Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.11.2010.
13:24
Vestionline, sportske.net A

Srbi i Hrvati u top 10 najvećih rivalstava na svetu

Internet portal goal.com objavio svoju listu na kojoj se navodi balkanski duel među 10 najžešćih, uz tvrdnju da rivalstvo ima malo veze sa fudbalom.

Navijači Srbije

Srbija i Hrvatska su našle mesto među 10 najvećih rivalstava u svetskom fudbalu, a navode se mečevi između Jugoslavije i Hrvatske u kvalifikacijama za EP 2000. koji su obilovali tenzijama. Ovaj portal konstatuje da mržnja koja postoji dugo uspeva da se prenese i na neke druge sportove poput vaterpola i tenisa.

Na kraju, komentar je da je ovo, ako gledamo politički kontekst verovatno najveće rivalstvo u svetskom fudbalu, mada su, svakako, razlozi vezani za sve drugo, osim za sport. 

U top 10 su još:

Brazil – Argentina

Dve najveće južnoameričke nacije gaje rivalstvo koje se često meri sa otvorenim animozitetom i nikada dueli ova dva tima nisu prijateljski.

Engleska – Škotska

Škoti posmatraju Engleze kao neprijatelje, jasno da je takođe u pitanju politika i istorija, a javna je tajna da „Tartan Armi“ uvek navija protiv Engleza na velikim takmičenjima.

Japan – Južna Koreja

Dve najveće sile na istoku Azije neguju ovo rivalstvo kao „Haneljon“, što označava svaki meč između Japana i Južne Koreje u bilo kom sportu.

Alžir – Egipat

Alžirce nije zanimao Mondijal, oni su slavili pobedu nad Egiptom u baražu. Mečevi dva tima idu uz neizbežno nasilje, a neretko su i sami protivnički igrači na udaru.

Holandija – Nemačka

Ovo je, po nama, najveći evropski derbi. Mržnja koju Holanđani gaje prema Nemcima je evoluirala i od otvorenog neprijateljstva prerasla u sofisticirani prezir. Pobede nad Nemačkom su u Holandiji opevane i u pesmama...

Salvador – Honduras

Čitali ste o fudbalskom ratu između dve zemlje. Ponekad se pogrešno tumači da je oružani sukob izbio zbog fudbala, a razlozi su posve drugačiji, meč je samo bio inicijelna kapisla za prolivanje krvi.

Portugal – Španija

Derbi Iberije nema mnogo veze sa stvarima van fudbala, Portugal i Španija su prijateljske zemlje, ali ima dodira sa uverenošću Portugalaca da oni bolje igraju fudbal od suseda. Razvoj događaja u poslednjih nekoliko godina samo je rasplamsao zavist zapadnog dela poluostrva.

Iran – Saudi Arabija

Dve zemlje uvek su se borile za supremaciju u Zapadnoj Aziji, Irak nema ništa s tim. U osnovi je sukob unutar Muslimana, Sunija koji drže Saudi Arabiju i Šita koji su većina u Iranu. Tenzije su se uvek prenosile na fudbalski teren, a nije teško objasniti zbog čega Iranci smatraju Saudijce izdajnicima.

SAD – Meksiko

Ovo je novo rivalstvo, jer je Meksiko bio dominantan u 20. veku. A, onda su Amerikanci 2002. stigli do četvrtfinala Mondijala, a klubovi iz MLS počeli da dovode najbolje meksičke igrače. Sve se to nije svidelo „sombrerosima“, jer „El Tri“ više nije neprikosnoveni vladar Severne i Srednje Amerike.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online