Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.04.2015.
20:01 >> 23:11h
Vestionline A

Zvezda vlada Jadranom, krunisana u Zagrebu!

Košarkaši Crvene zvezde šampioni su ABA lige! Prvi put u istoriji kluba, crveno-beli su postali vladari Jadrana, pošto su u Zagrebu za 3-1 u finalnoj seriji pobedili Cedevitu sa 89:79 (30:25, 22:10, 17:23, 20:21).

Tanjug
Slavlje crveno-belih, sasvim zasluženo

Posle dve pobede u mečevima sa dosta oscilacija u Beogradu, crveno-beli su u sredu odigrali jedan od slabijih duela ove sezone i poraženi su u Zagrebu. Čim su "sredili" glave i promenili pristup, stigao je trofej.

Crveno-beli su na ovaj način krunisali fenomenalnu sezonu, pošto su posle prolaska u Top 16 fazu Evrolige za pozitivnim skorom, osvajanja nacionalnog Kupa i osiguravanja Evrolige i u narednoj sezoni pokazali da su daleko najbolja ekipa u regionu.

Posle jako loše treće utakmice, crveno-beli su pokazali igru s više motivacije, dobro reagujući na pritisak domaće ekipe, koja je ispustila konce krajem prve četvrtine. Iako je Cedevita posle Zvezdinih +19 prišla na pet poena zaostatka, u završnici je trojka Dženkinsa ugasila nade Zagrepčana, uz efektno zakucavanje oporavljenog Majka Cirbesa, čime je trasiran put ka sigurnoj pobedi.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Dženkins sa 17 poena, 14 je dao Luka Mitrović, dok je Nikola Kalinić imao 12 i osam skokova.

Kod Cedevite istakao se Zubčić sa 15 poena, Miro Bilan dodao je 12, dok je Barać imao devet.

Za najkorisnijeg igrača finalne serije proglašen je centar crveno-belih Boban Marjanović.

Poslednji pehar, a da to nije nacionalni kup, Zvezda je osvojila 1998. godine u prvenstvu tadašnje Jugoslavije.

CEDEVITA: Zubčić 15, Barać 9, Ramljak 4, Pilepić 7, Babić 5, Delaš, Žganec 8, Bilan 12, Gordić 7, Ukić, Tomas 5, Arapović 7.

CRVENA ZVEZDA: Vilijams 9, Rebić, Dangubić 4, Mitrović 14 (5 sk, 5-2 za tri), Lazić 3, Blažič, Kalinić 12 (8 sk), Marjanović 12, Tejić 2, Dženkins 17 (6-3 za tri), Jović 8, Cirbes 8.

TOK UTAKMICE PROČITAJTE OVDE:

40. minut - Promašio je Barać, a Cirbes na drugoj strani zakucava tako jako da se konstrukcija i dalje trese, Promašio je dodatno bacanje, ali je priskočio Kalinić i dodao još dva poena. Odbijen nalet Cedevite. Gordić zatim pogađa trojku. Sve je gotovo - 79:89. Crvena zvezda je osvojila ABA ligu prvi put u istoriji!
38. minut - Sve izvesniji trijumf crveno-belih. Vilijams je pogodio dalekometni hitac, a Zubčić na drugoj strani efikasan iz reketa. Isti igrač ubacio je trojku i smanjio minus na deset - 81:71. Igrači Zvezde su se spetljali, a Stanko Barać spušta deficit na jednu cifru. Tajm aut je zatražio Dejan Radonjić. Odmah Barać pogađa trojku. Ali, Dženkins vraća istom merom. Njegov 17. poen.
36. minut - Zubčić je izvukao prekršaj u šutu za tri, ali samo jednom je bio precizan. Usledila je monstruozna blokada Kalinića na Babiću, ali je u nastavku Zubčić ubacio trojku.
34. minut - Period angažovanije igre Zagrepčana. Pokušavaju da uhvate poslednji voz, ali Kalinić zakucava uz gromoglasan urlik. "Delije" su u transu. Minut odmora tražio je Repeša.
32. minut - Vilijams otvara poslednju deonicu košem uz kontakt. Zvezda je zatvorila reket, Cedevita pokušava trojkama, ali ne uspeva. Cirbes elegantno rešava situaciju u reketu, a uzvraća Miro Bilan. Kalinić cepa mrežicu za tri, njegov osmi poen.
30. minut - Pilepić je izvukao prekršaj pri šutu za tri i pogodio dva bacanja. Greši Jović u vođenju, potom Mitroviću sviran faul. Zubčić polovičan. Kalinić zaustavljen prekršajem i promašio je jedno bacanje. Babić prolazi sredinom i dodaje dva poena. Cirbes se spetljao, a Delaš promašio šut van linije 6.75. Zubčić pogađa trojku iz ćoška. Kraj treće deonice - 58:69.
28. minut - Barać je poentirao, potom i Žganec, a na drugoj strani Cirbes realizuje napad crveno-belih. Dženkins prekida kontru i pravi četvrti faul. Poentira Mitrović na drugi obruč.
26. minut - Probudio se Dangubić i fenomenalno završio solo prodor. Barać je potom upisao prve poene, ali Luka Mitrović ne dozvoljava da opadne ritam. Pogodio je dalekometni hitac. Kapiten vuče Zvezdu. Brutalan prekršaj Gordića nad Dženkinsom, koji je krenuo u kontru. Dobio je Amerikanac udarac u lice. Oba puta precizan Dženkins - 46:64.

24. minut - Rampa Cirbesa na Pilepiću posle promašenog šuta za tri Dangubića. Ispravio se mladi Pančevac monstruoznim zakucavanjem u NBA stilu i pritom je izvukao faul. Babić na drugoj strani uz dosta sreće ubacuje trojku, ali vraća Stefan Jović milo za drago. Žganec je poentirao posle odličnog dodavanja Gordića.

22. minut - Nije Zvezda iskoristila prvi napad, Mitrović je promašio trojku. Dženkins je odmah zaradio treći faul. Žganec pogađa penale.
20. minut - Zubčić je izvukao faul Tejića pri šutu za tri poena, i pogodio dva bacanja. Nije Zvezda iskoristila ofanzivni skok Kalinića, a isti igrač izvukao je ličnu Zubčića u napadu. Odmah i Dženkins ide na liniju za slobodna bacanja posle prekršaja Gordića. Siguran bek crveno-belih. Slična situacija i ponovo Dženkins precizan sa penala. Njegov 12. poen. Revanširao mu se Ivan Ramljak. Kraj prvog poluvremena - 35:52.
18. minut - Marjanović nastavlja da rešeta, a potom seriju prekida Pilepić sa distance. Odmah treći faul Zvezdinog centra i klupa za njega. Jović je odlično prošao pored čeone linije i vratio Dženkinsu loptu, a ovaj pogađa još jednu trojku.
16. minut - Gotovo pet i po minuta igre trebalo je Cedeviti da postigne koš, a uradio je to Ramljak u kontri. Tejić je neuspešan u šutu za tri, ali je posle ofanzivnog skoka Blažiča ispravio promašaj. Odlično se kreće lopta u napadu Zvezde i Vilijams pogađa trojku. Izvanredna igra crveno-belih. Kalinić odmah krade loptu Baraću. Marjanović potom levom rukom dodaje još dva poena - 43:27.
14. minut - Zonski presing Zvezde i agresivna odbrana na svojoj polovini urodili su plodom. Dženkins je ukrao loptu i poentirao. Dvocifrena prednost Beograđana - 36:25. "Delije" dominiraju pesmom u Zagrebu.
12. minut - Odlična kontra crveno-belih posle krađe u odbrani Jovića, koji je završio akciju. Zvezda ima sedam poena prednosti - 32:25. Sjajno je Cirbes zaustavio Baraća, a potom zakucao na drugoj strani. Minut odmora zatražio je Jasmin Repeša.

10. minut - Luka Mitrović i Stefan Jović dodali su po trojku za Beograđane, dok je Tomas valorizovao bacanja usled faula Kalinića. Odlični Mitrović, ubacio je koš za zadrškom. Arapović je vratio trojku i stigao do sedmog poena. Kalinić je realizovao penale, a Nemanja Gordić pogodio van linije 6.75. Zvezdi su ostale samo dve sekunde za napad, ali to nije smetalo Čarlsu Dženkinsu. Amerikanac je uz zvuk sirene sa deset metara, preko ruke Babića, "pocepao" mrežicu. Kraj prve deonice - 25:30.

8. minut - Arapović je pogodio sa distance, a posle greške Lazića Luka Babić je krenuo u kontru i napravio faul u napadu. Oba tima su u bonusu. Mitrović ponovo na linije za slobodna bacanja i ponovo precizan. Miro Bilan je stigao do osmog poena, bez mnogo muke.
6. minut - Defanzivni skok muči crveno-bele. Bilan je došao do lopte i iznudio drugu ličnu grešku Marjanovića. Zvezdin div odmah izlazi iz igre, a na parketu je Majk Cirbes. Pogodio je oba bacanja Bilan, a na drugoj strani siguran i Mitrović.
4. minut - Vezao je Bilan četiri poena, ali na drugoj strani Branko Lazić precizan u šutu za tri. Čuju se ponovo navijači Crvene zvezde u Zagrebu. Odlični Marjanović ponovo pogađa uz prekršaj Bilana i siguran sa penala. Njegov već osmi poen.
2. minut - Marko Tomas rešeta od starta. Ubacio je trojku iskusni krilni igrač. Mitrović je uspeo da izađe na kraj sa Bilanom i doda još dva poena.
1. minut - Utakmica je počela. Boban Marjanović je odmah pogodio uz prekršaj i siguran sa  bacanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online