Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.03.2011.
09:52
Vestionline A

Košarkaši Zvezde stupili u štrajk!

Samo dan posle izborenog opstanka u NLB ligi košarkaši Crvene zvezde odbili su da treniraju u ponedeljak uveče zbog velikog zaostatka u isplati zarada, prenose "Večernje novosti"!

Ipak, odlazak na meč poslednjeg kola NLB lige protiv Zagreba ne dolazi u pitanje, iako im se, prema nezvaničnim informacijama, duguju najmanje tri plate.

Očigledno je da momci sa Kalemegdana ovim činom žele da upozore upravu, dok iz kluba nema zvaničnih reakcija na ovakav potez košarkaša.

Prema saznanjima "Večernjih novosti" igrači će odigrati utakmicu poslednjeg kola NLB lige, u sredu na gostovanju u Zagrebu.

Ovo je druga opomena klupskom rukovodstvu, prethodno su igrači takođe odbili da treniraju uoči utakmice sa Hemofarmom u Vršcu 26. februara, u kojoj je Zvezda doživela ubedljiv poraz. Klub je tada isplatio trećinu plate, ali to očigledno nije bilo dovoljno da se dugotrajnije održi mir u kući.

Crveno - beli posle opstanka, ali i štrajka igrača su izdali saopštenje u kome indirektno optužuju državne i sportske funkcionere da favorizuju najvećeg rivala. Traže makar 15% od onoga što državna i javna preduzeća daju Partizanu.

Saopštenje je potpisao generalni menadžer, Mirko Pavlović, a prenosimo ga u celosti.

"Košarkaški klub Crvena zvezda ispunio je, zauzimanjem 13. mesta NLB lige, prvi sportski cilj postavljen na početku ove sezone. Taj rezultat obezbeđuje joj mogućnost da se kroz domaće prvenstvo ponovo izbori za učešće u regionalnoj ligi. Time bismo se zadržali među najboljim ekipama sa ovih prostora gde je Zvezdi uvek i bilo mesto. Ovaj rezultat postignut je isključivo velikom upornošću nas koji radimo i igramo za Zvezdu, ali i zahvaljujući fantastičnoj podršci koju su nam iz nedelje u nedelju, puneći halu Pionir, pružali naši navijači.

Da neko ne bi pomislio da smo mi, koji u ovom trenutku predvodimo klub, neambiciozni jer smo postavili ovakve ciljeve, želimo da podsetimo celokupnu javnost odakle smo krenuli i sa čime smo se nosili od leta 2010. godine do danas:

Na inicijativu državnih organa je od 01. jula do 20. decembra 2010. godine, trajao predstečajni postupak pred Trgovinskim sudom u Beogradu, koji nam je dodatno otežavao poslovanje i stvorio alibi za državne institucije da ne pomažu Crvenoj zvezdi.

Sa stvaranjem tima smo krenuli 15. jula 2010. U tom trenutku nismo imali ni jednog igrača pod važećim ugovorom. Ugovori pojedinih igrača su istekli, a neki su raskinuti kroz arbitražni postupak Košarkaškog saveza Srbije.

20. jula 2010. na snagu je stupio FAT, odnosno zabrana dovodjenja igrača iz inostranstva izrečena od strane FIBA, koja nam je onemogućila dovodjenje stranaca i srpskih igrača koji su prethodne sezone nastupali u inostranstvu. Zabrana je trajala sve do polovine oktobra meseca.

Stavovi državnih funkcionera i dežurnih sportskih radnika su bili krajnje nedobronamerni prema našem klubu. Spremnost da pomogne je izrazilo jako malo njih, ali su i oni često bili upozoravani da nije dobro pomagati Zvezdi.

U takvoj atmosferi, prvi put u istoriji kluba, u sezonu se ušlo bez sponzora.

Kada ovome dodamo izazove sa kojima se susreću svi klubovi u Srbiji, od kojih ni jedan nema gore navedene probleme, kao i činjenicu da smo se na terenu oslonili na mlade igrače koje razvijamo tako da donesu rezultate u narednim sezonama, može se reći da su ciljevi realni.

Ali, ovako više ne može.

Da nije bilo finansijske pomoći nekolicine zaljubljenika u naš klub i kontinuirane pomoći Grada Beograda koji je jedini pomagao i u kriznim situacijama tokom ove sezone, pitanje je da li bi Zvezda uopšte dočekala kraj sezone u NLB ligi.

Realnost je da dalji oporavak Crvene zvezde sada isključivo zavisi od podrške državnih struktura. Kada bismo bili pomognuti sa 15 odsto sredstava koja su javna i državna preduzeća dala našem najvećem rivalu mi bismo sve svoje obaveze vezane za ovu sezonu ispunili. To bi obezbedilo i dovoljno sredstava za nastavak programa, koji smatramo adekvatnim ekonomskom stanju u državi i društvu. Podsećamo nadležne, da je Zvezda i prema novom predlogu Zakona o sportu klasifikovana kao klub od Nacionalnog interesa.

Ukoliko se u narednih sedam dana nešto ne promeni i država se aktivno ne uključi i pomogne, Crvena zvezda će biti prinuđena da se pred početak domaće lige odrekne svojih najiskusnijih igrača i nastupi sa bitno podmlađenim timom, a možda čak i sa juniorskom sastavom.

O detaljima naših problema, aktuelnoj situaciji, kao i opstrukcijama sa kojima se susrećemo smo obavestili Predsednika Vlade Srbije, Gradonačelnika Beograda i Ministarstvo za sport i omladinu", navodi se u saopštenju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online