Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.10.2010.
18:03
Vestionline, Tanjug A

Partizan upozoravao, Lukić osudio incident

Srpski sport je juče u Italiji doživeo jedan od najtežih udaraca u svojoj istoriji, a napad na reprezentativca Vladimira Stojkovića i prekid utakmice zbod divljanja huligana osramotio je sve nas pred licem međunarodne sportske javnosti i izazvao posledice koje ćemo sanirati godinama", stav je FK Partizana povodom dešavanja na kvalifikacionoj utakmici protiv Italije u Đenovi.

"Želimo da podsetimo da smo već skretali pažnju na metode i stil ponašanja koji se nameću srpskom fudbalu - govor mržnje, verbalno nasilje i pretnje, pritisak na fudbalske organizacije i organe, uvrede i obmane, šovinizam. Sada smo prinuđeni da konstatujemo da su se naše najcrnje slutnje ostvarile i verbalno nasilje se transformisalo u fizičko", navodi se u saopštenju Partizana.


U našem trofejnom klubu ističu da se nikada u istoriji srpskog sporta nije dogodilo da se navija protiv sopstvene reprezentacije, da se likuje nad njenim neuspesima, da se namerno prekida njena utakmica i da se pokušava linč reprezentativca.


"Suvišno je konstatovati ono što je očigledno - ne radi se o spontanoj reakciji, već o unapred osmišljenom i isplaniranom činu. Inspiratori, organizatori i finansijeri nasilja u Đenovi mogu se otkriti i na nadležnima je da to i učine", stoji u saopštenju.


Upravni odbor Partizana podseća da se u vreme kada se srpsko društvo trudi da usvoji i primeni najviše standarde zaštite ljudskih prava, dugogodišnjem reprezentativcu, uzornom sportisti i profesionalcu Vladimiru Stojkoviću osporava jedno od najosnovnijih ljudskih prava garantovano međunarodnim poveljama i Ustavom Srbije - pravo na slobodan izbor rada.


"Zbog korišćenja tog prava Stojković je izložen verbalnom i fizičkom linču, ugrožen je njegov integritet. Očekujemo da će to izazvati odlučnu reakciju srpske države i društva, istovetnu onoj kada se ugrožavaju prava drugih. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo našeg fudbalera, ali to neće biti dovoljno ukoliko se ne privedu pravdi svi koji su odgovorni za napad na njega", navodi se u saopštenju.


Partizan na kraju konstatuje da više nisu potrebna upozorenja, već akcija za hitno uklanjanje iz srpskog fudbala svih koji beskrupuloznim nasiljem, uz odsustvo svih pravnih i moralnih kriterijuma i stega, žele da ostvare lične, grupne i kvazi-klupske interese.


"Uvereni smo da u srpskom fudbalu i među ljubiteljima sporta ogromnu većinu čine oni koji istinski vole fudbal, uživaju u igri, korektno navijaju za svoj klub i državne selekcije i zato je poslednji čas da se ujedinimo. Ne želimo ni da pomislimo da kulminacija nasilja koja se dogodila u Đenovi neće izazvati opštu reakciju. Odsustvo reakcije pretvorilo bi srpski fudbal u gladijatorsku arenu, zverinjak, u kome niko od poštenih i ispravnih građana ove zemlje neće želeti da bude prisutan", navodi se u saopštenju Partizana.

A, predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić rekao je za 'Tanjug' da je užasnut onim što se desilo sinoć u Đenovi i da smatra da svako treba da bude kažnjen za ono što je uradio.


"Užasnut sam onim što su navijači Srbije uradili u Đenovi. Crvena Zvezda i ja kao predsednik kluba uvek osuđujemo svako nasilje i smatram da svako ko ga počini treba da bude spreman da odgovara za svoje postupke", rekao je Lukić.


Prvi čovek crveno-belih kaže da je ono što se desilo u Đenovi najveća sramota našeg fudbala.


"To što se desilo je najveća sramota u istoriji srpskog fudbala. Posledice će biti teške, kako za reprezentaciju, tako i za klubove. Poslednji je trenutak da se svi u našem fudbalu urazume i da preuzmu svoj deo odgovornosti. Svi zajedno treba da učinimo sve kako bi smo iz ove situacije izašli što jači", rekao je Lukić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online