Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.03.2019.
00:49
G. Anđelić - Vestionline A

Publika nije videla Zvezdin gol iz slobodnog udarca protiv Partizana na "Marakani" od 1979.

Živa je istina, u susret 159. "večitom derbiju", da u poslednjih 40 godina nije bilo svedoka takvog pogotka "crveno-belih" na svom stadionu u najvećoj utakmici našeg fudbala.

MN Press
Dušan Savić platio cenu velike radosti zbog drugog gola u 64. derbiju, na klupu ga zagrljajem otpratio rezervni golman Živan Ljukovčan, a pored je Slavoljub Muslin, koji je zamenjen nešto ranije

Da, Dejan Milovanović jeste zatresao Partizanovu mrežu iz slobodnog udarca u 132. "večitom derbiju" 28. februara 2008, ali je to bio jedini put da se okršaj "crveno-belih" i "crno-belih" desio pred sablasno praznim tribinama. Zvezda je ispaštala kaznu zbog izgreda navijača. Disciplinski organi su suludom birokratskom odlukom osudili i najveću svetkovinu našeg sporta. 

Taj meč je odigran u prvom kolu posle zimske pauze. Gost je poveo već u 3. minutu preko Đorđa Lazića. Milovanović je izjednačio u 19. minutu, a domaćin je dao još tri gola - 4:1.

Pogodak iz slobodnog udarca pravi je biser utakmice, a Zvezda tako nije ukrasila ni pobede protiv Partizana naočigled svojih poklonika na "Marakani" još od sezone u kojoj je bila finalista Kupa UEFA. Nedugo iza njenih megdana s Borusijom iz Menhengladbaha, koja je i ponela trofej, "večiti rivali" su se sastali 10. juna 1979. u pretposlednjem kolu jugoslovenskog prvenstva. Bio je to 64. derbi.

Partizan, dominantni šampion u sezoni pre te, borio se za goli prvoligaški život. Uoči duela su kolale glasine da će Zvezda da pusti svog komšiju da obezbedi opstanak, iako su i njoj bodovi bili neophodni da u trci s još dva-tri tima izvadi evropsku kartu. Rezultat je opovrgao zle jezike. "Crveno-beli" su pobedili s 3:0. "Crno-beli" su se spasli furioznom igrom u poslednjem kolu protiv titogradske Budućnosti na Stadionu JNA (4:2).

Tom derbiju ljubitelji fudbala nisu poklonili dužnu pažnju. Splet okolnosti bio je takav da se okupilo samo 40.000 gledalaca, što je za to vreme bila poseta ispod proseka na Zvezdinom stadionu za jedan od najvećih gradskih dvoboja na kugli zemaljskoj. 

Briljirao je Dušan Savić, ali nekadašnji ubojiti centarfor "crveno-belih" baš taj derbi pamti i po pomešanim utiscima. Dao je dva gola. I kad je u 68. minutu postigao pogodak i iz slobodnog udarca, njegovoj radosti nije bilo mere. Ponovo je napustio granicu igrališta deleći sreću sa saigračima i pred navijačima, a usred njegove ushićenosti sudija Matovinović ga je sasekao kao mačem. Pokazao mu je drugi žuti karton. Isključio ga je dosledno primenjujući pravila fudbalske igre. Savić se teško mirio s odlukom riječkog arbitra. Jedva se besan skrasio na klupi.

*Partizan je na pogodak iz slobodnog udarca na "Marakani" čekao 21 godinu. Damir Čakar je podesio nišanske sprave u pobedi s 3:2 potkraj zime 1996, a Brazilac Leonardo je lukavo prevario Filipa Manojlovića 18. aprila 2017. Bio je to prvi gol na meču, a "crno-beli" su se radovali s 3:1. 

Posle tog Savićevog topovskog udarca levicom s dvadesetak metara, koji se zario u gornji desni ugao Zorana Nikitovića, Zvezda je u "večitom derbiju" još triput dala golove iz slobodnog udarca - sva tri puta levom nogom i sva tri puta na Partizanovom stadionu. Izjednačujući pogodak Dejana Savićevića u 87. derbiju, 13. oktobra 1990, kada je bilo 1:1, a Zvezda je s 5:3 na penale odnela bod, verna je kopija Savićevog projektila iz 1979. 

U sledećem okršaju na Stadionu JNA (89), 22. septembra 1991, Partizan je odoleo evropskom prvaku (2:2). Bio je nadomak pobede, ali je levica Siniše Mihajlovića iz "slobodnjaka" sa skoro 30 metara u finišu utakmice obezbedila Zvezdi penale, koji su joj pripali još jednom (4:3).

Tek četvrt veka kasnije, 27. februara 2016, "crveno-beli" su idući put zatresli mrežu najljućeg rivala iz slobodnog udarca u komšijskoj avliji. Strelac je bio Argentinac Luis Ibanjez, levi bek razornog šuta.

  

    

     

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online