Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.03.2012.
14:30
Sport24 A

Stojaković: Navijam za Zvezdu i Dekija Stankovića

Predrag Stojaković, jedan od najboljih srpskih košarkaša u istoriji, prošlog leta se povukao iz košarke posle 14 godina u NBA ligi. Oprostio se od basketa u velikom stilu - osvajanjem šampionskog prstena u NBA, a ovih dana boravi u Atini, gde sa predstavnicima NBA, američkom amabasadom u Grčkoj i lokalnim ministarstvom zdravlja edukuje mlade o trgovini belim robljem.

Stojaković je bio gost lokalne medijske kuće Sport24. Odgovorio je na brojna pitanja, a mi izdvajamo najzanimljivija...

Koji je najbolji igrač sa kojim ste igrali?

"Vlade Divac, iz specifičnog razloga. On je moj sunarodnik koji mi je pomogao na početku NBA karijere. Imao je velike zasluge za dobre odnose u Kingsima. I danas smo bliski prijatelji".

Zašto od 2003. niste igrali za Srbiju?

"Nije bilo nikakvog kontakta. Bilo je previranja u savezu, oko toga ko je predsednik, a ko je trener, nedostajalo je komunikacije sa igračima, što se loše odrazilo na momke koji su tek ulazili u nacionalni tim".

Ko vam se sviđa od srpskih igrača?

"Osim Krstića i Teodosića nemamo igrače u glavnim ulogama, što nije dobro. Treba nam stabilna košarkaška federacija koja će da ih razvija, ali i stabilni ekonomski uslovi, jer mladi često idu za novcem, ne razvijaju se u vrhunske igrače. Neophodna je stručna analiza, da vidimo ko je kriv. Da li roditelji, agenti, treneri, sami igrači...".

Da li pratite druge sportove? Za koga navijate u Srbiji?

"Za Dejana Stankovića i Crvenu zvezdu. Naravno da gledam druge sportove, naročito tenis. Imam i veliki razlog, jer uz Novaka Đokovića još nekoliko Srba igra na vrhunskom nivou. Oduvek sam bio ljubitelj tenisa, a od juna sam i redovan igrač, amaterski doduše".

Zašto ste u NBA nosili broj 16?

"U Zvezdi je bio 8, kao u PAOK-u. U NBA sam duplirao napore, pa sam duplirao i broj na dresu".

Da li kriza u Grčkoj sada može da se poredi sa onom u Srbiji nekada?

"Ne, nisu iste okolnosti. Mi smo bili u ratu koji je uništio zemlju. I posle 20 godina od rata Srbija pati. Pokušava da se približi evropskim standardima i verujem da pokazuje napredak".

Dušan Ivković ili Željko Obradović?

"Sarađivao sam sa obojicom, ali ne dugo. Uradili su velike stvari za košarku. Obojicu izuzetno cenim".

Kako se postaje vrhunski šuter?

"Najmanje 500 šuteva dnevno, nema tu velike filozofije. Zvuči jednostavno, ali u tome je suština. Morate da vežbate, jer se neće desiti da se jednog jutra probudite i da znate da pogodite".

Najboljih 5 šutera svih vremena?

"Rej Alen, Leri Bird, Redži Miler, Glen Rajs i Del Kari".

Kakav je igrač Novicki?

"Veoma posvećen, neko na koga bi trebalo da se ugledaju deca. Bez sumnje najbolji Evropljanin koji je ikada igrao u NBA".

SAD su bombardovali vašu zemlju, a s druge strane su vam omogućili da ostvarite vrhunsku karijeru?

"Uvek morate da odvojite politiku zemlje od mentaliteta njenog naroda. Moje mišljenje o Amerikancima je da su izuzetno savesni ljudi. Politički interes Amerike je nešto što možemo da komentarišemo, ali ne možemo mnogo toga da uradimo".


POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online