Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.10.2018.
17:11
Branko Cvetojević - Vesti A

Miloš Ninković za "Vesti": Donećemo pehar iz Adelaidе!

Sezona u australijskom fudbalu još nije čestito ni počela, a već je vreme da se na talon stavi prvi pehar. Finale FFA kupa, najmasovnijeg državnog takmičenja, zakazano je za utorak, 30. oktobar (početak u 19.30 po vremenu istočne australijske obale), kada će se za vredni komad fudbalske srebrnine boriti isti rivali koji su o trofeju odlučivali i prošle godine.

M.Todorović
Miloš Ninković

Jedino što će ovaj put Јunajted iz Adelaide biti domaćin, a Sidnej će imati đavolski težak posao da odbrani naslov na gostujućem terenu.

Kao i u svakom finalu, sve opcije su otvorene. Samo jedno je sigurno - ponovo će se na tribinama zavijoriti srpska trobojka, u čast Miloša Ninkovića, čoveka koji bogomdanim fudbalskim umećem već tri godine na australijskom kontinentu promoviše najpopularniji svetski sport, a navijačima sidnejskih nebesko-plavih u genetski kod urezuje naviku da svake godine očekuju trofeje kao prirodni odraz veličine i ugleda kluba.

- Svima u klubu nam mnogo znači što ćemo ponovo igrati finale FFA kupa. Treći put zaredom. Pokušaćemo da postanemo prvi tim u istoriji australijskog fudbala koji je uspeo da odbrani ovaj trofej i verujem da ćemo u tome uspeti - kaže Ninković za "Vesti".

Ako je suditi prema utakmici odigranoj prošlog petka, kada ste na premijeri A lige odigrali 1:1 sa Adelaidom na Kupers stadionu, neće vam biti baš lako da ostvarite taj cilj?

- Da smo mogli da biramo, gostovanje Adelaidi u finalu bio bi jedan od scenarija koje bismo najradije izbegli. Nikad nam nije bilo lako protiv njih, pogotovo u gostima. Uvek su to tvrde i neizvesne utakmice i najčešće su se završavale nerešenim rezultatom. Pamtim samo jednu kada smo pobedili sa 4:0, ali to je bilo još pre dve godine.

Koliko može da vam pomogne činjenica da ste samo 10 dana pre finala igrali protiv Adelaide?

- Bez dileme - mnogo. Jednostavno, u toj prvoj utakmici u prvenstvu nismo očekivali da će nam se suprotstaviti na takav način. Iznenadili su nas sa visokim presingom, čak četvorica njihovih igrača uvek su izlazili na naše defanzivce i nisu im dozvoljavali da kroz pas prenesu igru ka sredini terena, a i tu su nas dobro zatvarali. Mi smo navikli da nas rivali puštaju da igramo, ali ovaj put je bilo drugačije. Dugo smo tražili rešenje i suviše često smo morali da igramo dugim loptama što nije naš stil. Srećom, ipak smo uspeli da izjednačimo, ali je još važnije to što smo videli šta nas čeka u finalu i verujem da će naš trener Stiv Korika pronaći pravi odgovor na igru Adelaide.

Pre godinu dana, u finalu kupa koje je tada odigrano u Sidneju, pobedili ste Adelaidu sa 2:1 posle produžetaka. Tada si postigao prvi gol na utakmici i verovatno ne bi imao ništa protiv da se istorija ponovi?

- Definitivno! Ali, samo ako ovaj put može bez produžetaka! To nam baš ne bi trebalo, jer smo od samog starta sezone ušli u paklen ritam utakmica.

Ko ne prati redovno australijski fudbal verovatno bi se sada slatko nasmejao, jer pogotovo u Evropi vlada mišljenje da je ovdašnje takmičenje idealno za igrače koji više ne žele da se mnogo zamaraju i radije imaju jednu utakmicu i dva treninga nedeljno. Ali, tvoja ekipa na samom početku sezone igra četiri utakmice za svega 11 dana. Verovatno se niko iz svlačionice Sidneja ne bi složio sa prethodnom konstatacijom?

- Hajde da postavimo stvari ovako: ako zanemarimo prvi meč sa Adelaidom, mi za šest dana imamo tri utakmice. I to kakve?! Prvo gradski derbi sa Vonderersima u subotu, pa put od preko hiljadu kilometara i finale Kupa u utorak, a onda opet u avion pa pravac Melburn i već u petak utakmica sa Melburn sitijem. U karijeri sam igrao u Srbiji, Ukrajini i Francuskoj, sa kijevskim Dinamom i na tri fronta, ali mi se nikada nije desilo da imam tri utakmice i toliko putovanja za samo šest dana. Ali, dobro, kako je nama tako je i Adelaidi, mada će oni imati dan odmora više. Za nas je finale Kupa najvažnija utakmica na početku sezone i sve smo podredili odbrani pehara - ističe Ninković.

Sva finala FFA kupa

Predstojeći duel Adelaide junajteda i Sidneja biće peto finale australijskog FFA kupa. Podsetimo se rezultata prethodna četiri:
Adelaida junajted - Pert Glori 1:0
Melburn Viktori - Pert Glori 2:0
Melburn siti - Sidnej 1:0
Sidnej - Adelaida junajted 2:1

Sidnej - grad iz bajke

Posle tri godine Sidnej je grad u kojem se Miloš i njegova porodica osećaju kao kod kuće...

Lična arhiva

- Bilo mi je teško samo prve godine, ali u fudbalskom smislu, jer sam se prilagođavao na novu sredinu i nisam baš najbolje igrao. Što se života tiče, Sidnej je grad iz bajke i definitivno smo napravili pravi potez kad smo odlučili da se preselimo ovde, iako sam u to vreme imao i dobru ponudu iz Kine. I supruga Dejana i ćerke Angelina i Doroteja vole Sidnej, a slobodno vreme najčešće provodimo na plažama, pre svega na Balmoralu, na severu grada. Takođe, deca već govore engleski i kreću u školu, tako da razmišljamo o mogućnosti da ostanemo u Australiji i kad završim igračku karijeru. Ali, videćemo, još je rano da govorimo o tome.

Nedeljom u Lazarici

Ninkovići se redovno mogu sresti u hramovima Srpske pravoslavne crkve u Sidneju.
- Kao porodica poštujemo našu veru, tradiciju i običaje. Dejana i deca svake nedelje odlaze u crkvu, a ja idem s njima kad god mi to obaveze dozvole. Najčešće odlazimo u Lazaricu u Aleksandriji, ali i u Crkvu Svetog Save u Flemingtonu - kaže Miloš.

Lična arhiva

Besane noći zbog Zvezde

Crvena zvezda oduvek ima posebno mesto u srcu Miloša Ninkovića. I na drugoj strani planete prati igre svog bivšeg kluba.

- Bolje reći kad god mi dozvoli vremenska razlika - s osmehom kaže Miloš. - Tokom kvalifikacija za Ligu šampiona budio sam se u 3-4 ujutro i ispratio sam sve utakmice protiv Trnave i Salcburga. Milojević i momci su zaista napravili fantastičan uspeh i ne treba biti strog prema njima, bez obzira na to kakvi budu do kraja rezultati u Ligi šampiona. Oni se ipak takmiče sa najjačima na svetu, pa čak i onih 6:1 iz Pariza nije tragedija već samo pokazuje kolika je razlika našeg fudbala u odnosu na vrhunske ekipe. Što se tiče titule u Srbiji, ne brinem mnogo, osvojiće je Zvezda bez većih problema.

Bravo za Degeneka

Govoreći o igrama Crvene zvezde, Ninković naročito izdvaja svog imenjaka, australijskog reprezentativca Miloša Degeneka:

- Poznajemo se odranije i zvao me je da se raspita o Zvezdi pre nego što je odlučio da potpiše. Ispostavilo se da je napravio pravi potez. Igra odlično, nosi veliki deo zasluga za Zvezdin plasman u Ligu šampiona i sve ovo je sigurno veliki korak napred za njegovu karijeru. Nije, ipak, isto da li igraš u Japanu ili za Crvenu zvezdu.

Za titulu najveći rivali iz Melburna

Lična arhiva

Kako god se završilo u utorak, posle finala Kupa će sva pažnja neminovno biti usmerena ka A ligi. U javnosti provejava mišljenje da Sidnej bar poimence ima slabiji tim nego prošle sezone?

- Ne bih se složio s tim. Istina je da smo mnogo izgubili odlascima prvog strelca Boboa, zatim Adrijana Mjerževskog i štopera Žordija Bujsa, ali su nam isto tako došli kvalitetni igrači. Pre svih, Holanđanin Sijem de Jong, koji je u karijeri igrao za Ajaks, PSV i Njukasl, kao i engleski napadač Adam le Fondr. Tu je i nekolicina mladih igrača, za koje će se tek čuti. Sigurno da će novajlijama biti potrebno vreme da se priviknu na nas starosedeoce, kao i obrnuto, ali na kvalitetu nismo izgubili.

Možda i najznačajnija promena dogodila se na klupi. Posle četiri godine trener Grem Arnold je napustio klub i preuzeo reprezentaciju Australije, a na njegovo mesto došao je Stiv Korika. Koliki problem bi mogla da predstavlja tranzicija?

- Ne bi trebalo da bude velikih problema. Stiv Korika je mlad trener i prethodne četiri godine proveo je u klubu kao Arnoldov asistent, tako da odlično poznaje ekipu i prilike u klubu. Već je značajno podmladio ekipu, tako da i sam plasman u finale Kupa predstavlja uspeh. Smatram da su nam ove promene bile neophodne, pre svega na klupi, jer je Arnold već dugo bio tu, osvojio je sve sa ekipom i možda bi mu ponestalo motivacije. S druge strane, Korika je bio dobar igrač i sada počinje samostalnu trenersku karijeru, što može da bude izuzetno pozitivno i za njega i za ekipu.

Dovoljno da ponovo budete u najužem krugu kandidata za titulu?

- Bez dileme! Sigurno smo jedni od najvećih kandidata i konkurenti za šampionski pehar biće nam, pre svih, rivali iz Melburna, pogotovo Siti koji se opasno pojačao. I Viktori ponovo ima dobar tim, dok je Njukasl izgubio mnogo odlaskom Nabuta i suspenzijom golgetera O'Donovana. Teško da će moći da se umešaju u borbu za titulu.

Gradskog rivala sa zapada Sidneja očigledno ne vidite kao ozbiljnog konkurenta?

- Iskreno - ne. Vonderersi imaju dobar tim, ali ne i dovoljno kvalitetnih igrača da izdrže dugačku sezonu - smatra Ninković.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online