Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.07.2014.
04:22
E. V. A

Nisam uspeo samo u Sr­bi­ji

Dok su oči Ne­ma­ca bile okre­nu­te Mondijalu u Bra­zi­lu i tamošnjim fud­balskim pri­ča­ma, počasni gra­đa­nin Ber­li­na po­stao je glav­ni ju­nak Min­he­na! Tre­ba­lo je vi­de­ti i do­ži­ve­ti tre­nu­tak ka­d je pro­sla­vlje­ni srpski struč­njak Sve­ti­slav Pe­šić sa ko­šar­ka­ši­ma Ba­jer­na osvo­jio titu­lu prvaka Ne­mač­ke, i to po­sle šest de­ce­ni­ja!

  Titule se nižu: Svetislav Pešić

Po­pular­nom Ka­ri­ju če­stit­ke su sti­za­le sa svih stra­na, ali jed­na od  naji­n­te­re­sant­ni­jih do­šla je upravo iz Bra­zi­la. "Pan­ce­ri" su na put oti­šli sa ma­ji­ca­ma na ko­ji­ma je Pe­ši­ćev lik i po­ru­ka na­pred! Po osva­ja­nju ko­šar­ka­škog tro­na, iz  Ju­žne Ame­ri­ke je sti­gla fo­to­gra­fi­ja, po­sla­ta s te­le­fo­na  re­pre­zen­tativ­ca Švajn­štaj­ge­ra, a na njoj igra­či dr­že tu ma­ji­cu i česti­ta­ju ti­tu­lu. To se ponovilo i pred polufinalni duel sa Brazilom!


-Ima­li smo vr­lo te­žak plejof. Od­i­gra­li smo 75 me­če­va, vi­še ne­go i bi­lo ko­ji dru­gi ne­mač­ki tim. Re­gu­lar­ni deo se­zo­ne smo za­vr­ši­li na prvom me­stu i ima­li pred­nost do­ma­ćeg te­re­na. Kao u Ame­ri­ci, i ov­de je stvo­re­na ve­li­ka raz­li­ka iz­me­đu li­ga­škog de­la i do­i­gra­va­nja. U sva­kom  ti­mu ima košarkaša ko­ji su igra­li u Ame­ri­ci, ko­ji do­la­ze s ko­le­dža i ima­ju taj men­ta­li­tet i navi­ku da plejof pri­hva­te kao naj­va­žni­ji deo  se­zo­ne po­čeo je priču tro­fej­ni struč­njak.


Fi­nal­nu se­ri­ju ste za­vr­ši­li u Ber­li­nu. Po­be­di­li ste Al­bu sa 3:1 i do­šli do ti­tu­le. Da li ste oče­ki­va­li da će ne­ka­da­šnja ama­ter­ska ko­šar­ka­ška sek­ci­ja Ba­jer­na za sa­mo ne­ko­li­ko go­di­na po­sta­ti bun­des šam­pi­on?

Ve­li­ka oče­ki­va­nja od Đor­đe­vi­ća

Pri­li­kom raz­go­vo­ra sa Pe­ši­ćem ne­mo­gu­će je
pre­sko­či­ti srp­sku ko­šar­ku. Pro­sla­vlje­nog struč­nja­ka pi­ta­li smo šta oče­ku­je od re­pre­zen­ta­ci­je na če­lu sa nje­go­vim biv­šim uče­ni­kom Alek­san­drom Đor­đe­vi­ćem.
Iskre­no, od Sa­še mno­go oče­ku­jem. Pitanje je ko­li­ko će on uspeti da pro­me­ni­ti na­čin raz­mi­šlja­nja lju­di ko­ji da­nas ra­de u srp­skoj ko­šar­ci. To je te­žak po­sao i mi­slim da je za po­če­tak naj­bo­lje da se da se po­sve­ti re­pre­zen­ta­ci­ji. Ne sa­mo A se­lek­ci­ji, već i osta­lim. Da iza­be­re igra­če ko­ji od­go­va­ra­ju nje­go­voj fi­lo­zo­fi­ji. Ve­ru­jem u nje­ga, nje­go­ve spo­sob­no­sti, kao i u nje­gov rad i an­ga­žman. Sa­le je uvek bio vre­dan i am­bi­ci­o­zan. Ima do­bru eki­pu, Tar­la­ća i Bo­di­ro­gu, ko­ji ima­ju ogrom­no in­ter­na­ci­o­nal­no is­ku­stvo. Naj­va­žni­je da su igra­či do­bi­li se­lek­to­ra ko­ji se ne pre­da­je, koji uvek želi da bude prvi!


Iskre­no, se­zo­na ni­je ni po­če­la, a nas su već pro­gla­si­li fa­vo­ri­ti­ma. Raz­log je u ime­nu ve­li­kog klu­ba ko­ji pred­sta­vlja­mo. Či­ta­ve se­zo­ne smo se bo­ri­li sa tim. Sva­ka na­ša utak­mi­ca na stra­ni pred­sta­vlja­la je no­vi iza­zov. Iz tih raz­lo­ga, pre svih sport­skih, sre­ćan sam da smo ti­tu­lu osvo­ji­li pro­tiv Al­be, jed­nog sjajnog ti­ma čiji je trener moj mlađi kolega i zemljak Saša Obradović i ko­ji je, takođe, či­ta­ve se­zo­ne igrao na vi­so­kom ni­vou. To što smo ­dobi­li u Ber­li­nu je na­ša po­seb­na vred­nost. Pra­ve eki­pe ne po­be­đu­ju sa­mo kod ku­će, već i u go­sti­ma.

Mu­tapčić pra­vi izbor

Pe­ši­ćev du­go­go­di­šnji sa­rad­nik Emir Mu­tap­čić po­sta­vljen je za novog se­lek­to­ra Ne­mač­ke. Nje­gov pr­vi za­da­tak bi­će da se kva­li­fi­ku­je za EP 2015.
To je osnov­ni cilj. For­mi­ra se jed­na no­va se­lek­ci­ja ko­ju smo za­jed­no stva­ra­li. Mi­slim da je Mu­ki pra­vi čo­vek na pra­vom me­stu. On je vi­še od 25 go­di­na u Ne­mač­koj, ima do­bre re­zul­ta­te sa klu­bo­vi­ma i mla­dom
re­pre­zen­ta­ci­jom. Ako je ne­ko pro­fi­ti­rao, on­da je to Sa­vez, pošto bo­lje
re­še­nje stvarno ni­je imao.


Za­što ste ovaj trijumf oka­rak­te­ri­sa­li kao najvažniji?

Sva­ki sle­de­ći tro­fej mi je naj­dra­ži. Ta­ko sam re­kao. Duel pro­tiv  Al­be bio je od­li­čan. Šu­ti­ra­li smo do­bro i po­go­di­li 12 troj­ki. Ipak, u pro­te­kloj se­zo­ni naša naj­bo­lja igra je bila u Evro­li­gi, ka­d smo  po­bedili Re­al.


U Ne­mač­koj se ži­vi za fud­bal. Ka­ko ob­ja­šnja­va­te pre­pu­ne hale to­kom fi­nal­ne se­ri­je?
"Kraljica igara" nig­de u Evro­pi ni­je na ni­vou fud­ba­la, po­go­to­vu ne u Ne­mač­koj. To što su dvorane bi­le pu­ne jeste po­sle­di­ca do­bre  or­ga­ni­za­ci­je. Vr­lo je va­žno da se zna da svi  ko­šar­ka­ški klu­bo­vi u Ne­mač­koj ži­ve od  sop­stve­nog ra­da. Da ne­ma­ju do­na­ci­je i do­ta­ci­je od gra­da i dr­ža­ve. Ni­ko ti ne po­kla­nja ni­šta. Mo­raš sve sam da stvo­riš od pro­da­je ula­zni­ca,  spon­zo­ra, pro­mo­ci­je... Sva­ki susret je na izuzetnom pro­fe­si­o­nal­nom ni­vou. Na­rav­no, lju­di do­la­ze u ha­lu i ne­ma in­ci­de­na­ta. Pre ne­ki dan, kad smo sla­vi­li, po­hva­lio sam sve na­še mom­ke iz klu­ba. Od 75  utak­mi­ca, 40 smo igra­li kod ku­će. Tre­ba­lo je sve to or­ga­ni­zo­va­ti. Ni­je  bi­lo ni­jed­nog in­ci­den­ta. Lju­di do­la­ze sa po­ro­di­ca­ma. To je bio je­dan od raz­lo­ga mog po­vrat­ka u Sr­bi­ju. Mo­ja ve­li­ka že­lja je bi­la da ta­ko bu­de i kod nas, ali je to bio moj je­di­ni po­raz ko­ji sam do­ži­veo!

Špa­ni­ja po­če­tak Bra­zi­la

Na pr­vom spi­sku Alek­san­dra Đor­đe­vi­ća se na­la­zi čak 29 košarkaša, da bi ga zatim skratio na 20 imena. Do­bro je što je na­pra­vio ši­ri spi­sak i tako je dat ja­san znak igračima da se na njih ra­ču­na jer ne mogu svi u Španiju. Sa Svet­skim pr­ven­stvom po­či­nje re­a­li­za­ci­ja pro­gra­ma od­la­ska na
Olim­pi­jske igre u Bra­zil.


Na po­čet­ku ste stva­ra­nja ve­li­kog ko­šar­ka­škog Ba­jer­na. Da li vam je uzor fud­bal­ski klub i ko­li­ko je ova ti­tu­la po­ka­za­la da ste na pra­vom pu­tu?
Pri­pa­da­mo po­ro­di­ci fud­bal­skog klu­ba u sva­kom smi­slu. Ove go­di­ne smo ima­li i mo­guć­nost da igra­mo Evro­li­gu, što je za pro­mo­ci­ju bren­da i imi­dža vr­lo va­žno. Ko­li­ko vi­dim, svi su za­do­volj­ni, ne sa­mo na­ši u klu­bu. Naš cilj je da se Ba­jern pro­mo­vi­še i kroz ko­šar­ku. Na  pro­sla­vi ti­tu­le je re­če­no da sa­da vi­še ne­ma­mo sa­mo je­dan stub na ko­me le­ži Ba­jern, već dva! To je naj­bo­lji do­kaz da smo de­fi­ni­tiv­no pri­hva­će­ni ne sa­mo zbog re­zul­ta­ta, već i in­te­re­sa u re­gi­o­nu.

Razočaran Zve­zdom

Na pitanje da li je iz­ne­na­đen la­kim tri­jum­fom Par­ti­za­na nad Crvenom zvezdom u finalu Superlige Srbije, Pešić je kratko odgovorio:
Je­sam. Vi­še sam oče­ki­vao od crvenobelih!


Ti­tu­la oba­ve­zu­je i do­no­si novo uče­šće u Evro­li­gi. Ka­kve su vam da­lje am­bi­ci­je?
Sre­ćan sam, kao i svi u klu­bu, ne za­to što smo osvo­ji­li pr­vo me­sto, već što smo za­hva­lju­ju­ći re­zul­ta­tu iz­bo­ri­li me­sto u evropskom kre­mu, gde smo se istina našli baš u "grupi smrti". Uspeh je ve­li­ko pri­zna­nje za igra­če, klub i sve lju­de ko­ji su či­ta­ve se­zo­ne na­por­no ra­di­li.  Si­gur­no da će­mo is­ko­ri­sti­ti is­ku­stva ko­ja smo ste­kli. Tim već ima konti­nu­i­tet. Si­gur­no je i da će­mo se za sle­de­ću se­zo­nu po­ja­ča­ti na nekim po­zi­ci­ja­ma. Ali, naj­va­žni­je je da smo stvo­ri­li do­bru ba­zu, da je naš najbolji strelac, reprezentativac BiH Nihad Đedović već produžio ugovor, iako je zbog operacije šake propustio finiš sezone u Nemačkoj. Zbog toga je pod znakom pitanja je i njegovo učešće u kvalifikacijama za Evrobasket 2015. zaključio je Sve­ti­slav Pe­šić. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online