Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.05.2011.
14:36
Vestionline A

Paspalj: Formula uspeha je dobar sistem

Proslavljeni jugoslovenski reprezentativac Žarko Paspalj u intervjuu za "Nezavisne novine" govori o aktuelnim zbivanjima u košarci, ali ono što mu nedostaje jeste rekreacija.

Paspalj trenutno obavlja funkciju potpredsednika Olimpijskog komiteta Srbije

Život mu se promenio 2001. kada je imao dva srčana udara. Morao je da kaže zbogom aktivnostima koje su mu mnogo značile. Na teren više ne sme, ali iz sećanja mu niko ne može izbrisati predivne trenutke koje je proveo na parketima širom sveta i radosti zbog brojnih pobeda.

"To je vreme bilo drugačije, pa smo se svi malo više bavili loptom nego što se danas igrači loptaju. Kvantitet daje kvalitet, tako da su generacije samo izranjale. Bilo je mnogo dobrih igrača i boljih i lošijih od mene. Imam utisak da smo svi košarku mnogo voleli i da bi svako od nas to radio nezavisno od novca i svega onoga što ide uz sport ako si dobar.”

"Jedina formula uspeha je dobar sistem. Košarka još postoji kao brend, što bi moglo da bude interesantno klincima. U tom radu treba čekati rezultate, koji nisu kao dovođenje dobrog stranca u godini dana, ali na duže staze takav rad može da donese neuporedivo veću korist."

On je bio jedan od najboljih igrača izuzetno uspešne generacije. Osvajao je zlatne medalja na Svetskom i na evropskim prvenstvima, kao i srebro na Olipijskik igrama. Ipak, jedna mu je posebno draga.

"Bilo je mnogo uspeha, ali mi često pominjemo da je 1995. godina bila prekretnica, jer dolazi iz vremena kada je sve bilo vrlo teško i zbog toga je osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Atini bio veliki uspeh. Kao takmičenje nije bilo najveće, jer je bilo i većih takmičenja i većih rezultata, ali u tom trenutku to je bilo izuzetno bitno", istakao je Paspalj.

Paspalj smatra da je pozitivno što će selektor Dušan Ivković i dalje da predvodi reprezentaciju, a o šansama za plasman na Olimpijske igre u Londonu je rekao:

"Nemamo puno vremena do Evropskog prvenstva u Litvaniji, na koje će doći najbolji igrači. Osim toga, imamo peh da naši igrači nisu puno igrali u svojim klubovima i da nisu u formi u kakvoj bi mogli biti. Biće teško izboriti prva dva mesta koja vode na Olimpijske igre. Ako se to ne desi, potrudićemo se da dobijemo organizaciju predolimpijskog turnira. Nadamo se da ćemo biti četvrti ekipni sport koji će otići na OI. To bi bilo dobro za košarku."

Nedavno je Dragan Đilas preuzeo funkciju predsednika Košarkaškog saveza Srbije. Prvi zadatak je uspešno obavio, a to je ostanak Ivkovića na čelu reprezentacije naredne dve godine.

"Đilas ne može da napravi neki iskorak koji ima veze konkretno sa košarkom. Svima je jasno da je KSS u velikim problemima, da postoje finansijska dugovanja. Najbolja formula za funkcionisanje jedne sportske organizacije glasi: struka sportistima, a menadžerstvo profesionalcima. Sam njegov dolazak i ljudi koje je doveo su garancija da se Savez postavi na pravo mesto. Đilasov plan je da bude u Savezu dok se situacija ne sredi, ne promijeni kompletan Statut. A ono što bi struka trebalo da isprati, to će verovatno raditi Dejan Bodiroga i Dejan Tomašević", rekao je Paspalj. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online