Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.10.2009.
21:25
Tanjug A

Reprezentacija Srbije na prvenstvu sveta

Fudbalska reprezentacija Srbije napravila je podvig ubedljivo savladavši selekciju Rumunije, pa je potpuno zasluženo izborila direktan plasman na prvenstvo sveta.

Strelci su bili su Žigić u 37, Pantelić 50, Kuzmanović u 78. i Jovanović u 87. i 90. minutu.

Naš državni tim je superiorno osvojio prvo mesto u grupi ispred bivšeg evropskog i svetskog prvaka Francuske, Austrije, Litvanije Rumunije i Farskih ostrva.
Poslednju utakmicu u kvalifikacijama Srbija igra 14. oktobra kao gost protiv Litvanije, ali taj susret neće imati takmičarski značaj. Kolo pre kraja naš državni tim ubedljivo vodi na tabeli sedme grupe sa 22 boda iz devet utakmica.

Srbija će drugi put uzastopno igrati na prvenstvu sveta, nakon što je bila učesnik 2006. godine u Nemačkoj. Čestitke fudbalskoj reprezentaciji Srbije uputili su premijer Mirko Cvetković, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković.

Srpski fudbalski reprezentativci već na terenu su proslavili trijumf nad Rumunima i plasman na svetsko prvenstvo, a prilikom susreta sa novinarima sa puno emocija su komentarisali veliki uspeh državnog tima.

"Zaslužili smo ovo slavlje. Hvala svima koji su bili uz nas, a posebno priznanje odajemo selektoru Radomiru Antiću koji nam je ulio snagu i moć da na ovakav način završimo kvalifikakcije. Našoj sreći zaista nema kraja", izjavio je kapiten Dejan Stanković.

On je dodao da zasluge za trijumf ima cela ekipa, koja je funkcionisala "kao sat".
"Smatram da smo dokazali kvalitet. Od početka kvalifikacija vodili smo na tabeli, a smogli smo snage da sačuvamo poziciju koja direktno vodi na Moncijal u Južnoj Africi. Očekujem da i tamo potvrdimo vrednosti", rekao je Stanković.

Strelac vodećeg gola Nikola Žigić odao je priznanje navijačima za sjajnu podršku tokom čitavog susreta sa Rumunima.
"Bili smo uvereni da ovde u Beogradu vadimo vizu za Južnu Afriku. Hvala divnim navijačima, koji su nas nosili do velikog trijumfa. U ovom trenutku ne možemo da opišemo raspoloženje i atmosferu u ekipi. Ovo je veliki trenutak za srpski fudbal i srpske navijače", istakao je Žigić.

Marko Pantelić se večeras konačno upisao u strelce u majici nacionalnog tima, a posle utakmice dugo je slavio sa saigračima i navijačima.
"Prosto nemam reči. Srbijo, možeš da budeš ponosna. Ovo slavlje posvećujemo našem narodu koji je zaslužio veliku radost. Uveren sam da ćemo i na svetskom prvenstvu dostojno braniti boje naše zemlje", poručio je Pantelić.

Dvostruki strelac Milan Jovanović ocenio je da je "sada sve jasno".
"Potvrdili smo da potpuno zasluženo idemo u Južnu Afriku. Dokazali smo kvalitet i naš trijumf niko ne može da ospori. Ovo je veliki podsticaj i uveren sam da ni na svetskom šampionatu nećemo razočarati", zaključio je Jovanović.

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Radomir Antić ocenio je da je trijumf nad selekcijom Rumunije, kojim je izboren plasman na prvenstvo sveta, nagrada ne samo igračima za uloženi trud, već svim našim građanima.

Plasman reprezentacije Srbije na Svetsko prvenstvo proslavio se u Beogradu, Nišu, Kraljevu i u Banjaluci, Herceg Novom,...

Razdragani beogradski navijači, uz mnoštvo državnih zastava i bučne sirene, skandirali su imena izabranika Radomira Antića, koji su celoj naciji doneli radost plasmanom među 32 najbolje svetske selekcije.

Kolone automobila sa obeležjima državnog tima odmah po završetku susreta sa Rumunima počele su da kruže glavnim gradskim ulicama, a oko 23 časa centar prestonice bio je zatvoren za saobraćaj.
 

Uz pesmu i navijačke pokliče Beograđani su se okupili na Trgu republike, gde su ođekivale petarde, a viđene su i dve fudbalske lopte.
Navijači su očekivali da se novi heroji pojave pred njima i obrate im se, ali do toga nije došlo, pošto su "beli orlovi" nakon vožnje Ulicom kralja Milana otišli u Sportski centar Kovilovo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online