Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.08.2010.
20:08 >> 23:10h
Vestionline A

Grupa H Lige šampiona: Arsenal, Šahtjor, Braga, Partizan

Predstavljamo vam u kratki crtama protivnike Partizana u Ligi šampiona, Arsenal, Šahtjor i Bragu. Svi oni će biti gosti Beograda i Srbije, a mi im želimo da ih crno-beli nadigraju.

Fudbaleri srpskog šampiona Partizana igraće u grupi H Lige šampiona sa engleskim Arsenalom, ukrajinskim Šahtjorom i portugalskom Bragom, odlučeno je žrebom u Monte Karlu!

Partizanov najteži rival u grupi H fudbalske Lige šampiona svakako je londonski Arsenal.

Arsenal - Francuska u Londonu

Klub je osnovan 1886. godine u severnom Londonu pod imenom Histori of Arsenal FC. Popularne "tobdžije" su treći najtrofejniji klub u Engleskoj, iza Liverpula i Mančester junajteda. Arsenal je osvojio 13 titula prvaka i 10 FA kupova, a imao je priliku da se raduje i evropskom trofeju - nekadašnjem Kupu pobednika kupova 1994. godine. Takođe, Arsenal je bio finalista Lige šampiona 2006. kada je poražen od španske Barselone rezultatom 2:1.

Dolaskom francuskog trenera Arsena Vengera 1996. godine počela je nova era kluba. U međuvremenu osvojene su tri titule šampiona Engleske (1998, 2002, 2004), a posebna istorijska bila je ona u sezoni 2003/04. kada Arsenal nije izgubio nijednu prvenstvenu utakmicu - 24 pobede i 14 remija u 38 mečeva!

Venger je poznat po tome da forsira isključivo strane igrače, uglavnom svoje zemljake Francuze. Tako u kadru za sezonu 2010/11. ima samo trojice Engleza - Tija Volkota, Džeka Vilšira i Kirana Gibsa! Najveća zvezda tima svakako je kapiten i španski reprezentativac Seks Fabregas, a među nosioce igre spadaju i Robin van Persi, Samir Nasri, Tio Volkot, Gael Kliši, Bakari Sanja, kao i Rus Andrej Aršavin. Arsenal je pre samo dva dana angažovao još jedno atraktivno pojačanje, štopera Sebastijana Skilaćija. 

Šahtjor - Rudari iz Donjecka

Ukrajinski fudbalski klub šahtjor osnovan je 1936. godine pod imenom Stahanovec, a današnje ime nosi od 1992. godine, kada je Ukrajina stekla nezavisnost.

Procvat kluba krenuo je dolaskom prebogatog gazde Rinata Ahmetova 1996. godine, od kada je osvojeno pet titula prvaka Ukrajine i šest nacionalnih kupova. Svakako, najveći uspeh je osvajanje Kupa UEFA 2009. godine, kada je u finalu posle produžetaka pobeđen nemački Verder 2:1.

Od prošle sezone Šahtjor igra na "Donbas areni", jednom od najlukzusnijih stadiona u Evropi. Trener ekipe je Rumun Mirčea Lučesku, a najveće zvezde tima su kapiten, Hrvat Darijo Srna, njegov zemljak Eduardo, koji je stigao letos iz Arsenala, zatim Brazilci Fernandinjo, Luiz Adrijano, Žadson i Vilijan, kao i domaći reprezentativci Dmitrij Čingrinskij, na pozajmici iz Barselone, Andrej Pjatov, Jaroslav Rakickij, Ruslan Fomin, Vjačeslav Ševčuk i rumunski reprezentativac Razvan Rac.

Prošle godine, Partizan i Šahtjor su igrali u grupnoj fazi Lige Evrope. Rezultat u pobedama je bio 1:1 - 4:1 za šahtjor u Donjecku, dok su "crno-beli" slavili u Beogradu 1:0. 

Braga - u senci velikana

Portugalski fudbalski klub Braga osnovan je 1921. godine i nikada do sada nisu uspeli da osvoje titulu prvaka Portugala. Klub je svih ovih godina u senci trija Benfika, Porto i Sporting, koji su "zaduženi" za osvajanje titula.

Najveći uspeh ostvaren je upravo prošle sezone, kada je Braga osvojila drugo mesto, iza šampiona Benfike. U kvalifikacijama za Ligu šampiona pali su evropski velikani kao što su škotski Seltik i španska Sevilja, što jasno govori o kvalitetu tima. Jedini trofej koji je ovaj klub osvojio bio je Kup Portugala daleke 1966. godine.

Beogradska publika, doduše ona naklonjena Crvenoj zvezdi, imala je priliku da igra protiv Brage u novijoj istoriji. U sezoni 2005/06. Zvezda je eliminisala Bragu u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope (0:0 u Beogradu, 1:1 u Bragi), dok se dva tima sastala i u grupnoj fazi tog takmičenja u sezoni 2007/08., kada je Braga na domaćem terenu slavila rezultatom 2:0.

Predsednik kluba je Antonio Salvador, dok je trener ekipe Domingo Pasijensija.

Tim je sastavljen uglavnom od portugalskih i brazilskih igrača, koji poseduju portugalske pasoše, tako da zvanično i nema mnogo stranaca u ekipi. Najveća zvezda je napadač Mateus, kao i golman Kvim, koji je bio u sastavu Portugala za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Među nosiocima igre su i Elder Barbosa, Migel Garsija, Silvio, Giljerme, Vandinjo, Lađi Keita...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online