ima 135 mečeva u EL), jedan od pet najboljih mladih u Evropi prošle godine (Gudurić) i simbol kluba Lazić.

To je devet, što iskusnih, što veoma talentovanih igrača koji mogu zajedno učiniti mnogo, jer većina nisu novajlije.

Eventualni ulazak u osam najboljih verovatno bi zahtevao još barem jedno pojačanje, ali pitanje je koliko je to realno uzevši u obzir da je ovo tim koji je sigurno prvi favorit za titulu u ABA ligi, što je za sada uslov za EL sledeće godine,  a top 8 posle 15 utakmica kod kuće ne donosi neki poseban profit.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online