Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 24.07.2011.
12:04
Vesti A

Sne­va­nje na ran­ču Olaj­džu­vo­na

Čuveni centar nedelju dana pod­u­ča­vao košarkaše Sansa, od čega je veliku korist imao i naš stručnjak.

Svet­ski ko­šar­ka­ški me­di­ji ovih da­na su pu­ni in­for­ma­ci­ja o se­lid­bi Eto­rea Me­si­ne u stručni štab Los An­đe­les Lej­ker­sa. Pre­vi­đa se či­nje­ni­ca da je Sr­bi­ja dav­no pre ita­li­jan­skog tro­fej­nog stručnja­ka ima­la tre­ne­re u stručnim šta­bo­vi­ma NBA ti­mo­va. Pi­o­nir, ujed­no i naj­u­spe­šni­ji naš stručnjak u naj­kva­li­tet­ni­jem ko­šar­ka­škom ka­ra­va­nu, je Igor Ko­ko­škov. Po­sle "ka­lje­nja" na Uni­ver­zi­te­tu Mi­su­ri po­stao je pr­vi ne-ame­rič­ki stručnjak u isto­ri­ji sa an­ga­žma­nom u NBA li­gi.

Po­sle Los An­đe­les Kli­per­sa, osta­vio je du­bok trag u De­tro­i­tu, oda­kle se pre­se­lio u Fi­niks. Mi­ne­so­ta je u svo­jim re­do­vi­ma dve go­di­ne ima­la Alek­san­dra Dži­ki­ća, a po­sled­nje go­di­ne sa­rad­nik Ko­ko­ško­va bio je i Ne­nad Traj­ko­vić.


Hakimovi učenici Brajant i Lebron

 

Ko­ko­škov nam je ot­krio vr­lo za­ni­mlji­vu in­for­ma­ci­ju:
"Po­da­tak da je Ko­bi Brajant bio Olajdžuvonov uče­nik pro­šlog le­ta, kao i či­nje­ni­ca da Le­bron do­la­zi na ča­so­ve do­volj­no go­vo­ri ko­li­ko no­ve gene­ra­ci­je ima­ju po­što­va­nja za "Drima".

Iz­da­nak na­še ko­šar­ke či­ji su se ko­re­ni naj­du­blje ve­za­li za ame­rič­ko tlo, ove go­di­ne je broj­nim bi­se­ri­ma u bi­o­gra­fi­ji do­dao još je­dan. Sa­ra­đi­vao je sa Ha­ki­mom Olaj­džu­vo­nom, na kam­pu le­gen­dar­nog cen­tra Hju­sto­na.

"Ha­kim je du­go­go­di­šnji pri­ja­telj na­šeg ge­ne­ral­nog me­na­dže­ra, Len­sa Blank­sa. Preko nje­ga su San­si ima­li pri­vi­le­gi­ju da po­ša­lju igra­če na Olaj­džu­vo­nov kamp, ko­ji je za­tvo­re­nog ti­pa. Po­sle od­la­ska u pen­zi­ju ni­je to­li­ko ak­ti­van u NBA. Opre­de­lio se za bi­znis i in­ve­sti­ci­je. ži­vi sa po­ro­di­com u Jor­da­nu de­vet me­se­ci, u Ame­ri­ci je sa­mo je­dan kvar­tal. Sa tog aspet­kta smo bi­li pri­vi­le­go­va­ni da bu­de­mo nje­go­vi ko­šar­ka­ški go­sti i na­te­ra­mo ga da po­no­vo ob­u­če pa­ti­ke i "za­i­gra" ko­šar­ku".

"Drim" ka­ko ga pri­ja­te­lji zo­vu je u Top 5 cen­ta­ra u isto­ri­ji NBA li­ge, ve­ro­vat­no cen­tar sa naj­bo­ljom "post ap" teh­ni­kom. Po­mi­sao da će­mo ta­kvog asa ima­ti na ras­po­la­ga­nju na ko­šar­ka­škom te­re­nu či­ta­vu ne­de­lju bi­la je ne­stvar­na - po­čeo je pri­ču Ko­ko­škov.

Šta je bio vaš za­da­tak na kam­pu?


"Kao tre­ner San­sa sam bio na ras­po­la­ga­nju Ha­ki­mu ra­di bo­lje organizaci­je sa­mih tre­nin­ga. Iskre­no, odav­no me u tre­ner­skom po­slu ni­je ne­što ta­ko le­po osve­ži­lo i pod­se­ti­lo na da­ne ka­da sam po­či­njao kao trener. Izme­đu osta­log učio sam gle­da­ju­ći Olaj­džu­vo­no­ve utak­mi­ce u go­di­na­ma ka­da je do­mi­ni­rao li­gom. Bio je pri­jat­no iz­ne­na­đen da tre­ne­ri zna­ju njego­vu igru i fin­te, čak mu je no­vi­na bi­lo i to da se nje­go­vo ime ko­ri­sti u ter­mi­no­lo­gi­ji u in­di­vi­du­al­nom ra­du cen­ta­ra".


Piše istoriju gruzijske košarke


Igor Ko­ko­škov ušao je i u ko­šar­ka­šku isto­ri­ju Gru­zi­je. Ne sa­mo da je uveo Gru­zij­ce u eli­tu, već će i de­bi­to­va­ti na EP.
"Gruzijska re­pre­zen­ta­ci­ja će po pr­vi put uče­stvo­va­ti na Evrop­skom prven­stvu, što je le­po pri­zna­nje za ko­šar­ka­ški ne­a­fir­mi­sa­nu zemlju. Tim je na oku­pu u Tbi­li­si­ju od 7. jula na uvod­nim tre­nin­zima i te­sti­ra­njima, što su odradili mo­ji po­moć­ni­ci. Od 23. ju­la ćemo biti zajedno u Austriji, gde nam se tra­di­ci­o­nal­no na­la­zi tre­ning kamp, na nje­mu će­mo bi­ti kom­plet­ni".

Opi­še­te nam ka­ko iz­gle­da kamp?

"Za nas, evrop­ske tre­ne­re, ali i mno­ge ame­rič­ke još po­sto­ji mi­sti­fi­ka­ci­ja post se­zo­ne ka­da NBA igra­či od­la­ze u rod­na me­sta i u pri­vat­nim sa­la­ma ra­de na una­pre­đe­nju svo­je igri. Iz cen­tra Hju­sto­na na 40 mi­nu­ta vo­žnje vam sa­mog gra­da na­la­zi se Ha­ki­mov ranč. Ne­pre­gled­ne je ve­li­či­ne, sa broj­nim kra­va­ma i ko­nji­ma oko han­ga­ra pre­u­re­đe­nog u ko­šar­ka­šku sa­lu. U tom han­ga­ru pro­ve­li smo sjaj­nu ne­de­lju ra­de­ći i uče­ći od naj­bo­ljeg".


Pre­dah ne­će­te ima­ti ni ovog le­ta?


"Bi­će to još jed­no du­go, rad­no, to­plo le­to. Od­mo­ra za­pra­vo ni­je ni bi­lo. Ima­li smo oba­ve­zu da pu­tu­je­mo i in­di­vi­du­al­no ra­di­mo sa igra­či­ma Sansa, sve do ne­po­sred­nog po­čet­ka štraj­ka, na­rav­no i pri-draft tre­nin­zi su bili ne­iz­be­žni. A sa­da sle­de pri­pre­me sa Gru­zi­jom".


Ne­dav­no je po­čeo lok-aut?

"Ovo mi je pr­vi lok-aut u ka­ri­je­ri. Bio sam u Ame­ri­ci 1998. za vre­me pr­vog, ali sa­mo kao gost Uni­ver­zi­te­ta Djuk. Mi­slim da će du­go ka­sni­ti... Ja­nu­ar, fe­bru­ar? Mo­žda i či­ta­va se­zo­na pro­pad­ne? Ali, ja­sno je da li­ga ne­će bi­ti ista po za­vr­šet­ku štraj­ka. Sport ne­iz­o­stav­no mo­ra da pra­ti društve­ne to­ko­ve. Ve­li­ke re­duk­ci­je u osta­lim sfe­ra­ma ne­mi­nov­no će se od­ra­zi­ti i na NBA li­gu. Mno­gi će osta­ti bez po­sla, čujem da ih je već 114 dobilo otkaze".


Šta će ra­di­ti tre­ne­ri za vre­me lok-auta?


"Po­sao tre­ne­ra u to­ku sa­mog štraj­ka bi­će pot­pu­no dru­ga­či­ji od uobi­ča­je­nog.

Ne­ma­mo, ni­ti će­mo ima­ti bi­lo ka­kav kon­takt sa igra­či­ma. Ra­di­ćemo na pro­jek­ti­ma, po­ku­ša­ti da što sprem­ni­je do­če­ka­mo po­če­tak kam­pa kao stručni stab.

Sa­da je vre­me da se otvo­re sta­re sve­ske i za­pi­si, mo­žda po­gle­da­ju DVD snim­ci za ko­je ina­če ne bi­smo ima­li vre­me­na da je si­tu­a­ci­ja uobi­ča­je­na.

Ana­li­za i si­ste­ma­ti­za­ci­ja. Sigurno je samo da ne­će­mo bi­ti bes­po­sle­ni".

Ka­da vam po­no­vo po­či­nju oba­ve­ze u Fi­nik­su?

"Na po­sao se vra­ćam pra­vo iz Li­tva­ni­je, od­mah po za­vr­šet­ku Evrop­skog pr­ven­stva. Do ta­da će­mo ima­ti vi­še in­for­ma­ci­ja u kom će se prav­cu štrajk raz­vi­ja­ti".


Novicki unikat


No­vi NBA pr­vak Da­las je spe­ci­fi­čan i po to­me što mu je naj­bo­lji košarkaš Evro­plja­nin.
"No­vic­kom je ovo bi­la 13. se­zo­na u NBA. Ni­ka­da ni­je igrao Evro­li­gu ili imao zna­čaj­ni­ju ulo­gu na bi­lo kom evrop­skom klupskom tak­mi­če­nju pre do­la­ska u NBA. Nje­ga ne mo­že­mo da po­sma­tra­mo sa­mo kao evropskog košarkaša, jer se se iz­gra­dio i afir­mi­sao tek kao NBA igrač. Ali, sve je to ma­nje bit­no. Gde god da je igrao bio bi as", ka­že Ko­koškov.


Za­tim je naš struč­njak na­veo ko­li­ko je No­vic­ki na­pre­do­vao od da­na ka­da je kao 20-go­di­šnjak do­šao u Ame­ri­ku.
"Na po­čet­ku ka­ri­je­re bio je ka­ta­stro­fa­lan ska­kač, go­to­vo bez igre le­đima. Ne­pre­sta­no je ra­dio na svo­m usavršavanju, pa je sa­da vi­še ne­go so­li­dan ska­kač i „gou to gaj" na ni­skom po­stu. Ne­ve­ro­va­tan spoj vi­si­ne, teh­ni­ke, ba­lan­sa... Uni­ka­tan košarkaš. Za­slu­že­no je od­veo Da­las do pr­ve ti­tu­le, igra­li su bez di­le­me naj­bo­lju ko­šar­ku u NBA".


Kruna Peđine karijere

 

Raz­go­vor ni­je mo­gao da pro­tek­ne bez pri­če o to­me ka­ko je naj­bo­lji srp­ski stre­lac kru­ni­sao sjaj­nu ka­ri­je­ru.


"Sto­ja­ko­vić je dav­no tre­ba­lo da ima jed­nu osvo­je­nu ti­tu­lu! Na­rav­no, sa King­si­ma. Jer, ne­ko­li­ko se­zo­na ima­li su si­gur­no naj­bo­lji tim u li­gi. Ali, put ga je eto tek sa­da do­veo do u Da­las, sa ko­jim su mu se sno­vi o pr­ste­nu ostva­ri­li. Pe­đa je po do­la­sku u Da­las imao bit­nu ulo­gu u ti­mu. I kao vr­hun­ski na­pa­dač, ali i kao va­žan psi­ho­lo­ški fak­tor za tim. Ako sagle­da­te nje­go­vu ka­ri­je­ru u ce­li­ni, za­klju­či­će­te da je pot­pu­no za­slu­žio da bu­de gde je sa­da - na vr­hu ko­šar­ka­ške pla­ne­te!


Prsten pao u zaborav

 

Upi­tan ka­da će ne­ki evrop­ski struč­njak pred­vo­di­ti tim do ti­tu­le, Ko­ko­škov se nasmejao i kratko odgovorio:
"Neko, nekad, jednog da­na si­gur­no!"


A da je u NBA mi­lja­ma da­le­ko is­pred tro­fej­nog Ita­li­ja­na iz Lej­ker­sa, uka­zao je i re­či­ma:

 

"Pr­sten ko­ji sam osvo­jio sa De­tro­i­tom 2004. već je dav­no pao u zaborav. U spor­tu se pam­ti sa­mo po­sled­nja se­zo­na".

Ponedeljak 08.08.2011. 18:23
zanimljivo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online