Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.09.2013.
19:58
mozzartsport.com A

EP: Moćna Litvanija pregazila Hrvatsku!

Triling Kleiza - Mačiulis - Kalnietis, koji je zajedno ubacio 63 poena bio je najzaslužniji za ubedljivu pobedu.

Zasluženo: Litvanci slave posle pobede nad Hrvatskom
 

Ako su košarkaški kritičari sumnjali u snagu Litvanije, onda sada više ne postoji ni trunka. Revolveraši sa Baltika razbili su Hrvatsku u reprizi polufinala iz 1995. godine rezultatom 77:62 i obezbedili mogućnost da se bore za zlato! Ko će Litvancima biti protivnik u finalu još uvek se ne zna, ali je jasno da su izabranici Jonasa Kazlauskasa u ogromnom usponu forme! Triling Kleiza - Mačiulis - Kalnietis, koji je zajedno ubacio 63 poena bio je najzaslužniji za ubedljivu pobedu i plasman u finale!


Bojan Bogdanović je sa 15 poena bio najefikasniji igrač svog tima, ali nije mogao sve sam. Hrvatska je posle 18 godina posta i one bronze iz 1995. godine u Atini došla u situaciju da se bori za bronzu i sigurno je da će Kockasti biti zadovoljni plasmanom, ako ne i performansom protiv moćne Litvanije...


U prvih 20 minuta igra je bila poprilično izjendnačena. Igralo se u serijama, posebno u prvom poluvremenu, a u takvoj igri najviše su se istakli Linas Kleiza i Jonas Mačiulis na jednoj, odnosno Bojan Bogdanović, Damir Markota i Damjan Rudež.
Početkom druge deonice Litvanija je posle minijature vrlo raspoloženog Kleize došla do najveće prednosti u tom trenutku (29:20). Ipak, Kockasti su imali spreman odgovor. Trojkom Rudeža i poenima Bogdanovića i Šarića izabranici Jasmina Repeše su se malo vratili u život. Pokušavali su Hrvati da preokrenu rezultat, ali nisu uspevali. Svaki njihov pokušaj da se približe bio je zaustavljen, Mačiulis, Kleiza i Valančijunas su do kraja prvog poluvremena održavali razliku, koja je u trenutku odlaska na desetominutni odmor iznosila svega tri poena – 40:37.


Početak trećeg kvartala bio je i presudan za konačni ishod utakmice. Mačiulis je odmah postigao svoju treću trojku, Krunoslav Simon je poenima posle kontre uzvratio udarac, a onda je usledila furiozna serija Litvanaca, od koje se Hrvati nisu oporavili. Mačiulis je nanizao šest poena, njemu su se pridružili Kalnietis i Javtokas, a za sve “otpatke“ bio je zadužen Kleiza, koje je neumoljivo kupio i davao novu šansu svojim saigračima. Razlika je neprestano rasla, minut i po pre kraja deonice iznosila je i 17 poena (60:43), a odbrana Hrvatske bila je razbijena u paramparčad!


Kalnietis i Mačiulis su nastavili svoj mali šou i u poslednjih deset minuta, bili jedini strelci svog tima punih devet minuta, a sa plusom od 20 poena (69:49) četa Jonasa Kazlauskasa mogla je da uđe u nešto mirnije vode... Hrvati su pošto-poto želeli da pokušaju da se vrate u meč, pokušali su da iskoriste nekoliko minuta slabe igre protivnika, ali... Ušli su seriju promašenih trojki i otvorenih šuteva, što im nikako nije išlo na ruku. Pitanje pobednika rešio je Linas Kleiza svojom trećom trojkom na meču za rezultat 73:56 tri minuta pre kraja susreta. Do kraja susreta Litvanija je rutinski odradila posao, bez većih problema sačuvala svoj koš i stigla do finala - 77:62.

LITVANIJA – HRVATSKA 77:62 (24:19, 16:18, 21:8, 16:17)
Dvorana: Stožice. Gledalaca: oko 11.000.
Litvanija: Motiejunas, Kalnietis 18, Kuzminskas, D. Lavrinovič 2, Mačiulis 23 (6sk), Delininkaitis, Seibutis 2, Kleiza 22 (11sk), K. Lavrinovič, Pocius, Valančijunas 6 (5sk), Javtokas 4.
Hrvatska: Tomić 7 (6sk), Andrić 3, Drejper 5, Bogdanović 15, Šarić, Rudež 5, Ukić 1 (7sk, 5as), Simon 9, Markota 5, M. Delaš, Žorić 8 (5sk), A. Delaš.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online