Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 25.09.2014.
11:09
Beta A

Košarkašice se povukle sa Igara zbog hidžaba

Delegacija Katara objavila je da se ženska košarkaška reprezentacija povlači sa Azijskih igara u Južnoj Koreji zato što je igračicama zabranjeno da nastupe sa hidžabom na utakmicama.

Hidžab je zabranjen, ili ipak nije (FOTO: Ilustracija)
 

Spor koji je nastao zbog toga što košarkašice Katara nisu htele da skinu hidžabe izazvala je pometnju na igrama u Inčonu. Neki su ovo pravilo okarakterisali kao diskriminaciju muslimanki.

Katar je u četvrtak popodne po lokalnom vremenu trebalo da igra protiv Nepala, ali nije došao u halu na utakmicu. Šef delegacije Katara, Halid al-Džabir rekao je da se košarkašice spremaju da idu kući.

Pravila Svetske košarkaške federacije (FIBA) zabranjuju nošenje bilo kakve opreme na glavi, tako da su sudije u sredu bile primorane da od košarkašica sa Arabijskog poluostrva zatraže da skinu hidžabe, što su one odbile, zbog čega je utakmica protiv Mongolije registrovana službenim rezultatom.

Nošenje hidžaba postalo je jedna od većih tema u sportskim krugovima, a muslimanke su ocenile da je zabrana nošenja tradicionalnih delova odeće diskriminacija.

Grupe za ljudska prava i Ujedinjene Nacije zatražile su od sportskih organizacija da se ta zabrana ukine. Početkom ove godine Međunarodni bord fudbalskih asocijacija (IFAB) jednoglasno je odlučio da ukine zabranu nošenja hidžaba, tako da su fudbalerke počele da ih nose na utakmicama. Oni su ranije bili zabranjeni iz bezbednosnih razloga, ali su medicinski izveštaji FIFA pokazali da hidžabi nisu opasni.

U ostalim sportovima sportiskinje smeju da nose hidžabe. U sredu je cela posada iranskog skula četverca imala pokrivene glave dok je veslala do bronzane medalje.

FIBA je na probni period ukinula zabranu nošenja hidžaba u lokalnim ligama, ali nije u međunarodnim takmičenjima.

Četvrtak 25.09.2014. 15:00
One se povuku sa takmičenja zbog dela garderobe, a "srpske" rukometašice neće ni zbog Kosova i Metohije ?
Četvrtak 25.09.2014. 21:19
Reprezentacija Togoa je kaznjena zbog toga sto se poukla sa prvenstva Afrike kad su joj ubijena dva clana tima i ne znam koliko ranjeno a ovde se sad javljaju razne Sonje i Natase i traze da sportisti nose fantomke na glavama ! Ali,ovo su nasa,zapadnjacka govna - Katar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online