Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Nedelja 14.09.2014.
20:30 >> 23:35h
Vestionline A

Amerika sa druge planete: "Orlovima" srebro sija kao zlato

Srpski heroji nisu izrdžali do kraja. "Orlovi" nisu uspeli da iznenade Sjedinjene Države u finalu Svetskog prvenstva 92:129 (35:21, 32:20, 38:26, 24:25), ali imamo razlog za zadovoljstvo. Vera u blistavu budućnost jača je od parčeta metala koje se kači oko vrata. Iz tog razloga će u ponedeljak u 20.00 časova imati doček za pamćenje, na čuvenom Balkonu ispred Skupštine grada ili "Kombank areni".

Bravo majstori: Reprezentativci Srbije na postolju
 

Košarkaši Srbije igrali su rekordno deveto finale Mundobasketa i osvajanjem srebra zaokružili fenomenalne dve nedelje. Ipak, SAD su uspele da se izjednače sa "orlovima" i dođu do petog trofeja namenjenom vladaru planete.

Naši heroji su se trudili, nisu posustajali nijednog momenta, ali nestvarni procenti rivala u šutu van linije 6.75 poništili su svaku odbranu, odnosno, ofanzivne karakteristike Srbije. "Orlovi" su ubedljivo poraženi, ali nisu poniženi, jer su plasmanom u finale nadmašili očekivanja najvećih optimista.

Kaznena ekspedicija SAD na turniru je u proseku pobeđivala rivale sa čak 33 poena razlike, ali su izabranici selektora Aleksandra Đorđevića uspeli da koš rivala opterete najviše od svih na prvenstvu.

Najefikasniji u našem timu u borbi za zlato bili su Nemanja Bjelica i Nikola Kalinić sa po 18 poena, 15 je ubacio Bogdan Bogdanović, a deset, uz 7 asistencija, imao je fenomenalni Miloš Teodosić.

Sjedninjene Države su imale osmoricu igrača da dvocifrenim učinkom. Najbolji poenterski učinak ostvario je Kajri Irving sa 26 poena (6/6 za tri), tri manje ubacio je Džejms Harden, po 12 su dodali Klej Tompson i Kenet Farid, dok je Demarkus Kazins postigao 11, uz 9 skokova. Samo Derik Rouz nije dao koš.

Početak je delovao obećavajuće. Posle laganog koša Hardena razgoropadili su se Teodosić sa četiri asistencije i pet poena i Bjelica i Raduljica zakucavanjima pa se Srbija u četvrtom minutu baškarila na plus osam (15:7). Usledio je tajm aut Križevskog, posle koga su njegovi puleni „upalili“ mašinu.

Harden je u dva napada vezao šest poena, pridržio mu se Kajri Irving sa sedam i Sjedinjene Države su u trenu preokrenuli rezultat u svoju korist (22:15). „Orlovi“ nisu uspeli da se odupru naletima Amerikanaca, naprotiv, uleteli su uklopku i upali u brz ritam i brzopotezno bivali kažnjeni za propuste u defanzivi.

Usledila je kanonada u šutu za tri poena. Ređali su se pogoci sa svih pozicija, pa podatak da je rival ubacio 11 trojki iz 16 pokušaja do odlaska na veliki odmor deluje sasvim "normalno".

Amerikanci su u nastavku kidisali nesmanjenom žestinom, što svedoči o želji da ubedljivo pobede košarkašku velesilu, međutim, i o poštovanju rivala.

SAD su meč okončale sa čak 15 pogođenih šuteva van linije 6.75 (50 odsto), uz čak 58 odsto šuta iz igre, a kada se dodaju 44 uhvaćene lopte i ogromna 154 indeksna poena, jasno je da nismo imali šanse. Sa druge strane, Srbija je dominirala u broju uspešnih dodavanja (20), a za pohvalu su čak 12 ofanzivnih skokova.

Razlika od 37 poena je velika, ali "orlovi" su imali čast da budu na mestu koje su svi priželjkivali. Odmah do Amerikanaca.

TOK UTAKMICE PROČITAJTE OVDE:

40. minut - Kraj utakmice.
38. minut - Još jedan alej up naše selekcije. Rouz je "prodao" loptu, Jović krenuo u kontru i ostavio loptu Štimcu, koji je snažno zakucao u koš.
37. minut - Dvorana je na nogama. Alej up srpske selekcije u režiji Teodosić - Kalinić "zapalila" je publiku. Teo je otišao na klupu, a publika u glas uzvikuje "MVP, MVP".
34. minut - Sa tribina madridke dvorane se čuje gromoglasna podrška našoj selekciji. Ori se "Srbija, Srbija" uprkos "debelom" minusu.
31. minut - Farid je iskoristio snagu, pogodio za dva i isprovocirao faul Birčevića. Kalinić siguran na drugoj strani.
30. minut - Ništa novo se ne dešava u smiraj trećeg kvartala. Amerikanci su prešli stotku, kontrolišu dešavanja na parketu i ne smanjuju intenzitet nijednog trenutka.
26. minut - Najzad pogađa Bogdanović, najpre za tri, onda za dva. Međutim, Irving je vezao dve trojke zaredom.
23. minut - Još jedan nesportski prekršaj Raduljice, sada nad Hardenom. Siguran je momak sa bradom sa penala.
22. minut - Žučna rasprava posle faula Raduljice nad Kazinsom, posle koje su arbitri dosudili nesportski prekršaj. Teodosić je ušao u verbalnu raspravu sa centrom SAD, zato što je Kazins posle faula grubo udario Bjelicu u leđa.
21. minut - Bjelica je iskoristi odobru defanzivu "orlova" i poentirao u kontri.
20. minut - Publika u dvorani u Madridu se dobro zabavlja. Sa tribina se ori pesma o tome da bi selektor Španije Orenga trebalo da podnese ostavku. Amerikanci su nastavili sa postizanjem trojki, a u poslednjoj sekundi prvog poluvremena Nikola Kalinić je pogodio sa osam metara i to sa jedne noge. Kraj druge četvrtine.
17. minut - Šuterska klinika ekipe Majka Križevskog se nastavlja. Irving je pogodio, a u sledećem napadu Harden je siguran van 6.75. Bjelica se okuražio i pogodio za tri.
15. minut - Zaustavio je raduljica Farida u odbrani, oduzeo mu loptu i rival ga je faulirao. Siguran naš centar sa linije za slobodna bacanja. Entoni Dejvis je napravio treću čićnu grešku i odmah je poslat na klupu.
13. minut - I dočekali smo prvi promašaj SAD za tri poena. Rouz nije bio precizan. Farid je monstruozno zakucao na fenomenalno dodavanje Karija.
11. minut - Šesta trojka Amerikanaca iz isto toliko pokušaja. Tompson je opet pogodio. Uzvraća Teodosić van 6.75. Naš prvi dalekometni hitac.
10. minut - Tompson i Irving su pogodili za tri. Jović je pogodio u poslednjoj sekundi polaganje. SAD za tri poena šutiraju pet od pet. Kraj prve deonice.
8. minut - Krstić se upisao u strelce i to kako - zakucavanjem. Irving na drugoj strani siguran van linije 6.75.
7. minut - Hardenu se pridružio Irvin sa pet vezanih poena i produžio seriju Amerikanaca 15:0. Bjelica je siguran sa penala i prekinuo je neugodnu seriju.
6. minut - Razigrao se Harden. Postigao je trojku as Hjustona i probudio Amerikance. Kazinsa je potom faulirao Kalinić, a Kazins je siguran sa penala.
4. minut - Briljira naš prvi plej. Asistirao je ka Raduljici, koji je pogodio uz faul. harden se revanširao na identičan način.
3. minut - Teodosić je ponovo napravio fenomenalno dodavanje do Bjelice, koji je zakucao loptu u koš. Već u narednom napadu Bjelica je opet pogodio, prethodno napravivši slalom u odbrani rivala.Srbija je napravila seriju 8:0, sada doktor Teo pogađa za dva.
2. minut - Teodosić je sada poentirao posle solo prodora. Amerikanci su nemo ispratili prodor našeg asa. Harden je u narednom napadu siguran, uz faul i dodatno bacanje. Revanširao mu se Raduljica zakucavanjem. Farid je u svega 30 sekundi zaradio dve lične greške.
1. minut - Meč je počeo. Prvi napad ima SAD. Farid odmah pogađa za dva, ali uzvraća Kalinić zakucavanjem posle lucidne asistencije Teodosića.

SAD: Kari 10, Tompson 12, Rouz, Farid 12 (7 sk), Gej 11, Derouzen 10, Irving 26 (6-6 za tri), Plamli 1, Kazins 11 (9 sk), Harden 23 (5-3 za tri), Dejvis 7, Dramond 6.

SRBIJA: Teodosić 10 (7 as), Simonović, Jović 6, Bogdanović 15, Bjelica 18 (4 as, 5-2 za tri), Marković 3 (6 sk), Kalinić 18, Birčević, Krstić 4, Raduljica 9, Katić 2, Štimac 7.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.09.2014. 20:54
Hrvat jesam, nemam ništa protiv Vas, ža mi je i rata i svih svađa, danas ću to zaboraviti ko i uvik, virujte Srbi danas smo svi uz Vas, sretno!!!
Nedelja 14.09.2014. 20:32
ZLATOOOO MOMCIIII !! ---zlatni ste vi nama !!
Nedelja 14.09.2014. 22:02
zovite ruse nato opet bombarduje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online