Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.05.2019.
09:50
B. Cvetojević - Vesti A

Ninković piše istoriju!

Pert ili Sidnej, zapad ili istok, Dijego Kastro ili Miloš Ninković? Na sva ova pitanja dobićemo odgovor u nedelju uveče, kada se na Optus stadionu završi veliko finale A-lige. Za 14. titulu šampiona najjačeg australijskog fudbalskog takmičenja, boriće se Pert Glori i Sidnej FC, dva najbolje plasirana kluba i posle 27 rundi ligaškog dela sezone.

Vesti
Miloš Ninković

Nema sumnje da će veći deo srpske zajednice na Petom kontinentu u nedelju uveče (4.30 po vremenu zapadne, odnosno 6.30 po vemenu istočne obale) biti naklonjen gostima. Razlog je više nego očigledan - već četvrtu godinu najjači adut Sidneja je srpski fudbalski as Miloš Ninković. Igrač vrhunskog svetskog renomea, jedan od malobrojnih fudbalera tako moćnog kalibra koji su igrali na australijskim terenima.

- Veoma sam srećan i ponosan što ću imati priliku da ponovo igram veliko finale A-lige. Isto se osećaju svi u klubu i čvrsto smo rešeni da posle godinu dana bez titule vratimo šampionski pehar u Sidnej - istakao je Ninković u razgovoru za "Vesti".

Nebesko plavi su otputovali na zapadnu obalu ispunjeni samopouzdanjem posle istorijske pobede nad Viktorijem u polufinalu - 6:1. S druge strane, Pert je takođe dobio injekciju pozitivnog naboja jer je posle dramatičnih 120 minuta igre sa penala eliminisao žilavi Adelajd. 

- Znao sam da će morati da pukne preko nečijih leđa za sve naše promašaje. Nikoga ove sezone osim poslednjeplasiranih Marinersa nismo ubedljivo pobedili, a mnogo puta smo zaslužili da slavimo sa 3-4 gola razlike. Na kraju, i to se desilo i to onda kad je bilo najpotrebnije i najslađe, baš protiv Melburna. Pobeda od 6:1 nam svima daje dodatnu energiju da i u odlučujućoj utakmici za titulu odigramo najbolje što možemo i nastavimo dominaciju u međusobnim duelima sa Glorijem - kaže Ninković.

A ta premoć Sidneja u mečevima sa Pertom je takva da se komotno može reći da im je osvajač lige redovna mušterija. Čak 10 od poslednjih 11 međusobnih duela u A-ligi pripalo je Sidneju, a tu jedinu pobedu Glori je zabeležio u januaru ove godine na domaćem terenu - 3:1. Prethodno, Sidnej je slavio u Pertu sa 3:2, a u poslednjem meču odigranom 18. aprila u sidnejskom predgrađu Kogra nebesko plavi su pobedili sa 1:0, golom Adama Le Fondra.

- Što se mene tiče, neka se ponovi isti rezultat - priželjkuje Ninković. - Međutim, svesni smo da to neće biti lak zadatak i da Pert ima odličan tim, što su i potvrdili ubedljivim osvajanjem ligašog dela sezone. Ipak, ovo je utakmica u kojoj sve što je bilo ranije pada u vodu, meč u kojem pravo na greške i popravni ne postoji, a mi imamo daleko više iskustva u takvim utakmicama od našeg rivala. Pogotovo velika motivacija za nas je što se borim za četvrtu titulu u istoriji kluba, koja će nam omogućiti da uz Viktori postanemo jedini sa tolikim brojem naslova prvaka.

Uistinu, Sidnej je najuspešniji tim A-lige u poslednjih nekoliko godina. Poslednju titulu osvojili su 2017. protiv Viktorija, a iste godine su trijumfovali i u FFA Kupu. Nasuprot njima je ekipa koja nije igrala u tako velikim utakmicama, pošto je prvi i poslednji put Glori nastupao u velikom finalu A-lige još u maju 2012. kada je poražen od Brizbejna.

Međutim, Pert je ove godine neumoljiv kod kuće. Poraženi su samo jednom u poslednjih deset mečeva na domaćem terenu, ali ne treba zaboraviti i to da finale neće igrati na svom HBF stadionu, već na novom Optus stadionu.

Dobra vest za oba trenera je da povređenih ik suspendovanih igrača nema. Toni Popović i Stiv Korika će na talon moći da izbace svoje najjače adute, pa će se jedni spram drugih naći ponajbolji igrači A-lige - Kastro, Ikonomidis, Kijaneze i Ridi sa jedne, a Ninković, Brosk, Le Fondr i De Jong sa druge strane. Sve je dakle spremno za istinski fudbalski spektakl u kojem će pasti odluka o prvaku Australije. Sidnej četvrti put ili prvenac za Pert, saznaćemo u nedelju uveče kada sudija Šon Evans iz Melburna označi kraj 14. finala A-lige.

Vesti
Optus stadion

SVI ŠAMPIONI

2005/06. Sidnej FC
2006/07. Melburn Viktori
2007/08. Njukasl Džets
2008/09. Melburn Viktori
2009/10. Sidnej FC
2010/11. Brizbejn Rour
2011/12. Brizbejn Rour
2012/13. C.Koust Mariners
2013/14. Brizbejn Rour
2014/15. Melburn Viktori
2015/16. Adelajd junajted
2016/17. Sidnej FC
2017/18. Melburn Viktori
2018/19. ?

Pregovori sa kapitenom

Miloš Ninković je prethodnih dana dobio i specijalni zadatak od uprave kluba. Naime, srpski as je zadužen da pomogne u ubeđivanju kapitena Aleksa Broska da odustane od penzije i potpiše novi ugovor na još jednu sezonu.

- Razgovarao sam prvo sa predsednikom Skotom Barlouom, koji je izneo stav kluba da nam je glavni zadatak da zadržimo Broska u timu još jednu godinu. Posle toga sam imao i razgovor sa Aleksom i pokušao da ga ubedim da promeni odluku i nastavi da igra. Iako ima 35 godina i dalje je neverovatan igrač i siguran sam da može da odigra i narednu sezonu. Sidnej sa Broskom i bez njega definitivno nije ista ekipa - istakao je Ninković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online