Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.01.2012.
13:00
O. Ikodinović - Vesti A

Teo želi tri krune!

Prelazak srpskog plejmejkera Miloša Teodosića (24) iz Olimpijakosa u CSKA izazvao je pravu buru negodovanja među navijačima u Atini i oduševljenje u Moskvi.

Zajedno jure novi trofej: Teodosić sa kapitenom reprezentacije Krstićem

"Armejci" se raduju dobrom potezu predsednika Andreja Vatutina što je u svoje redove doveo najboljeg košarkaša Evrope u 2010. ali i Teovim partijama koje pruža u poslednja tri meseca, koliko brani boje moskovskog kluba.

Osim uprave kluba i navijača, njegovim dolaskom u rusku prestonicu zadovoljna je i celokupna sportska javnost. Ruski mediji ga nazivaju "fenomenom", a košarkaški eksperti "genijem na terenu"... Noćna mora je samo za protivničke ekipe i njihove navijače...


- CSKA je najtrofejniji ruski klub, a u poslednjih 15 godina je i jedan od najboljih u Evropi, ako ne i najbolji... Izuzetno mi je drago što su mene odabrali u formiranju mlade i nove ekipe, koja bi trebalo da dominira narednu deceniju. U poređenju sa Olimpijakosom, koji je stvarno dobro organizovan, CSKA je na još jednom višem nivou, gde ne može apsolutno ništa da nedostaje. Mislim da nijedan klub nije tako dobro organizovan kao što je CSKA... S druge strane, nadam se da svom timu mogu da budem od maksimalne koristi - priča Teodosić za "Vesti".


Srpski reprezentativac je bio primoran da zbog finansijskih neprilika u Grčkoj napusti Olimpijakos sa kojim je imao još godinu dana ugovora... Za njega su se ovog leta "otimali" San Antonio Spursi i Barselona, ali su Rusi izašli sa najkonkretnijom ponudom: Pirejcima su za srpskog pleja "iskeširali" 1,3 miliona evra, a Teodosiću su ponudili trogodišnji, višemilionski ugovor... Iako su "armejci" debelo odrešili kesu, u klubu smatraju da će ovim transferom, ipak, oni profitirati. Sa Teom, kao liderom tima, već nižu pobede….

- U prvoj fazi jedini nemamo nijedan poraz u Evroligi, i neki nas već svrstavaju u favorite. Mislim da bi trebalo postepeno da unapređujemo našu igru i da će sve doći na svoje mesto. Pred nama su tri cilja: osvajanje ruskog prvenstva, zatim osvajanje VTB lige i Evrolige... Imamo jak tim, i uveren sam da smo u stanju da ostvarimo sve ciljeve koje smo postavili pred sebe... Od moje pozicije se traži da bude lider i ja sam na tu ulogu spreman. Umem i volim da igram pod pritiskom, tako da problema ne bi trebalo da bude. Očekivanja navijača su sigurno ogromna, mada verujem da je svaki igrač CSKA spreman da ih ispuni.

Košarkaški Mocart


U Srbiji ga porede sa Aleksandrom Đorđevićem, a čuveni ruski košarkaški ekspert i komentator Vladimir Gomelski za Miloša Teodosića kaže da je "genije, košarkaški Mocart na terenu, baš kao što je bio Dražen Petrović"... Koliko mu imponuju takva poređenja?


- Sigurno da to poređenje prija i da mi je jako drago, jer su to jedni od najboljih igrača u evropskoj košarci. Ja se, ipak, trudim da izgradim svoj stil - kaže Teo.
Međutim, po njegovom mišljenju, najbolji igrači u istoriji srpske košarke su Predrag Danilović i Dejan Bodiroga...


- Njima sam se divio i kada sam imao deset godina, a divim im se i sada. Mislim da se do sada nije pojavio niko ko će ih zameniti.


Dok ruski mediji veličaju Teodosića i ocenjuju da je srpski reprezentativac "pod nadzorom trenera Dušana Ivkovića postao vođa i duša tima", deo srpske javnosti se obrušio na nekadašnjeg heroja nacije, obeležavajući ga kao glavnog krivca za krah na EP u Litvaniji. Lucidni potezi, trojke, asistencije, srebro iz Poljske, koševi Hrvatima i Špancima u Istanbulu kao da su pale u vodu, izbrisane iz svesti onih koji su do juče slavili njegovo ime...


- Napravili smo veliki kiks na Evropskom prvenstvu, posle dve sjajne godine kada smo na EP u Poljskoj bili drugi, i SP u Turskoj, gde smo nezasluženo bili četvrti... Neodlazak na Olimpijske igre je propust cele naše generacije, jer OI su sigurno kruna svakog sportiste. U neku ruku ponovo krećemo od nule i sigurno je da ćemo iz ovog neuspeha izvući velike pouke.To u budućnosti ne smemo ponoviti... A, ko je krivac? Ovo je timski sport, i u principu je to krivica svih nas. Međutim, moja krivica je za nijansu veća od ostalih, jer imam ulogu plejmejkera i u timu sve kreće od mene.

Fanovi i na Fejsbuku

 

Trojka Miloša Teodosića sa devet metara tri sekunde pre kraja meča protiv svetskog prvaka Španije, pogodak je o kome se još priča. O toj čuvenoj "trojci" srpskog pleja po internetu kolaju i duhovite dosetke navijača, a na društvenoj mreži Fejsbuk osnovane su grupe, koje nose zanimljive nazive: "Ćao Španci, ja sam Teo, izvinite nisam hteo" i "Miloš Teodosić - jer Španci znaju zašto".
Na Fejsbuku se može naći na desetine grupa ("Miloš Teodosić - ponos Srbije", Miloš Teodosić - legenda" i sl.), koje okupljaju Teove fanove, a najbrojnija je jedna sa njegovim imenom koja ima skoro 170.000 članova.

 

Impulsivan samo na terenu

 

Teu ponekad zameraju impulsivnost na terenu... A, kako bi on opisao sebe?
- Teško je govoriti o sebi... Više volim da o tome pričaju drugi. Mislim da sam donekle skroman, iako to možda drugima ne izgleda tako zbog nekih mojih ispada na terenu... Impulsivan sam i teško se nosim sa porazima, mada sam to ranije više pokazivao. Jednostavno, nekad stvarno ne znam da gubim! Ipak, imam tek 24 godine, pa se nadam da ću bolje naučiti da prihvatim poraz. Između ostalog, nijedan sportista ne voli da gubi. Daću sve od sebe da se naučim samokontroli... Privatno sam potpuno drugačiji... Za sebe bih rekao da sam osećajan i da sam uvek spreman da pomognem drugima...


Moskva je za ovo kratko vreme upoznala Teodosića, ali on još nije stigao da se upozna sa svim čarima ruske prestonice... O bogatoj kulturi i tradiciji Rusije i ruskog naroda zna puno iz knjiga i priča drugih, ali mu tek predstoji obilazak grada i upoznavanje sa svim njegovim znamenitostima...


- Posle četiri godine života u Atini, najteže mi je palo da se adaptiram na rusku hladnoću i zimu... Međutim, ovde sam već tri meseca i prošla je ta faza privikavanja. Mislim da sam se odlično uklopio u grad i novu sredinu, i za sada je sve onako kako sam i zamišljao. Zbog brojnih obaveza i čestih putovanja, na žalost, još nisam uspeo da obiđem Moskvu i da je doživim na pravi način, tako da je još rano za neke veće utiske. Ipak, o Rusima kao narodu imam samo reči hvale. Za njih važi da su hladni, ali sam se uverio da su veoma prijatni ljudi, koji uz to imaju i jedan poseban odnos prema srpskom narodu. Takođe, olakšavajuća okolnost je i ta što u Moskvi ima dosta Srba. Ipak, lakše je kad možeš da pričaš sa nekim na svom maternjem jeziku...


Za sada Teo se sa saigračima, novinarima i fanovima sporazumeva na engleskom jeziku, mada i ruski sasvim solidno razume.


- S obzirom na to da su srpski i ruski srodni jezici, mislim da mi neće biti problem da

Protiv Dude za fajnal-for

 

Voljom žreba za top 16 fazu Evrolige Miloš Teodosić će po prvi put igrati protiv svog bivšeg kluba Olimpijakosa, koji predvodi njegov bivši trener i prijatelj Dušan Ivković. Istovremeno, Duda će odmeriti snage sa CSKA, klubom koji je vratio na evropsku scenu.
- Drago mi je da ću se opet, na neki način, vratiti u klub u kojem sam sazreo kao čovek i igrač i da ću videti prijatelje koje sam stekao za četiri predivne godine u Atini, koju sam, takođe, veoma zavoleo. Biće to težak meč, jer se sastaju dve jake ekipe i siguran sam da će obe pružiti maksimum - smatra Teo i dodaje. - Duda je jedan od dvojice-trojice ljudi koji je meni najviše pomogao u karijeri, na čemu ću mu do kraja života biti zahvalan... Radujem se našem ponovnom susretu.
U grupi H, osim CSKA i Olimpijakosa, našla su se i dva turska kluba, Efes i Galatasaraj.

ga savladam. Najvažnije mi je da na treninzima razumem skoro sve, a za ostalo ima vremena. Preda mnom su tri godine, koje bi trebalo da provedem u ovoj zemlji, pa ću ga naučiti.


Na pitanje kako izgleda jedan njegov dan u Moskvi, Teo kaže:
- Dosadno! Ujutru ustanem, odem na trening, zatim ručam, odmaram se, uveče opet trening, i eventualno uveče odem na neku večeru... U principu normalan i sasvim običan dan. S obzirom na to da imam mnogo obaveza i putovanja, isključivo sam posvećen košarci i nemam mnogo slobodnog vremena za neke druge aktivnosti ili izlaske...


Slobodno vreme najčešće provodi sa svojim prijateljem i saigračem iz kluba i reprezentacije - Nenadom Krstićem, koji je, u neku ruku, i kumovao njegovom dolasku u CSKA.

Kapiten "orlova" je letos poslao SMS potpredsednici CSKA Nataliji Furaevoj, u kojoj je napisao: "Teodosić bi hteo da igra za vaš klub"... Time se ispunila Teova želja: da igra u CSKA, i da bude u istom timu sa Krletom... Sve ostalo je istorija...


- Na sreću u Moskvi je i moj prijatelj i saigrač Nenad Krstić, sa kojim se družim već četiri godine. Živimo u istoj zgradi, pa uglavnom svo slobodno vreme provodim sa njim, i to mi zaista puno znači... Takođe, moram da naglasim i da su me svi momci iz

Samo jedna je Maja


I pored toga što u javnosti važe za jedan od najskladnijih parova, Miloš i Maja su nedavno bili na udaru tabloida. Skandal je izbio zbog navodnog Teovog neverstva i tajne veze sa bivšom "modelsicom" - Ivanom Stamenković Sindi.


- Nemam uopšte komentar na takve besmislice. Nisam naviknut na takvu vrstu medijske pažnje, ali se na to i ne obazirem. Niti razmišljam o takvim tračevima, niti se njima bavim. Najvažnije mi je da moji bližnji znaju istinu, i da Maja i ja imamo potpuno poverenje jedno u drugo, tako da ništa ne može da poljulja naš odnos - kategoričan je Teo.

kluba izuzetno prihvatili, pa polako stičem nova prijateljstva.


Privikavanje na novu sredinu nije mu teško palo, pošto su mu, po preseljenju u Moskvu, dolazili i gosti iz Srbije - njegovi najbliži...


- Bio mi je brat, bila mi je devojka Maja, najbolji drug... Dolaze svi, i dolaziće svi do kojih je meni stalo. Iskreno, i oni su videli grada koliko i ja, a to je vrlo malo. U principu, i njima i meni je najlepše kada smo zajedno, a to gde ćemo biti manje nam je važno.


Teodosić važi i za jednog od najpoželjnijih muškaraca u Srbiji. Zbog njega su, kažu, i devojke počele da prate košarku... Međutim, njegovo srce je već "zarobljeno". On je u trogodišnjoj emotivnoj vezi sa srpskom reprezentativkom, odbojkašicom Majom Ognjenović... Mediji su već u više navrata najavljivali venčanje najpoznatijeg sportskog para, ali se ono još nije dogodilo. Ipak, Teo priznaje da ga do oltara deli još samo korak:


- Kada imate vezu u kojoj oboje uživate normalno je da planirate brak i porodicu... Venčanje je bilo u planu i prošlo leto i ovo leto, ali taj čin stalno odlažemo zbog obaveza koje imamo i ona i ja... Maja je pauzirala polusezonu, i za to vreme bila je kod mene u Moskvi, ali sada je našla klub u Italiji, i tamo će provesti naredna četiri meseca. Manje-više, mi smo se navikli na razdvojenost i takav život... Okolnosti su takve i mi ih moramo prihvatiti. Između ostalog, i ona je sportista, pa se jako dobro razumemo. Mislim da je jako bitno što smo iz iste sfere. Ona kao sportista jedina može da razume kada dođem kući i kažem da sam umoran, da ne mogu nigde da idem ili da mi se ništa ne radi... Maja to najbolje shvata, jer je i ona to osetila na sebi, a meni je izuzetno važno da imam razumevanja sa njene strane.

LIČNA KARTA


Mesto i datum rođenja: Valjevo, 19. mart 1987.
Državljanstvo: srpsko
Visina: 195 cm
Težina: 89 kg
Pozicija: plejmejker
Klubovi: Student i Metalac (juniori), FMP Železnik (2004-2005), Borac Čačak (2005-2006), FMP Železnik (2006-2007), Olimpijakos (2007-2011), CSKA (od 2011).


Reprezentacija i medalje: Na EP za igrače do 20 godina, održanom u Sloveniji i Italiji, osvojio zlatnu medalju i bio je proglašen za najkorisnijeg igrača prvenstva. Selektor Srbije Zoran Slavnić ga je uvrstio u tim za EP u košarci 2007, na kome "orlovi" nisu uspeli da se plasiraju u drugi krug prvenstva.


Sa reprezentacijom Srbije na EP 2009. u Poljskoj osvojio je srebrnu medalju. Bio je najbolji asistent prvenstva i izabran je za prvu petorku. NA SP 2010. u Turskoj, u četvrtfinalnom meču protiv Španije, postigao je pogodak sa devet metara, tri sekunde pre kraja utakmice, čime je Srbija prošla u polufinale. Izabran je u najbolju petorku šampionata.


Uspesi: Na završnom turniru Evrolige 2009/2010. proglašen za MVP, a FIBA ga je izabrala za najboljeg košarkaša Evrope u 2010.

 

Zarada: nedavno se našao na 9. mestu liste najplaćenijih evropskih košarkaša, sa godišnjom zaradom od 1,9 miliona evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online