Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 15.09.2013.
23:03
Mozzartsport A

Srbi održali Francuzima čas košarke!

Dudini košarkaši napravili najveći podvig u dosadašnjem delu šampionata i na kolena bacili nemoćne "trikolore", koje su pre meča gotovo svi videli kao pobednike - 77:65!

"Orao" nadvisio "petla": Nenad Krstić i Toni Parker

Dve loše partije dovele su do potpune eksplozije "orlova" u Ljubljani!

Neverovatna požrtvovanost naših momaka od prvog do poslednjeg minuta, sjajna igra na oba fronta, ali i iznenađenje za sve u vidu Vladimira Štimca i Đorđa Gagića (Katić nije odigrao ni minut) doneli su nam veliku pobedu protiv Francuske (77:65) i prvu poziciju u Grupi E i sada će biti vrlo interesantno videti ko će nam biti protivnik u četvrtfinalu.

Dudino iznenađenje: Vladimir Štimac

Nenad Krstić je meč završio sa 19 poena, Nemanja Nedović je dodao 17 (5/8 za tri) a Bogdan Bogdanović 14. Nikola Kalinić je uhvatio čak osam lopti, Vladimir Štimac šest, a Đorđe Gagić pet. Realno, ne možemo nikog da izdvojimo, jer su svi odigrali kao jedan, kolektivno, jako, sjajno! Jedini problem i ovog puta predstavljao je loš procenat šuta sa linije slobodnih bacanja u prvom poluvremenu, a kasnije su to ispravili.

S druge strane, Francuskoj ništa nije polazilo za rukom. Svega dve trojke iz 14 pokušaja, deset izgubljenih lopti i svega deset poena Tonija Parkera odveli su "petlove" na treću poziciju. Naša odbrana odigrala je vrlo jako na fizički dominantnijem protivniku i najbolju šutersku ekipu svela na svega 65 poena (do sada postizali po 82).

U prvih 20 minuta četa Dušana Ivkovića je hrabrom, požrtvovanom i energičnom igrom u prvoj deonici pokazala zube velikom rivalu, dok je u drugoj uspevala da izađe na kraj sa naletima pulena Vensana Kolea i na prvi veliki odmor otišla sa prednošću od sedam poena razlike - 38:31.

Nenad Krstić je odlično odigrao u napadu, postigao 15 poena, dok su se Đorđe Gagić i Vladimir Štimac pokazali kao džokeri u ovom meču. Zajedno su postigli deset poena i odlično se nosili sa Ažinkom, Lovernjem i kompanijom.

Jedini problem naših momaka bio je veliki broj promašenih bacanja (čak 9 - 6/15), a u svim ostalim segmentima smo više nego dobro parirali fizički nadmoćnijem rivalu. Interesantno je i to da smo imali čak i više skokova (21-15), iako je Francuska poznata kao skakački vrlo dobra ekipa.

Početak drugog poluvremena doneo je i prvu dvocifrenu prednost Orlova. Nedović je trojkom uvećao prednost na deset razlika (41:31), a onda je usledila minijatura Bogdana Bogdanovića, pet vezanih poena (trojka i ulaz pored Tonija Parkera) za rezultat 46:35.

Grupa E
1. Srbija 5 4:1 371:343 9
2. Litvanija 5 4:1 355:314 9
3. Francuska 5 3:2 388:380 8
4. Ukrajina 5 2:3 325:364 7
5. Letonija 5 1:4 362:360 6
6. Belgiija 5 1:4 318:358 6

Vrlo agresivnom i snažnom igrom u defanzivi srpski košarkaši su zatvorili sve prilaze košu, a Francuzi su bili prinuđeni da šutiraju sa svih pozicija. I nisu se snašli! Osim tri uzastopne greške Vasilija Micića, koja nas nije skupo koštala, naši momci su igrali maestralno. Na veliko iznenađenje svih Đorđe Gagić i Vladimir Štimac su u potpunosti šokirali protivnika. Igrali su više nego zadovoljavajuću košarku na oba fronta, dok su Bogdan Bogdanović i Nikola Kalinić vukli konce i držali dvocifrenu prednost - 50:39.

Orlovi su se, čini se, prerarano opustili. Četiri vezane greške istopile su prednost na samo pet razlike (50:45), ali je Nedović trojkom odgovorio rivalu i na kratko zaustavio juriš.

Zakucavanje Francuza: Nemanja Nedović

Toni Parker je iz nekoliko bezizlaznih situacija izašao kao pobednik, a onda je Nedović ponovo reagovao novim uspešnim šutem van linije 6.75. U narednom napadu sjajni plejmejker San Antonija naišao je na zid - Nenada Krstića, koji je ga je odlično blokirao. Ipak, brzo se ispravio i vratio nadu Francuzima... Sve dok na scenu nisu nastupili Krle i Bjelica. Prvo je Krstić ubacio svoje prve poene u drugom poluvremenu, a onda je usledio hladan tuš i koš Bjelice u poslednjoj sekundi (60:51).

Gde su naši momci stali u trećoj četvrtini nastavili su i u poslednjih deset minuta! Deset brzih poena doneli su novu najveću prednost od čak 14 poena (70:56). Novi šou u režiji Bogdana Bogdanovića, zakucavanje Krstića, a potom i Nedovića vodili su naše momke ka velikoj pobedi, dok su Francuzi bili u potpunom šoku...

Francuzi su serijom 9:2 uspeli da unesu izvesnu dozu straha u naše redove (72:65), jer je od izuzetne važnosti bilo da Dudini puleni ne posustanu i ne uđu u nepotrebnu jurnaju sa protivnikom. A onda, u pravom momentu, nova trojka Nedovića! Ponovo je bilo +10, a svega dva minuta do kraja.

Sve moguće nalete Francuza uspešno su odbijali Orlovi. Kalinić, Gagić, Krstić i Nedović vukli su iz sve snage ovaj tim ka pobedi i prvoj poziciji, a svega 68 sekundi pre kraja razlika je bila 12 poena (77:65). A ovaj rezultat se zadržao do kraja! Srbija je prva u Grupi E! 

Nadmudrio "trikolore": Duda Ivković je imao razloga za zadovoljstvo


 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.09.2013. 20:06
Sad u cetvrtfinalu na Spaniju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online