Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.04.2016.
15:24
Tanjug, Vestionline A

Bertomeu odgovorio Đilasu: Ima prostora za dogovor sa FIBA

Izvršni direktor Evrolige Đordi Bertomeu odgovorio je na pismo Košarkaškog saveza Srbije (KSS) u kojem prvi čovek KSS Dragan Đilas apeluje da se pronađe rešenje u sporu sa FIBA i poručio da razlike nisu nepremostive i da ima prostora za dogovor.

Tanjug
Neizvesnost: Dragan Đilas

- Veoma smo razočarani i iznenađeni da se konflikt koji je izazvala FIBA, sa jedinim ciljem kontrolisanja profesionalnih klupskih takmičenja, završio sankcijama prema nacionalnim federacijama koje nikada nisu imale udela u ovoj situaciji niti su bile odgovorne za istu - napisao je Bertomeu. 

On ističe da je "razočaravajuće videti da sportske vrednosti, koje FIBA tvrdi da poštuje, nisu uzete u obzir, te da su nacionalne selekcije, koje su izborile pravo učešća na takmičenjima, sankcionisane zbog svojih napora i dobrih sportskih rezultata. 

- Verujemo da će nacionalne federacije zahtevati poštovanje svojih prava i isto tako mislimo da federacije neće dozvoliti da im se ta prava oduzmu bez bilo kakvog validnog pravnog ili sportskog razloga. 

Bertomeu navodi da ne smatra da su razlike između FIBA i Evrolige nepremostive. 

- Mi smo dokazali sposobnost za saradnju tokom mnogo godina i nastavićemo i ubuduće. Imajući to na umu, u više navrata smo tražili od FIBA da, umesto pretnji klubovima i nacionalnim federacijama, možemo da razgovaramo i radimo zajedno za dobrobit košarke. Tačno je da je, nakon poslednjih postupaka FIBA proteklih meseci, poverenje između dve strane naručeno, ali to sa naše strane nije prepreka za postizanje sporazuma, pod uslovom da se ponovo uspostavi normalnost i poštuju prava nacionalnih federacija i klubova. 

Prvi čovek Evrolige kaže da se dokazali da njihova namera nikad nije bila da primorava klubove na učešće. 

- Mi smo se ograničili na to da im predložimo projekat, prvo kroz domaće lige, a zatim i direktno, u nekim slučajevima kada je izostao odgovor domaće lige i pozvali ih da mu se pridruže. Velika većina klubova se složila sa predlogom, jer smatraju da je najkorisniji za njihovu budućnost i najatraktivniji za njihove navijače. Poštovali smo klubove koji su smatrali drugačije. 

Bartomeu navodi da on lično smatra "da bi bilo veoma pozitivno kada bi primer saradnje između nacionalnih federacija i klubova u Vašem regionu u poslednjih 15 godina mogao biti shvaćen od strane FIBA". 

- Neophodno je prihvatiti ulogu svakog subjekta i poštovati je, kao i sarađivati u svakom vidu odgovornosti. To ne sme biti sukob moći, kako je to FIBA iskazala, već razgovor o organizacionom modelu koji je potreban Evropi, a u kome košarka ima viši nivo profesionalnosti u odnosu na druge kontinente, kakav je slučaj u Severnoj Americi. 

Prema mišljenju prvog čoveka Evrolige model klupskog takmičenja organizovan od strane samih klubova pokazao se efikasnim za razvoj evropske košarke, iako postoji prostor za poboljšanja, kao i u svemu. 

- Kada su klubovi odbili ponudu FIBA da upravlja takmičenjem Evrolige i kada je, nekoliko meseci kasnije, većina klubova ponovo radije izabrala Evrokup umesto FIBA takmičenja, jasno su pokazali volju klubova koja bi trebalo da bude poštovana, jer su klubovi ti koji preuzimaju sav rizik upravljanja. Reakcija sankcijama ne rešava problem, već ga pogoršava. To ne pomaže FIBA da povrati kredibilitet i poštovanje izgubljeno poslednjih meseci neprekidnim promenama strategije, izražavanjem neprihvatljivog pritiska i odbijanjem dijaloga. 

Za kraj, Bertomeu navodi da Evroliga ne planira da donosi bilo kakve odluke koje bi mogle ići na štetu odnosa između klubova i federacija i ističe da će i dalje da budu otvoreni za dijalog i traženje rešenja zasnovanog na obostranom poštovanju i za dobrobit košarke. Bord FIBA Evropa suspendovao je Srbiju, Sloveniju, Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Španiju, Grčku, Italiju, Izrael, Tursku, Litvaniju, Rusiju i Poljsku sa Evrobasketa 2017 zbog prihvatanja klubova da igraju Evrokup, ali svi Savezi mogu da "skinu suspenziju" povlačenjem klubova iz Evrokupa ili  suspenzijom onih koji to odbiju.
    

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online