Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 16.06.2013.
09:45
mozzartsport.com, zurnal.rs A

Slavnić: Košarka se danas svodi na udari, sapleti, odvali!

"Moja generacija je bila 25 godina ispred drugih, generacija Đorđevića, Danilovića, Kukoča, Rađe dve decenije ispred. Da poredimo snagu, možda atletiku. Kažite mi jednog našeg igrača koji je dominantan na našem kontinentu. Sad je sve udari, sapleti, odvali", rekao je Slavnić.

"Moja generacija je bila 25 godina ispred drugih": Zoran Slavnić
 

Jedan od najboljih plejmejkera koje je jugoslovenska košarka imala, Zoran Moka Slavnić, u sredu će i zvanično biti primljen u Kuću slavnih u Ženevi, čime će konačno dobiti epitet "besmrtnog čoveka iz sveta košarke".

Popularni Ekscentrični genije, kako su ga Španci svojevremeno zvali, nije zadovoljan mnogim stvarima koje se tiču nove, moderne košarke.


Slavnić se već na startu prisetio kako je Draženu Petroviću, čuvenom Mocartu košarke sa 15 godina omogućio da zaigra u prvom timu Šibenke, što je tada bio presedan, dok danas sve manje talentovane dece dobija pravu priliku.
"Ako pogledamo ko su najbolji treneri na prostorima eks Jugoslavije, videćemo da su to ljudi koji su jeli sa trpeze SFRJ. Krenimo od Slovenije - Zdovc i Pipan, pa Hrvatske - Spahija, Repeša i Perasović, srpski treneri se dobro znaju. Oni imaju oštrije oko, iskustvo i predispoziciju da prepoznaju talenat od novokomponovanih alhemičara. Nije ni čudo što Partizan 'izmišlja' igrače, a Zvezda ne može da pogodi. Čak i kad se dogodi da naprave igrača, ili ga puste ili prodaju", kaže Slavnić u razgovoru za Sportski žurnal.


On smatra da veliku krivicu za to snose upravo treneri.
"Oko 95 odsto je njihova krivica. Imamo talenata, pokazuju to rezultati mlađih kategorija i interes Zapada za naše dečake. Primeri iz seniorske košarke pokazuju da se ubija talenat, da se guraju snagatori bez šuta. Bio jednom jedan Pit Maravič, zvani Pistol Pit, hodajući 'leš', zato što je bio mršav. Pogledajte rezultate, na primer 52:51... Moja generacija je to davala za poluvreme. Filozofija se promenila, kao odbrane su granitne, ali koga interesuje košarka takvih principa? Ovo dobro što je ostalo je repidiv stare Jugoslavije. Da je talentovanih lako prepoznati, ne bi Srbija bila u ovakvoj situaciji", objasnio je Moka.


Čovek koji je sa reprezentacijom Jugoslavije tokom zlatnih sedamdesetih osvojio sve što se osvojiti može imao je šta da zameri i današnjim igračima.
"Znate li vi kako je izgledao nekad Dino Menegin. Ili Rajko Žižić, Željko Jerkov, Vinko Jelovac sa po 125 kilograma. Pored njih ovi danjašnji ni u diskoteci ne bi mogli da igraju. Moja generacija je bila 25 godina ispred drugih, generacija Đorđevića, Danilovića, Kukoča, Rađe dve decenije ispred. Da poredimo snagu, možda atletiku. Kažite mi jednog našeg igrača koji je dominantan na našem kontinentu. Sad je sve udari, sapleti, odvali. Šta mislite da li bi se govorilo o igračima da su u finalu našeg plej-ofa rezultati bili 86:85? Da li bi i onda bili u drugom planu? Ovako su u epicentar došle opasne stvari", zaključuje Slavnić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.06.2013. 12:13
Свака част Славнићу на оваквом тексту!Овакав капацитет а нема места у српској кошарци!?Зашто?
Nedelja 16.06.2013. 13:47
Zoran Slavnić je bio među najboljima plejmerkirima svih vremena u svetu,ako ne i najbolji. Njegovim ulaskom u reprezentaciju,zahvaljujući najboljem treneru svih vremena Mirku Novoselu,Jugoslavija je postala noćna mora za silnu ekipu SSSR,koju je vodio PUKOVNIK Aleksandar Gomeljski. Srbija ima jednog izuzetnog momka Filipa Samojlovića,ali on nije guzonjin sin.Taj dečko je čudo od plejmejkera,ali za njega nema mesta ni u ekipnoj ni u reprezentativnoj košarci. Mislim da Moka poznaje tog momka.
Nedelja 16.06.2013. 19:44
Ovome nije mjestu u kuci vjecitih, to ne jebe. Moki je mjesto u nasoj kosarci i to jedno od najvaznijih. Vujosevic, Covic, Dodik sve neki strucnjaci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online