Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.04.2010.
12:29
Vestionline, Tanjug A

Đorđević: Titula prvaka Evrope - san koji se ostvario

Bivši košarkaš Partizana Aleksandar Đorđević izjavio je povodom punoletstva evropske titule "crno-belih", da 16. april 1992. godine u Istanbulu budi u njemu sećanje na jedan od najlepših trenutaka u klupskoj karijeri.

"Ta titula je vezana za tim za koji sam navijao kao klinac, a za koji i danas navijam i predstavljala je san koji se ostvario", tvrdi košarkaški as koji je pre 18 godina u završnici meča sa španskim Huventudom "trojkom" stavio tačku na najneizvesnije finale u istoriji Evro lige.


Đorđević, koji je uz Predraga Danilovića tada bio okosnica ekipe, podsetio je da svi klinci koji počnu da igraju košarku i "pikaju basket iza zgrade", sanjaju da im se tokom karijere dogodi takav trenutak.

"Imao sam sreću da se meni to desi u jednom dosta čudnom momentu za tadašnju Jugoslaviju, Srpski basket i Partizan, s obzirom da tokom cele godine nijednu utakmicu nismo igrali pred našim navijačima. Stalno ponavljam u šali - ljubomoran sam na današnju generaciju koja igra u sjajnoj atmosferi i ima navijače sa kojima može da dođe do jedne ovakve titule", naveo je trofejni igrač.

Kako je dodao, izuzetno je ponosan na sve što je Partizan uspeo da ostvari tokom sezone, kao i na atmosferu koju zajedno sa svojim navijačima pravi svih ovih godina.

"Mislim da je plasman na Fajnal for za 'crno-bele' kruna jednog velikog rada. Međutim, u svlačionici posle utakmice sa Makabijem sam video da tu nije bilo mnogo slavlja. Svi su bili nasmejani, srećni, zadovoljni, ali nije bilo šampanjca, skakanja... što je dobar, za mene fenomenalan znak. Očigledno, žele još nešto i spremaju 'malu bombicu' za Olimijakos", istakao je Đorđević.

Nekadašnii reprezentativac je ponovio svoju duhovitu izjavu da Partizanu odgovara da igra protiv "crveno-belih", (boje Olimpijakosa), jer je iz duela sa njima (misleći na gradskog rivala Crvenu zvezdu) mnogo više puta izlazio kao pobednik, nego kao poražen.

"S obzirom da igramo protiv Olimpijakosa u polufinalu završnog turnira Evro lige hrabro sam prognozirao da znam pobednika, odnosno da mislim da će to biti Partizan bez obzira na kvalitet protivnika", ocenio je Đorđević.

Iskustvo sa terena navelo ga je da podseti na činjenicu da je pritisak na mečevima tog značaja veliki, najveći u ekipama koje su uložile najviše novca.

"Tu pre svega mislim na Olimpijakos i Barselonu. što se tiče CSKA oni već imaju veliko iskustvo u završnim utakmicana i ove godine nisu izraziti favorit, pa će imati malo manji pritisak od rivala. Partizan tu treba da traži svoju šansu i u klubu to jako dobro znaju", konstatovao je akter brojnih mečeva koje su našu košarku proslavili u svetu.

O košarkašima Partizana misli da igraju "izuzetno disciplinovano, hrabro i snažno".

"Odbrana osvaja titule, a 'crno-beli' trenutno imaju možda najbolju odbranu u Evropi. Nemam neku veliku poruku, osim da samo igraju svoju igru, budu hrabri i svesni da ukoliko naprave bilo kakav rezultat veći od ovoga učiniće fenomenalnom izuzetno uspešnu sezonu. Prema tome, samo napred u nove pobede", poručio je Đorđević.
 

Isto (trojka u poslednjim sekundama) se ponovilo i 1997. na Evropskom prvenstvu u Barseloni, Španija. U osmini-finala 4 sekunde pre kraja utakmice Aleksandar Saša Đorđević uzima loptu trči prema košu Hrvatske i sa iste pozicije postiže trojku i tako Jugoslavija pobeđuje 64:62.

Sale Đorđević ponavlja trojku iz Istanbula. 2002. godine se Sale oprostio od aktivnog igranja košarke u prepunom Pioniru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online