Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.02.2015.
08:30
Ž. Mutavdžić - Vestionline A

Zašto Zvezda gubi svaku egal utakmicu u Evroligi?

Legendarni komentator Zvonko Mihajlovski davno je rekao da je statistika kao bikini, pokazuje sve, a ništa ne otkriva. U slučaju košarkaša Crvene zvezde, statistika je jasna - kada dobijaju u Evroligi, crveno-beli razbijaju rivala, bez neizvesne završnice, a većinu susreta kako u ovoj sezoni, tako i u prošloj, gube na jednu loptu.

kkcrvenazvezda.rs
"Žute minute" skupo su koštale košarkaše Crvene zvezde u dve sezone Evrolige

I laicima je jasno da Zvezda nema "meč vinera"! Nema igrača, koji kad se lomi rezultat, uzima stvar u svoje ruke i rešava utakmicu. Prošle sezone nisu to bili Blejk Šilb, Demarkus Nelson, nije to ni Čarls Dženkins, osim onog ludog meča sa Budiveljnikom u revanšu četvrtfinala Evrokupa, kada je odigrao sumultanku sa Ukrajincima.

Ove sezone, crveno-beli su doveli Markusa Vilijamsa i posle uvodnih mečeva - svi su već videli američkog plejmejkera kao "tasa na vagi", koji je Zvezdi falio prošle sezone. Međutim, Vilijams je razmazio navijače fenomenalnim partijama u prvoj rundi Evrolige. Pao je u Top 16 fazi, a kada ne igra onako kako zna lucidni Amer, crveno-beli nisu ni nalik onoj ekipi koja je bila naprijatnije iznenađenje prvog dela sezone u najjačem klupskom takmičenju na Starom kontinentu.

Rezultati Zvezde u ovoj sezoni Evrolige
1. kolo: Crvena zvezda - Galatasaraj  76:68
2. kolo: Neptunas - Crvena zvezda  83:81
3. kolo: Crvena zvezda - Valensija  76:63
4. kolo: Crvena zvezda - Olimpijakos  57:62
5. kolo: Laboral Kuća - Crvena zvezda  66:86
6. kolo: Galatasaraj - Crvena zvezda  110:103 p
7. kolo: Crvena zvezda - Neptunas 79:62
8. kolo: Valensija - Crvena zvezda 68:77
9. kolo: Olimpijakos - Crvena zvezda 64:59
10. kolo: Crvena zvezda - Laboral Kuća 90:82
TOP 16
1. kolo: Crvena zvezda - Real Madrid 72:79
2.kolo: Makabi - Crvena zvezda 78:67
3. kolo: Crvena zvezda - Galatasaraj 65:74
4. kolo: Barselona - Crvena zvezda 92:77
5.kolo: Crvena zvezda - Alba 86:69
6. kolo: Crvena zvezda - Žalgiris 68:70
7. kolo: Panatinaikos - Crvena zvezda 74:69

I poslednji poraz od Panatinaikosa u Atini, kada je Zvezda posle fenomenalnog povratka od minus 20 imala 65:60 i napad tri i po minuta pre kraja, a onda za 90-ak sekundi dozvolila "zelenima" seriju 10:0, govori da košarkaši Zvezde nemaju tu rutinu, iskustvo u presudnim trenucima. Kao da se uveče stah u kosti i onda se početnički greši. Te "žute minuta" pulena Dejana Radonjića uticale su da crveno-beli već posle sedam kola izgube šanse da se bori za viši plasman. I prošle nedelje, kada se igralo na jednu loptu, crveno-beli su poraženi od Žalgirisa, a opet je Markus Vilijams zakazao kod poslednjeg napada, kada je promašio šut za trijumf.

Još je bilo upečatljiviji rezultati Zvezde u prvoj rundi. Španski timovi Valensije i Laboral Kuća oduvani su u oba meča, kao i Galatasaraj i Neptunas u "Areni". Srpski vicešampion je izgubio u Litvaniji kada je Vilijams promašio trojku za pobedu, a u Istanbulu je nesrećno poražena posle produžetaka, neverovatnom trojkom Ercega krajem četvrte četvrtine.

Sa Olimpijakosom, Zvezda je odigrala dve neizvesne utakmice, ali opet u finišu iskustvo tima iz Pireja je presudilo. Najmanje razlika sa kojom su crveno-beli dobijali rivale u Evroligi bila je osam poena, sa koliko minusa su prošli Galatasaraj, na startu sezone, u "Areni" i Laboral Kuća u praznom "Pioniru".

Rezultati Zvezde u prošloj sezoni Evrolige
1. kolo: Crvena zvezda - Lokomotiva Kuban 84:87
2. kolo: Makabi - Crvena zvezda  96:82
3. kolo: Crvena zvezda - Panatinaikos 86:90 p
4. kolo: Laboral Kuća - Crvena zvezda 63:73
5. kolo: Crvena zvezda - Lijetuvos Ritas  88:77
6. kolo: Lokomotiva Kuban - Crvena zvezda 79:72
7. kolo: Crvena zvezda - Makabi 76:78
8. kolo: Panatinaikos - Crvena zvezda 69:63
9. kolo: Crvena zvezda - Laboral Kuća 81:65
10. kolo: Lijetuvos Ritas - Crvena zvezda 75:99

Da statistika ne bude kao bikini, govori i prošla sezona kada je Zvezda na jednu loptu poražena u "Pioniru" od Panatinaikosa (imala 15 razlike na poluvremenu) i Makabija (Nelson promašio zicer u poslednjem napadu). Takođe, sa Lokomotivom Kuban u oba susreta i Panatinaikosom u Atini, Zvezda je imala šanse za pobedu, ali...

Nešto tu nedostaje, reći će mnogi. Malo ko od navijača Crvene zvezde može da kaže da je četa Dejana Radonjića razočarala u Evroligi. Napravljen je korak više u odnosu na prošlu sezonu, ali da je mogla više, pogotovo protiv Galatasaraja i Žalgirisa u "Areni", svi će se složiti. Kvote na kladionicama na crveno-bele na tim mečevima je bila samo 1,25, nasuprot  4,00 na goste. Sa te dve pobede, očekivane, Zvezda bi bila u igri za četvrtfinale Evrolige. Ovako, šanse se mere naučno fantastikom.

Oni optimističniji reći će da je klub na pravom putu, da je tim ubedljivo najmlađi, da ima najmanji budžet u Top 16 fazi, da ove sezone Zvezdu niko nije razbio... Sa Realom je bila ravnopravna skoro tri četvrtine, sa Barselonom se dobro nosila veći deo meča, Makabi takođe nije lako dobio u Tel Avivu crveno-bele. Mnogi će da uperu prstom u Dejana Radonjića, međutim, uprava Zvezde u njega, zasad, ima veliko povrerenje. 

Najvažniji mečevi sezone tek slede, pogotvo u plej-ofu ABA lige, gde su crveno-beli bili kao kaznena ekspedicija u ligaškom delu. S pravom navijači očekuje da se ne ponovi Cibona, da se osvoji kruna i naredne sezone opet igra Evroliga, a ono što je možda i bitnije za "delije" je da Crvena zvezda u domaćem šampionatu skine sa trona Partizan. Naredne nedelje je i Kup Srbije, koji su crveno-beli osvajali poslednje dve godine. Računi se svode na kraju sezone, a čini se da se "delije" s pravom nadaju triploj kruni. Sve osim toga bio bi neuspeh.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online