Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.05.2010.
14:20
Tanjug A

Marić najkorisniji igrač i najbolji skakač Evrolige

Istorijsku sezonu u Evroligi košarkaši Partizana začinili su sjajnim statističkim učinkom, pošto su izabranici Duška Vujoševića u skoro svim kategorijama ili na samom vrhu ili među najuspešnijima na listi.

Iako je godinama unazad, čak i kada su izostajali rezultati u elitnom takmičenju, timska igra bila glavna odlika "crno-belih", ove sezone su, statistički gledano, individulani kvaliteti pojedinaca bili taj "jezičcak" na vagi koji je najtrofejnijem srpskom klubu omogućio da u duelima sa evropskim gigantima igra ravnopravno.

Snažni centar Aleksandar Marić, koji je gotovo kao anonimni igrač prošlog leta pojačao Partizan iz španske Granade, završio je sezonu kao najkorisniji igrač Evrolige sa prosečnim indeksom 21,11. Marić je, ujedno, i najbolji skakač Evrolige sa prosečno 8,39 uhvaćenih lopti po utakmici.

Iako su svi u beogradskom klubu prezadovoljni debitantom u Evroligi, pitanje je kakav bi bio Marićev učinak da se u januaru nije povredio u trenutku kada je praktično bio nezaustavljiv.

Među prvih pet na listi najboljih skakača nalazi se i Lorens Roberts, koji je sa 7,38 skokova po meču odmah iz Marića.

Skok je godinama zaštitni znak Partizana u svim takmičenjima, a ekipi u kojoj lopte hvataju i najniži igrači na parketu teško da može bilo koji protvnik da parira u reketu.

"Crno-beli" su ukupno sakupili 821 skok, od čega 546 defanzivnih i 275 u napadu. Koliko je bilo teško igrati protiv Partizana ove sezone, možda najbolje pokazuje podatak da su košarkaši Olimpijakosa, drugi po borju ofanzivnih skokova, uhvatili 47 lopti manje od Beograđana!

Osim skokova, košarkaši Partizana našli su se na vrhu još jedne statističke liste na kojoj, međutim, njihovi navijači ne bi voleli da su nađu narednih godina. Po broju izgubljenih lopti "crno-beli" (358) su daleko nadmašili prvog pratioca, ekipu poljskog Prokoma, čiji su prvotimci izgubili 312 lopti.

Kada se pogleda samo učinak na završnom turniru, koji je od 7. do 9. maja održan u Parizu, u trofejnom klubu mogu da budu još zadovoljniji, ali i tužniji, s obzirom da "govor borjki" pokazuje da su Vujoševićevi učenici zaslužili plasman u finale.

Prema indeksu korisnosti, Partizan je odmah iza prvaka Evrope, ekipe Barselone, a daleko ispred Olimijakosa od koga je nesrećno nakon produžetka eliminisan u polufinalu i moskovskog CSKA od kojeg je poražen u meču za treće mesto.

"Crno-beli" su postigli najviše poena na turniru u Parizu (168), ujedno imali najbolji procenat šuta za tri poena (37,40), najviše skokova 78 i asistencija ( 36).
Ono što nije valjalo u igri prvaka Srbije je najveći broj izgubljenih lopti (35) i načinjeih faulova (63).

Pojedinačno gledano, igrači najsiromašnijeg kluba pružili su najviše u prestonici Francuske, s obzirom da su se na listi petorice njakorisnijih igrača našla čak trojica iz Partizana - Marić, Jan Veseli i Lester Mekaleb.

Vrh te liste, međutim, bio je rezervisan za Amerikanca Trajana Lengdona iz CSKA, koji je u utakmici za treće mesto "crno-belima" ubacio 32 poena.

Najbolji skakaci i u Parizu bili su Veseli, Marić i Roberts, dok je na listi najboljih poentera nesuđeni junak polufinala Mekaleb zauzeo drugo mesto iza Lengdona. Uspešnom nizu treba dodati i podatak da su se Mekaleb i Roberts našli među petoricom najbojih asistenata fajnal-fora. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online