Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.12.2009.
00:00
D. Nikodijević - Vesti A

Mala Srbija "zakucala" svet i 21. vek

Zahvaljujući najtiražnijem dnevnom listu dijaspore - Vestima, ponovo su se okupili članovi naše košarkaške reprezentacije sa EŠ u Turskoj 2001. i SP u 2002. u SAD koju je sajt ”Bolinjurop” proglasio za najbolji nacionalni tim u poslednjoj deceniji. U prostorijama Vesti uspomene su evocirali Vlade Divac, Dejan Bodiroga, Dejan Milojević, Milan Gurović i selektor Svetislav Pešić.

Proslavljena košarkaška imena, samo na jednom mestu, u "Vestima": trener Svetislav Pešić, Dejan Bodiroga, Vlade Divac, Milan Gurović i Dejan Milojević. Povod, anketa specijalizovanog košarkaškog sajta www.ballineurope.com koji je reprezentaciju Jugoslavije iz 2001. (evropski prvaci u Istanbulu) i 2002. (svetski šampioni iz Indijanopolisa), proglasio za najbolji nacionalni tim na Starom kontinentu u prvoj deceniji 21. veka! Nije zaboravljena ni ovogodišnja generacija, koja je, predvođena iskusnim strategom Dušanom Ivkovićem, sa srebrom iz Poljske završila na osmoj poziciji.


"Anketa je priznanje svim reprezentativcima iz ta dva tima, ali i podstrek svim novim generacijama. Posle neuspeha na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju, evropsko prvenstvo, godinu dana kasnije, bilo je prvo iskustvo za sve nas. Imali smo mnogo toga da rešimo u samoj organizaciji, zatim da prilagodimo igru na skraćeni napad od 24 sekunde i za to izaberemo adekvatne košarkaše. Divac se nećkao da li da prihvati ponudu da se ponovo pojavi u dresu sa državnim grbom i, srećom, odustao je", našalio se Pešić.


"Ipak, već tada smo počeli da ga pripremamo za ono što nas je čekalo na njegovom tlu, u Americi. Tako je, u Antaliji, a zatim u Istanbulu došlo vreme Milana Gurovića, kome strašno odgovara igra u tranziciji, zatim oporavljenog Saše Obradovića... O Stojakoviću, dvojici Dejana, Bodirogi i Tomaševiću, da ne pričamo. Uglavnom, sve se uklopilo, svih šest utakmica smo lako dobili, uključujući i završnu, sa domaćinom Turskom, koja se jedina provukla sa jednocifrenim porazom od devet poena. I, ovo srebro iz Poljske je samo potvrda moje teze da je Srbija jedina, bez obzira na neke rezultatske padove, dakle jedina u Evropi zadržala kontinuitet. Slede nas Litvanija i Španija, ali samo naše mlađe selekcije stalno osvajaju trofeje, samo naši dečaci stalno dobijaju MVP priznanja", priča Pešić.


Kapiten, Dejan Bodiroga, nastavlja Pešićevu priču:


"Posle onog tima iz Atine 1995, ovaj iz 2001. sigurno je najbolji. Iako sa dvojicom-trojicom debitanata, dominirali smo u svakom pogledu. Nije bilo lako, pošto je Turska, nošena vatrenim navijačima, igrala sjajno, Španija nagoveštavala ono što je ostvarila dve-tri godine kasnije. Posle debakla u Sidneju, bio nam je potreban jedan ovakav rezultat i do cilja smo stigli u stvarno velikom stilu".


Milan Gurović se, posle izostavljanja sa Olimpijskih igara u Sidneju, kod novog selektora ponovo našao na reprezentativnom spisku.


"U prvi mah sam hteo da odbijem poziv. Nije me baš sokolila pomisao da provedem dva-tri meseca na pripremama, a onda - "ćao". Međutim, posle razgovora sa Pešićem, koji mi je precizno rekao šta od mene očekuje, odlučio sam da reskiram. I, nisam pogrešio! Čast mi je što sam igrao sa takvim veličinama, imaću jednog dana šta da pričam deci", rekao je Gurović.


Za Dejana Milojevića je učešće u Istanbulu značilo oproštaj od dresa sa državnim grbom, pošto ga je u Indijanopolisu "zamenio" povratnik - Vlade Divac!


"Nisam se baš naigrao u Turskoj, osim kada bi razlika baš bila ogromna, ali, to su mi najlepši trenuci u karijeri! Ipak, iako nisam bio glavni igrač, dogodilo se da sam meč protiv Nemaca počeo u petorci, i to još čuvao Novickog! Naime, selektor Pešić je greškom upisao moj broj 13, umesto "četrnaestice" Dejana Tomaševića i sada imam čime da se hvalim", smeje se Miloje i nastavlja, "Tako dobru atmosferu stvarno nikad nisam imao u bilo kojoj ekipi u kojoj sam igrao. Ne znam da li bi me Pešić zvao i za SP u Indijanopolisu, mada je činjenica i da sam bio povređen".


Na to se Pešić obratio Bodirogi:


"Sećaš se da smo pričali o tome da Miloje čuva Novickog i da si se složio da je to pravo iznenađenje. A, i ne moram odmah igraču da saopštim šta ga čeka, posebno ne da će mu direktan rival biti - Novicki".


Kapiten se nije zbunio, pa je uz smeh svih prisutnih replicirao omiljenom treneru: "Nemam pojma o čemu pričaš!"


Red je došao i na SP u Indijanopolisu 2002. Ponovo, glavnu reč ima glavnokomandujući - Svetislav Pešić.


"Opet smo krenuli od početka, pošto je sistem takmičenja na planetarnom prvenstvu potpuno drugačiji od evropskog, prvo što duže traje... Ne zato što smo mi direktno učestvovali u tome, ali stvarno mislim da je to možda i najveći uspeh naše košarke! Nije mala stvar osvojiti zlatnu medalju u zemlji košarke, u gradu u čijoj su blizini načinjeni prvi koraci ove igre, a na parketu svi najbolji košarkaši planete, domaćini sa "drim timom". Pored toga, posle odličnog pripremnog perioda, napale su nas nekakve bakterije, pa smo u Ameriku otišli ranije, sa rovitim igračima. Ipak, dobro smo trenirali, ali smo ceh, ipak, na startu platili porazom protiv Španije. Dobili smo u drugoj fazi Brazil, da bi nas iznenadio Portoriko. Ipak, stigli smo do četvrtfinala i okršaja sa strašnim Amerikancima. E, tu je glavnu ulogu u prvom poluvremenu imao Divac, a u finišu "trojke" Gurovića. U polufinalu, sa Novim Zelandom, nije bilo problema, dok je najteže, ipak, bilo finale sa Argentinom. U svakom slučaju, bilo je to jedno od najkvalitetnijih svetskih prvenstava u istoriji".


Vlade Divac je, kao i 1986. u Španiji (tada najmlađi), i u Indijanopolisu bio spona između stare i nadolazeće generacije.


"Veoma emotivno sam pristupio šampionatu, jer sam znao da se, posle trogodišnje pauze, definitivno opraštam od državnog tima. Bio sam tu više da bih napravio atmosferu, pogotovo za meč sa Amerikancima. Drago mi je što smo ih dobili i prvi put ih isključili iz borbe za medalju. Tada sam, sa Pešićem, ujedinio sve titule u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Zapamtio sam kako je pomoćni trener SAD, Greg Popović, posle poraza naterao svoje NBA zvezde da se vrate na teren i čestitaju nam na zasluženom trijumfu. Koliko god sam se radovao tom uspehu, moram da ponovim da, kada bi me naterali da od svih medalja ostavim sebi samo jednu, odlučio bih se za onu atinsku, iz 1995", seća se Divac.


U ulozi kapitena, ponovo Dejan Bodiroga:


"Nijedan klupski trofej se ne može uporediti sa reprezentativnim, a onaj iz Indijanopolisa ima posebnu težinu, jer je dobijen američki drim-tim, i to na svom terenu. Međutim, mi smo u Indijanopolisu bili tim, znali da prevaziđemo krizu posle poraza od Španije i Portorika. Svaki susret je imao svog junaka i - stigli smo do zlata!"


Milan Gurović nije dozvolio kapitenu da ostane skroman:
 

"Kada je teško, daj loptu Bodirogi i rešio si problem. Na kraju krajeva, meni je bilo lako protiv Amerikanaca. Vode deset razlike, četiri-pet minuta pre završetka. Nema tu mnogo da se misli u takvim trenucima. Pukovnik ili pokojnik. I, imao sam sreće, više nego pameti. Udri trojke i - svaka je ušla! Ispadoh junak, a moglo je lako da bude i drugačije.


"Srećom, nije!" - zaključili su posetu "Vestima" velikani naše košarke.

 

EP 2001. u Turskoj
Mnogi smatraju da reprezentacija Jugoslavije nikada nije na tako superioran način trijumfovala na velikom takmičenju, kao 2001. u Turskoj. Najbolji igrač šampionata bio je Predrag Stojaković, a ostao je upamćen i neverovatan šuterski šou Pešićevih izabranika u četvrtfinalu, kada su protiv Letonije pogodili prvih 16 pokušaja za tri poena. Meč sa Turskom bio je poslednji u reprezentativnoj karijeri za neumornog beka, Sašu Obradovića.
Rezultati - takmičenje u grupi: Hrvatska - Jugoslavija 66:80, Jugoslavija - Estonija 113:58, Jugoslavija - Nemačka 86:73. Četvrtfinale: Jugoslavija - Letonija 114:78. Polufinale: Španija - Jugoslavija 65:78. Finale: Turska - Jugoslavija 69:78.
Tim: Predrag Stojaković, Dejan Bodiroga, Marko Jarić, Dejan Tomašević, Dragan Tarlać, Milan Gurović, Predrag Drobnjak, Igor Rakočević, Saša Obradović, Vlado Šćepanović, Dejan Milojević, Veselin Petrović. Selektor Svetislav Pešić.

 

SP 2002. u Indijanapolisu
Godinu dana posle velikog trijumfa u Turskoj, plavi su stigli u "kolevku košarke", jači za Vlada Divca, ali Svetislavu Pešiću je trebalo vremena da podmaže šampionsku mašinu. Porazi u grupnoj fazi, od Španaca i Portorikanaca, zabrinuli su naše navijače, ali velika igra u četvrtfinalu i pobeda protiv nadmenih američkih NBA zvezda, otvorila nam je put do zlata. Mundobasket u Indijanapolisu bio je poslednje takmičenje, na kojem su srpski košarkaši branili boje Jugoslavije.
Rezultati - takmičenje u grupi: Jugoslavija - Angola 113:63, Španija - Jugoslavija 71:69, Kanada - Jugoslavija 71:87. Druga faza: Portoriko - Jugoslavija 85:83, Jugoslavija - Brazil 90:69, Turska - Jugoslavija 78:110. Četvrtfinale: Jugoslavija - SAD 81:78. Polufinale: Novi Zeland - Jugoslavija 78:89. Finale: Jugoslavija - Argentina 84:77 (72:72).
Tim: Predrag Stojaković, Dejan Bodiroga, Koturović i Tomašević, Vlade Divac, Milan Gurović, Miloš Vujanić, Igor Rakočević, Predrag Drobnjak, Vladimir Radmanović, Žarko Čabarkapa, Marko Jarić. Selektor Svetislav Pešić.

 

Ne sluša starijeg
Divac je u finalnom meču sa Argentinom promašio dva slobodna bacanja u ključnim trenucima.
- Kada sam kasnije gledao snimak, jedini put u karijeri sam se zgrozio! Šta bi bilo da smo izgubili? Bilo mi je gore i od onog meča protiv Rusa, 1986. u Španiji, kada sam izgubio ključne lopte. Ali, onda sam bio mlad - pravdao se Divac.
- A, lepo sam ti govorio da ne ideš sa Ćosićem u Španiju, baš zato što si mlad - replicirao je Pešić, tada selektor juniora.

 

Divac kao posrednik
Vlade Divac nije bio učesnik EP 2001. u Turskoj, ali je, ipak, imao istaknutu ulogu u osvajanju zlata.
- Neverovatno, ali istinito, međutim, nisam čak ni stigao da posetim reprezentaciju u Istanbulu. Međutim, u Žarku Paspalju sam imao svog izaslanika. Tako mi je Palja referisao da je došlo do neslaganja između Pešića i Šćepanovića, koji je bio nezadovoljan minutažom. Pozvao sam Karija i odmah smo se složili da je najvažnije zadržati timski duh. Sukob je brzo izglađen i Šćepa je bio najbolji u finalu sa Turcima!
Za divno čudo, popularni Kari nije imao nikakvu repliku na ovu Divčevu izjavu.

 

Dvosmisleni Pešić
Postavilo se i pitanje privrženosti reprezentaciji, gde je Pešić istakao primer naših košarkaša, a Bodiroga - Brazilaca, u fudbalu.
- Pa, ti to najbolje znaš, bio si intiman sa mnogim igračima, na primer Navarom - "objasnio" je Pešić.
Ova dvosmislenost izazvala je opšti smeh, pa je Pešić morao da objašnjava da nije ništa pogrešno mislio o kapitenu i dugogodišnjem prijatelju, što je bilo suvišno. Niko mu nije zamerio.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online