Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.11.2018.
22:05
G. Anđelić - Vestionline A

U istoriju odlazi stadion na koji je Šekularac stigao iz Zvezde (VIDEO)

Počelo postepeno rušenje Vildparkštadiona na kojem igra Karlsrue, sada nemački trećeligaš, jedno kratko vreme klub našeg legendarnog fudbalera. Novi objekat s 35.000 mesta trebalo bi da bude sagrađen do kraja 2021, a koštaće 123 miliona evra.

Wikipedia
Vildparkštadion sa okolnim terenima

Fudbalski klub Karlsrue iz istoimenog nemačkog grada danas je trećeligaš. Rot Vajs ("crveno-beli") iz Esena igra u stepenu takmičenja koji odgovara našoj zonskoj ligi.

Wikipedia
Šekularac na Vildparku u dresu Karlsruea

Kada su se ta dva kluba sastala 7. avgusta 1955, prvi su držali trofej nacionalnog kupa, a drugi titulu šampiona u prvenstvu koje je bilo preteča Bundes lige (od 1963). Susret timova koji su bili među vodećima u nemačkom fudbalu tog vremena upriličen je za otvaranje Vildparkštadiona . U bukvalnom prevodu njegovo ime je "Divlji park" jer su se tu, u šumovitom području nadomak Karlsruea, u prošlosti lovili jeleni, fazani i ostala divljač. U početku je na njegovim tribinama moglo da se slegne 55.000 gledalaca.  

Dođe dan da i taj objekat, jedan od modernijih u zemlji dugo za svog života, bude srušen zbog izgradnje novog na istom mestu. Iako je Karlsrue u ovom veku samo u dve sezone bio bundesligaš (2007-09), ljubitelji fudbala iz grada s više od 300.000 duša nisu mu okrenuli leđa ni pošto je u maju još jednom ispao iz drugog razreda u treći. Sentimentalnu vezu s klubom ali i sa stadionom koji ide u istoriju pokazali su i u minulom kolu kada su savladani Kikersi iz Vircburga s 2:1.

Mada će Karlsrue još neko vreme tu biti domaćin, rušenje jedne tribine je već krenulo budući da je lokalna vlast, a objekat je vlasništvo grada koje klub koristi, nedavno donela konačnu odluku da se počne s izgradnjom novog. Na stadion koji ima prepolovljen kapacitet u odnosu na pre 63 godine (28.762) sjatilo se 24.317 navijača. Oni su utakmicu s Vicburgom odredili da mu je poslednja. I oproštajna.

Priredili su prizor kakav nije često viđan na nemačkim stadionima. Po obimu celog ovala gorele su baklje, što Zvezdine navijače uvek dirne u dušu zbog istog takvog spektakla uoči revanša polufinala Kupa šampiona1991. s Bajernom na "Marakani". Fudbalski dan za sećanje nazvan je "Hvala, Vildparkštadion".

Na jednoj tribini na plavoj podlozi od kartona bile su podignute zastave s uveličanim crno-belim fotografijama iz istorije kluba. Ljudi su posle meča odnosili izanđale stolice kao suvenir. 

A taj stadion pamti i veličanstvenu pobedu protiv Valensije sa 7:0 u revanšu drugog kola Kupa UEFA 1993, u sezoni u kojoj je Karlsrue dogurao do polufinala. Pre španskog tima pao je PSV, a posle Bordo i Boavista, dok se nije isprečila Austrija iz Salcburga, ona koja se sada zove Red Bul, preko kojeg su se beogradski „crveno-beli“ prvi put domogli Lige šampiona.

U Valensijinom timu, na čijoj je klupi bio Holanđanin Gus Hidink, igrao je Predrag Mijatović, u svojoj prvoj godini po dolasku iz Partizana. Za nemački tim je branio Oliver Kan, Edgar Šmit je postigao četiri pogotka, jedan je dao i Hrvat Slaven Bilić, igrao je i Manfred Bender, strelac drugog gola za Bajern na "Marakani" koji je zaledio zvezdaše...

Pamti taj stadion i meč s Čukaričkim Dragomira Okuke u Intertoto kupu 1996, koji je domaćinu pripao s 3:0 (Karlsrue je kao jedan od pobednika nekadašnjeg klupskog takmičenja stekao pravo da u toj sezoni igra u Kupu UEFA).  Pamti i uzbudljive bundesligaške mečeve, a pamti i legendu našeg fudbala Dragoslava Šekularca, koji je s nepunih 30 godina otišao iz Zvezde u Karlsrue. Bila je 1966, godina u kojoj je rođen Tomas Hesler, zapaženi nemački reprezentativac, koji jedubok trag u Karlsrueu ostavio od 1994. do 1998.

Šeki se u Nemačkoj nije naigrao. Često je zbog problema s kičmom bio van tima. Uknjižio je 17 utakmica i tek dva gola. Otisnuo se dalje posle samo jedne sezone. Preko Sent Luis Starsa u SAD vratio se brzo u jugoslovenski fudbal, u OFK Beograd.  

Novi stadion trebalo bi da nikne do kraja 2021. Imaće 35.000 mesta.

Izgradnja je prvobiotno bila planirana da krene pre godinu dana. Urađena su nova građevinska ispitivanja. Pokazalo se da su neophodni ozbiljniji poduhvati na postojećoj konstrukciji pa je predviđeni trošak ispao veći – umesto 114 miliona evra 123. Uračunata su i novčana sredstva za uklanjanje bombi još iz Drugog svetskog rata i u široj okolini stadiona. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online