Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.01.2013.
12:41
Vesti A

Jadran nas skupo košta

Selektor Srbije Dušan Ivković razočaran je stanjem u našoj košarci i ligom koja je sve samo ne profesionalna, jer traje šest meseci, a igrači dobijaju mrvice od 200 evra.

Činjenica je da smo sve sistemski urušili - Duda Ivković

Selektor Srbije Dušan Ivković nezadovoljan je stanjem u srpskoj košarci, pogotovo u Srpskoj ligi, za koju je rekao da je katastrofalna i da se vodi pogrešno. Ivković se glasno zapitao šta je to interes srpske košarke i domaćih klubova i da li mi želimo da imamo profesionalnu ligu, koja ne može da opstane i u kojoj su igrači plaćeni od 200 do 400 evra i to samo šest meseci u godini, pošto klubovi nemaju više novca.


Što je još gore, pojedini klubovi namereno izbegavaju da se plasiraju u Superligu, jer im to povećava troškove, pa im je lakše da raspuste igrače u martu. I šta onda igračima ostaje, nego da rade na pumpi, građevini, da dele flajere kako bi se izdržavali.


"Dolazimo u situaciju da želimo profesionalne košarkaše pod ugovorima, a liga nam traje šest meseci. Pa, to nema nigde u svetu! Ali, ako kažemo treba da nam treba razvojna liga od marta do juna, osluškujemo klubove da vidimo šta će reći. Njima je interes da igrači potpišu što kasnije i što kraće da bi manje plaćali. Kako se sezona bliži kraju sve se raspada", rekao je Ivković i dodao:

"Ne postoje ni prelazni ni pripremni period, a kada bi mladi trebalo najviše da rade i da napreduju, oni se ne razvijaju. Samo ako su neki venserijski talenti onda dobiju šansu da napreduju. Činjenica je da smo sve sistemski urušili!"

Ivković je istakao da je velika greška to što je naša liga pre deceniju sva prava prenela na Jadransku ligu i što su klubovi pohrlili da igraju u tom takmičenju.

"A, da smo pre nekoliko godina ostali dosledni i držali se svoje lige, sada bi naša liga sigurno bila takva da bi šampion igrao Evroligu, i imali bismo nekoliko ekipa u Evrokupu. Mladi bi ostajali i dobijali šansu da postanu lideri", smatra trofejni stručnjak.

Razvojna liga neophodna


Ivković je objasnio da je Srbiji potrebna razvojna liga koja bi se održavala od marta do juna sa klubovima koji ne prođu u Superligu, kako bi igrači koji tako rano završe sezonu mogli još da igraju, a ne da idu i traže neki posao van košarke da bi imali od čega da žive:


"Neko rešenje može da bude ta 'razvojna liga' ali bi trebalo da ima takmičarski značaj. Možda kroz plej-aut gde će se ekipe boriti za opstanak ili će biti neke druge povlastice nije važno. Igrači su na kraju sezone prepušteni sami sebi, a to je veliki problem. Moramo da kažemo da li želimo vrhunski sport ili ne".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online