Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.05.2014.
18:06 >> 18:11h
mozzartsport.com A

Partizan traži da se poništi kazna Vujoševiću: Nismo dobrodošli u ovoj ligi!

"Činjenica je da smo bili izričito protiv postavljenja Dragana Gogića, ali ona nikako ne bi smela da dovede do kažnjavanja kluba na način koji je protivan Propozicijama takmičenja“, kaže se u saopštenju crno-belih.

Duško Vujošević
 

Protiv kazne i protiv direktora lige! Partizan se zvaničnio žalio na odluku Dragana Gogića, direktora takmičenja Košarkaške lige Srbije, koji je sankcionisao trenera crno-belih Duška Vujoševića 34.500 dinara zbog toga što je na utakmici sa Mega Vizurom skinuo sako.


U znak protesta protiv te odluke, organizovana je akcija podrške Vujoševiću na susretu sa kragujevačkim Radničkim, a dan kasnije klub iz Humske 1 se obratio javnosti u formi zvaničnog saopštenja u kome ukazuje na manjkavosti organizacije koja vodi takmičenje i kaže da su protiv pomenute odluke Partizan i trener podneli su žalbu u predviđenom roku.


Saopštenje objavljeno na zvaničnom sajtu crno-belih prenosimo u celosti:
"Obaveza direktora takmičenja je da isključivo primenjuje Propozicije takmičenja. Osoba koja obavlja tu funkciju nema pravo da samostalno utvrđuje biće prekršaja, a potom pri takvom stanju stvari izriče kazne prema nahođenju. Reč je o košarkaškoj ligi koju organizuju udruženi klubovi, koji su se sporazumeli kako će se organizovati takmičenje, a ne o takmičenju u kome direktor kao da je vlasnik lige ili eksponent vlasnika lige može sam da ustanovljava ili menja propozicije prema svom nahođenju. Nije sporna činjenica, koju svi klubovi lige znaju, da je Partizan iz svojih razloga bio izričito protiv postavljenja Dragana Gogića, ali ona nikako ne bi smela da dovede do kažnjavanja kluba na način koji je protivan Propozicijama takmičenja.


SKIDAJU SE TRENERI I U EVROLIGI, PA IH NE KAŽNJAVAJU


Imajući u vidu dalekosežne posledice takvih stavova direktora takmičenja, usled kojih se stvara utisak da Partizan i trener nisu poželjni u Košarkaškoj ligi Srbije, smatramo da je posebno neophodno da ukažemo na sledeće:
- Odluka da se trener Partizana kazni zato što „skinuo sako za vreme utakmice“ je doslovno neverovatna. Da li je potrebno da Predsedništvu Udruženja klubova KLS dostavimo desetine snimaka sa utakmica svih klubova Evrolige kako bi videli da u mnogim situacijama treneri skinu sako (koji obavezno imaju na početku i kraju utakmice i na konferenciji za medije), te da je Duško Vujošević to činio na svakoj utakmici Evrolige. Skidanje sakoa ni po jednom kriterijumu nije neprikladno odevanje i ne može se tako označiti.

Aleksandar Pavlović
 


- Odredbom člana 61 D4 predviđena je kazna samo ako je trener „neprikladno odeven“. Gde je u Propozicijama takmičenja (gde tako nešto tretira član 22) navedeno da će se trener smatrati neprikladno odeven ako skine sako koji ima, i da je to kažnjivo? Takav besmisao nigde ne vodi, a direktor lige nema ovlašćenje da proširuje odredbe Pravilnika takmičenja.


- Smatramo da je saopštenje direktora takmičenja poruka i za Partizan i za Duška Vujoševića da nisu dobrodošli i da neće imati ravnopravni tretman u ovoj ligi, samo zato jer direktor lige to tako želi. Na predsedništvu Udruženja klubova KLS je da utvrdi da li je to preovlađujući stav, da li se odredbe mogu rigidno tumačiti samo da bi se neko maltretirao, da li odluke mogu da se donose motivisane odnosom i prema Partizanu i Dušku Vujoševiću, a gde je Dragan Gogić samo reprezent takvog stava, ili je direktor lige u svakom pogledu preterao upotrebljavajući prema svojim ličnim afinitetima funkciju na kojoj se našao.


Nesumnjivo, direktor takmičenja je u jednom uspeo, sada je osim uskog kruga košarkaških radnika postao i široko poznat u javnosti po neverovatnom insistiranju da treneri ne smeju ni za sekund da skinu sako za vreme utakmice Košarkaške lige Srbije da ih on kako krajnji delilac pravde ne bi kaznio. Po mišljenju Partizana tako nešto svakako nije normalno, a teško je reći da li je pomalo smešno ili pomalo žalosno. Ili oboje.


Predlažemo Predsedništvu Udruženja klubova KLS da se hitno sastane i donese odluku po ovoj žalbi, te jasno stavi do znanja direktoru lige koje su granice njegovih ovlašćenja i pouči ga o neophodnosti da donosi korektne odluke zasnovane na Propozicijama takmičenja onako kako one glase a ne na osnovu neverovatnih tumačenja, inače, jednostavnih propozicija. Ukoliko mu nije jasno šta se smatra prikladnim a šta neprikladnim prilikom skidanja sakoa na utakmici, i ako smatra da je (ne)skidanje sakoa važno za ugled takmičenja (važnije, recimo, od pitanja da li takmičenje ima sponzora) za tumačenje treba da se obrati onome ko je usvojio Propozicije takmičenja, a to svakako nije bio on.
To je posebno bitno ako se ima u vidu saopštenje br. 9 od 9. maja 2014. godine koje na reklo bi se neobičan način najavljuje vođenje disciplinskih postupaka zbog „nesportskih kritika odluka službenih lica lige, posebno u medijima“ u kome direktor lige najavljuje da će oni koji „nesportski“ kritikuju te odluke, pa i recimo njegove odluke, kažnjavati zabranom igranja ili vršenja dužnosti od tri meseca do tri godine. Možemo samo da zamislimo kako će on, ukoliko mu ne bude skrenuta pažnja od strane organa koji su iznad njega da se drži Propozicija takmičenja, tumačiti odredbu u smislu toga ko „sportski“ a ko „nesportski“ kritikuje odluke.


POSLEDNJI JE ČAS DA SHVATITE - NE IGRA SE LIGA ZBOG VAS


Verujemo da je poslednji trenutak da se direktoru lige od strane Predsedništva KLS skrene pažnja da se Košarkaška liga Srbije ne igra ni zbog njega, ni zbog onih koji su odlučno uticali na njegovo postavljenje, da postoje Propozicije takmičenja, da nema nikakve potrebe da on preti bilo kome i da njegov zadatak prema Statutu i Propozicijama takmičenja nije da ukloni Partizan i trenera Duška Vujoševića iz Košarkaške lige Srbije, već da odlukama koje su ograničene propozicijama omogući nepristrasno, bez pritisaka na bilo koji klub, da najbolji klub na terenu osvoji tu ligu.

Bogdan Bogdanović
 


Ukoliko je u ovom takmičenju najvažnije da se direktoru takmičenja dozvoli da, pod izgovorom da je neprikosnoven u svojim odlukama, čini sve što mu padne na pamet (što se pokazalo i u nekim drugim situacijama koje su klubovima poznate, recimo prilikom registracije igrača) za ukupne posledice takvog ponašanja biće pre svega odgovorni oni koji ga podržavaju u takvim stavovima. U svetlu svega navedenog predlažemo Predsedništvu Udruženja klubova KLS da PONIŠTI odluku direktora lige Dragana Gogića o kažnjavanju trenera Partizana Duška Vujoševića zbog toga što je za vreme utakmice skinuo sako.
"Žalba Partizana dostavljena je Predsedništvu Udruženjea klubova KLS i direktoru takmičenja“, piše u saopštenju crno-belih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online